*Nettavisen* Nyheter.

– Blir satt i skammekroken

Foran f.v.: Ellen E. Hannisdahl Skjørten, Cecilie Bye Erstad, Tore Erstad, Maj Nordskaug med Matilde Bye Erstad, Heidi Bertheussen og Carl Fredrik Dahl, andre rad f.v.: Per Christian Haugen, Tore Nilsen, John Enok Vollestad, Kim Saxlund og Anne Skarboe, bak: Arild T. Aukrust og Øyvind Bollingmo.

Beboere på Sandaker frykter storutbygging i nabolaget, og mener det er kritikkverdig at verken de eller et enstemmig bydelsutvalg blir hørt når Idun-tomta skal bygges ut.

SANDAKER: – Dette er ikke en monumentalplass, det er en boliggate, sier beboer og styremedlem i Sameiet Sandakerveien 74, Per Christian Haugen.

Sammen med representanter for tre ulike boligsameier og et borettslag, som til sammen representerer 520 leiligheter protestererer han mot den planlagte utbyggingen av Idun-tomta i krysset Treschows gate og Lillogata på Sandaker.

Tomta, skal etter planen bebygges av til sammen seks ulike blokker, hvor den høyeste er planlagt på hele ni etasjer. En skyggelegging av området, mener naboene, som har avgitt en høringsuttalelse, der de går mot den massive utbyggingen.

– Arrogang

«For oss som bor her, vil den planlagte utbyggingen føles som å bli satt »i skammekroken» med ansiktet mot veggen», skriver de i uttalelsen, som støtter seg til et enstemmig bydelsutvalg på Sagene, som også gikk mot planene slik de ligger fra utbygger.– Jeg synes det er gaske arrogant hvis de ikke tar hensyn til dette. Man har jo tro på at et enstemmig bydelsutvalg blir fulgt opp, hvis det skal være noen mening med lokaldemokratiet, påpeker Haugen, som nå setter sin lit til at byutviklingskomiteen vil snu saken.– Vi er interessert i at det skal bygges ut her, men det må være en viss grad av måtehold, sier Haugen, som får støtte av naboene sine. De mener grøntaeraler må prioriteres i området.SE TEGNINGER FRA SOLSTUDIEN HER

– Veldig fortetting

– Det foreligger jo planer om bevaring av de grønne områdene rundt Akerselva og det er strålnde planer. Men da passer det ikke inn med en høyblokk, som minner om drabantbyene. Det blir en veldig fortetting, sier styreleder i borettslaget Elvesiden Nedre, Ellen E. Hannisdahl Skjørten.

– Det er fristende å sitere en viss Abba-sang, med «Money, money, money». Det er pengene som styrer, sier hun.

Bydel Sagene er Oslos tettest befolka bydel, og bydelsutvalget har i en lang rekke byggesaker påpekt at det er ønskelig med mer luft og grøntarealer.

Beboerne i området rundt Idun-tomta, mener utbygginga av tomta vil føre til en så kraftig fortetting at det vil skyggelegge også sitt eget prosjekt.

– Det er gjort solstudier her og med det planlagte prosjektet vil det bli en skyggelegging både av gata her, men også inne i prosjektet. Det kommer ikke fram på tegningene, for der legges bare de positivte siden fram, påpeker Haugen.

Ikke private interesser

På flere tegninger fra solstudien vises imidlertid sterk skyggelegging av området, både inne i det planlagte boligkomplekset, og på området rundt. Det bekymrer både naboene og lokalpolitikerne.

Naboene mener saken handler om felles interesser for området, og påpeker at selv om det planlagte prosjektet kan bli fint, handler det om å se helheten.

– Det kan godt være det blir fint her, men vi mener det må gjøres en helhetlig vurdering. Dette handler ikke om privat utstikt, dette handler om det offentlige rom og felles interesser, sier Haugen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.