RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Bedre enn å være ridder


– Det er en ære å bli spurt om å bli en del av Norges mest eksklusive samling av portretter, sier Morten Krogvold men portrettet av seg selv bak til høyre.
– Det er en ære å bli spurt om å bli en del av Norges mest eksklusive samling av portretter, sier Morten Krogvold men portrettet av seg selv bak til høyre. Foto: Foto: Kaja Stabursvik
Torsdag ble Morten Krogvold en del av Theatercaféens Hall of Fame.

THEATERCAFÉEN: Krogvold, som har vokst opp på Lille Langerud, og nå bor i en av kunstnerboligene på Bøler, har vært fast gjest på Theatercaféen siden 70-tallet. Det er seks år siden siste «henging» av portrett i restauranten, og torsdag ble han veggenes første fotograf der han tilfører de kulturbelagte veggene en ny kunstart.

Portrettet er tegnet av multikunstner Arne Nøst, og resultatet har fått plass ved inngangsdøren blant flere prominente norske kulturpersonligheter innenfor tegning, maling og skuespill.

Høytidelig seremoni

Krogvold ble i 2005 utnevnt til ridder av St. Olavs Orden for sitt arbeid, men å bli hengt opp på veggene i Theatercaféen, har blitt ansett som vanskeligere enn å oppnå riddertittelen, og Krogvold føler seg dypt beæret som blir foreviget i restauranten.

– Jeg er full av ærefrykt som får være blant alle disse kulturpersonlighetene på veggene her, sier en tydelig glad Krogvold. Han har vært stamgjest på Theatercaféen i førti år, og beskriver restauranten som et tilfluktssted.

– Når jeg og Tarand (kona red. anm.) ikke har hatt det så bra, og når vi har det bra, da drar vi hit, og her har vi alltid hatt det bra. Dette har blitt et tilfluktssted for oss, og jeg er veldig stolt som får lov til å bli portrettert og hengt opp på veggene her, sier Krogvold.

Eksperimentell periode

Krogvolds gode venninne, Åse Kleveland, holdt for anledningen et par velvalgte ord for jubilanten, og bemerket at Krogvold med sitt arbeid er ypperlig veggpryd på restauranten.

– Jeg kan ikke tenke meg en som er mer kvalifisert enn deg til å være her. Din kunnskap, ditt uttrykk og din kjærlighet til kunsten er utolig viktig. Hvordan du bruker ansikt som landskap for dine bilder, og din dype respekt for håndtverket gjør at du fortjener denne utmerkelsen, sier Kleveland.

I motsetning til andre mennesker, har Krogvold i følge Kleveland først begynt sin eksperimenterende fase i de seinere år, og ikke i ungdommen.

–- Først da du ble trygg i håndtverket ditt og behersket dette ut og inn, har du begynt å eksperimentere. Et eksempel på dette er det store prosjektet ditt, Requiem der du fokuserer på menneskets korte tid på jorden og blander fotografi og poesi, sier Kleveland.

Fra Vågå til Bangladesh

Allerede dagen før bildeseremonien på Theatercaféen kom Krogvold hjem fra Bangladesh der han var æresgjest på en av verdens største fotofestivaler. Han har opparbeidet seg en stor fanskare over hele verden, og Kleveland mener dette er på grunn av hans evne til å røre mennesker.

– I Bangladesh var det en gjeng som møtte opp på flyplassen da Morten skulle dra, og de bønnfalte ham; «please come back again!». Morten berører folk fra Vågå til Bangladesh med sine bilder, og det fortjener en plass på veggene her på Theatercaféen, sier Kleveland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere