*Nettavisen* Nyheter.

– Beboerparkering i p-hus gir plass til sykkelveinett

Venstre mener et kommunalt parkeringshus og beboerparkering på St. Hanshaugen er nødvendig for partiets satsing på sykkelveinett og kollektivtrafikk. Høyre vil gjerne ha parkeringshus, men ikke kommunalt.

ST: HANSHAUGEN: Torkild Strandvik (V) har tidligere gått ut med et ønske om kommunalt parkeringshus og beboerparkering på St. Hanshaugen.

Høyres Rune Aale-Hansen støtter ønsket om parkeringshus, men er kritisk til både kommunal drift og beboerparkering i området.

Nå ønsker Strandvik på nytt å gi sitt syn på saken.

– Beboerparkering betyr at vi frigjør gateplan til sykkelveinettet og kollektivsatsingen. Samtidig som bileiere får et sted å parkere under tak til en rimelig pris, sier Strandvik.

Han mener at for å få til Venstre sin idé om en helhetlig trafikkplan i byen, er det nødvendig med et kommunalt parkeringshus og permanent innføring av beboerparkering.

Beboerparkering er suksess

Rune Aale-Hansen (H) tror ikke beboerparkering vil løse trafikkutfordringene på St. Hanshaugen. Dette ønsker Strandvik å kommentere.

– Det skal være lov å eie egen bil og samtidig ha et sted å parkere denne. Vi skal gjøre det så billig og enkelt å reise kollektivt at de fleste vil velge å gjøre det mesteparten av tiden, legger han til.

Strandvik vektlegger at beboerparkering har vist seg å fungere.

– Beboerparkering har vist seg å være en stor suksess, både de som hadde tilgang på det og de som ikke hadde tilgang på det, har vært veldig fornøyde med ordningen og mener at den har bidratt til at det er lettere å finne parkeringsplass i nærheten av der man bor, sier han.

Venstrepolitikeren ønsker også å understreke at beboerparkering ikke vil hindre befolkningen i å ha gjester på besøk.

– Beboerparkeringen skal gjelde for beboere i bydelen og næringsdrivende. I tillegg er det mulighet for å kjøpe gjesteplass knyttet til bostedsadresse. På den måten vil familie og venner som kommer på besøk med bil ha mulighet til å parkere uten å måtte betale i dyre dommer, sier han.

Vil ha idrettsanlegg

Strandvik mener det heller bør bygges idrettshall under Lille Bislett, hvor Høyre tidligere har foreslått et underjordisk parkeringsanlegg.

– Aale-Hansen og Høyre nevner Sofies plass/Lille Bislett som et aktuelt sted. Venstre vil heller ha flerbrukshall eller et annet idrettsanlegg som bydelen sårt trenger, sier han.

Han understreker at Venstre likevel er interessert i å diskutere utbygging av flere underjordiske parkeringshus med Høyre.

Satser på parkeringsplasser

I helgen vedtok Oslo Høyre sitt nye kommunevalgprogram. Også her sto parkeringsutfordringer på agendaen.

– I helgen avgjorde vi kommunevalgprogrammet for neste periode, og der er det to viktige punkter jeg mener vil bidra til å løse parkeringsutfordringene i Oslo, sier Rune Aale-Hansen, gruppeleder for St. Hanshaugen Høyre i bydelsutvalget. Han forteller videre at disse punktene ble bestemt:

• Endre parkeringsnormen slik at nybygg i indre by og knutepunktsutbygginger pålegges å bygge flere parkeringsplasser.

• Flytte parkeringsplasser inn i parkeringshus og underjordiske garasjeanlegg flere steder i byen.

– Vi vet allerede i dag at det blir færre plasser samtidig som flere får bil. Samtidig vet vi at Oslo kommer til å vokse med 200.000 innbyggere i nærmeste fremtid. Da må vi forvente at det blir enda flere biler i byen, sier Aale-Hansen.

Høyrepolitikeren mener også dette vil gagne syklistene.

– Når vi i tillegg sørger for flere underjordiske parkeringsanlegg vil vi samtidig frigjøre gategrunn som gjør det mulig blant annet å sørge for sykkelstier, avslutter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.