RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Boligprisene skaper klasseskille


SVs partileder, Audun Lysbakken, og tilfeldig forbipasserende, Bente Guro Møller, er enige om at de høye boligprisene er i ferd med å skape et klasseskille i Oslo.
SVs partileder, Audun Lysbakken, og tilfeldig forbipasserende, Bente Guro Møller, er enige om at de høye boligprisene er i ferd med å skape et klasseskille i Oslo. Foto: FOTO: Pål Magnus Tømmervold
Audun Lysbakken (SV) vil gjenreise den sosiale boligpolitikken for å unngå at kun de rikeste har råd til å bo sentralt. Høyre mener det vil være å tvinge den vanlige osloborger inn i svart økonomi.

GRØNLAND: Ifølge OBOS vil Oslo ha mellom 800 og 860 000 innbyggere i 2030. Det betyr at hovedstaden risikerer å skrike etter 150 000 nye boliger de neste årene.

Derfor vil bolig bli ett av de viktigste temaene for SV i den kommende valgkampen, til tross for at Lysbakkens partifeller i perioden 2007-2011 var de som var mest negativ til nye boligprosjekter i Oslo blant samtlige partier.

– Det er ikke bare skatt og inntekt som utgjør forskjellene i samfunnet. Bolig er også i ferd med å skape et klasseskille, sier SVs partileder Audun Lysbakken til dittOslo.

LES OGSÅ: Nå kan du få hus gratis

Kraftig prisvekst

Boligprisene i byen har steget med 60 prosent siden 2005. Stadig nye krav har gjort byggingen dyrere. Blant annet skal alle nye boliger tilfredsstille strenge energikrav og ha nok snuplasser for rullestol.

LES OGSÅ: Prisrekord på Hallagerbakken

Lysbakken mener en økt innsats fra stat og kommune vil legge en demper på de høye boligprisene.

– Folk i Oslo merker de høye boligprisene på kroppen, det er blitt et kjempeproblem. De som ikke kommer seg inn på boligmarkedet taper økonomisk på dette hele livet.

– Vi må ta mer makt fra markedet.  Det må innføres reguleringer og det må bygges flere varierte boliger, som kjøpes og selges til regulert pris, slik at også unge kommer inn på markedet. Antallet nye studentboliger skal dessuten dobles, sier Lysbakken.

Vil regulere leiemarkedet

Partilederen ser for seg kollektive knytepunkter som aktuelle steder for boligbygging. Samtidig ønsker han at bolig blir noe alle har råd til, og at vi får et skattesystem som tjener vanlige folk – og ikke subsidierer boligspekulanter.

– Boligeierne nyter godt av gode skatteordninger, ved siden av verdiøkning. På neste års statsbudsjett er beskatning på bolig nummer to skjerpet.

– Det må også til en regulering av leiemarkedet. Det er en kraftig prisvekst på leieboliger, og dette rammer i mange tilfeller de med dårlig økonomi.

– Mange utleiere utnytter boligmangelen og tjener store penger på dyr leie, sier Lysbakken – og legger til at SV ønsker å lage en lov om ikke-kommersielle utleieboliger.

LES OGSÅ: Sover bedre med fastrente

Høyre kritisk til Lysbakken

I et innlegg på Høyres hjemmesider tar stortingsrepresentant og leder i Oslo Høyre, Nikolai Astrup, et oppgjør med Lysbakkens forslag om prisregulering på omsetting og utleie av boliger.

– Dersom vi ønsker å tvinge vanlige mennesker inn i en svart økonomi, så tror jeg dette er måten å gjøre det på.

– Jeg tror vi må bygge leiligheter basert på hva behovet er. Boligetterspørselen endrer seg over tid, og kanskje raskere enn politikerne i Oslo bystyre klarer å fatte oppdaterte vedtak.

Astrup skriver at Lysbakkens løsning på boligproblematikken allerede er blitt prøvd.

– Mange er for unge til å huske det, men før Oslos deregulering av boligmarkedet på åttitallet, var det omtrent umulig å skaffe seg en bolig uten å betale penger under bordet, noe som favoriserte de pengesterke.

Sammenligner med metropoler

Ifølge stortingsrepresentanten risikerer Oslo nå en utvikling vi har sett i byer som London og New York, hvor kun de rikeste har råd til å bo sentralt og folk med vanlige inntekter må belage seg på timer med pendlerkø til og fra jobb.

– Ubalansen mellom boligtilbud- og etterspørsel må korrigeres ved å deregulere markedet atter en gang – vi må rett og slett rydde opp, skriver Astrup.

Astrup mener vi i dag ser resultatene av et bystyrevedtak fra 2007 (basert på et forslag fra Ap, SV og Venstre) som sier at minst halvparten av leilighetene, som bygges i sentrum, skal være på over 80 kvadratmeter, og maks 20 prosent skal være på 40 kvadratmeter.

– Politikere i stat og kommune må tillate at det bygges leiligheter som det er etterspørsel etter. Og det er ikke sikkert at det er hensiktsmessig at absolutt alle leiligheter skal tilfredsstille absolutt alle krav til utforming, skriver Astrup.

LES OGSÅ: Så mye fikk selger for Oslos billigste og minste enebolig

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere