*Nettavisen* Nyheter.

-Bør bli et kultursenter

Ekeberg hovedgård står innpakket i plast. Om to år skal restaureringsarbeidet være ferdig. Da ser Anne Westen og Maja Haseland for seg at den blir et kultursenter.

Ekeberg: Bekkelagsjentene er i dag en del av Galleri Happy Planet, et senter for syv kunsthåndverkere i Olleveien. Her begynner det å bli trangt om plassen i verkstedene.

Derfor dukket ideen opp om å flytte til Ekeberg hovedgård. Ingen ting er så unikt som denne. Vi er så glade for at det endelig gjøres noe med bygningen, at den ikke bare står og råtner på rot, sier Anne Westen.

Verkstedhytter

Vi har såvidt begynt å snuse på mulighetene for å få til et kultursenter, og vi ønsker også å inkludere hyttene på Brannfjell. Vi ser for oss hyttene som verksted for kunsthåndverkere i sommertiden. Tenk så flott med et "levende Brannfjell", hvor interesserte kan bevege seg oppover åsen og kikke innom hos keramikere, malere, silketrykkere og smykkedesignere for å nevne noe, drømmer hun.

Maja Haseland forteller at de også har noen helt spesielle planer for selve gården.

Vi vil gjerne at et litt annerledes arbeidsfellesskap, et sted hvor utviklingshemmede kan få utøve sin kreativitet, kan få plass her.

Politikerhjelp

Westen og Haseland røpet sine planer under mandagens møte i Eikabergtinget.

Vi vil veldig gjerne overta gården, men vi trenger hjelp. Så tenk over det, dere politikere som er her i kveld.

Første "tips" kom umiddelbart fra salen. Høyres Tore Vigerust, historiker og nestleder i bydelsutvalget i Gamle Oslo, anbefalte jentene å få gården lagt inn under kultur/idrettsetaten.

Der er det lettere å få til kulturformål enn i EBY (Eiendoms- og byfornyelsesetaten) som den nå sorterer inn under, sa han.

Bekymret

Eikabergtinget har tidligere foreslått gården som et grendehus. Per i dag er det kun krigsinvalidene som på åremål disponerer lokaler der. Jens Treider synes ideen om et kultursenter er flott.

Han forteller at at Ekeberg hovedgård ikke er fredet og ikke regulert til bevaring, men at den står på byantikvarens gule lister.

Hovedgården er en perle, et av Norges mest spennende hus. Bare Baroniet i Rosendal og Jarlsberg hovedgård rangeres foran. Jeg er litt bekymret for hva som skjer under plasten nå. Jeg laget selv en tilstandsrapport på bygningen da prosjektet var på anbud for et år siden. Oslo kommune har bevilget tre millioner kroner til å sette i gang restaureringen. Jeg vet hva som må gjøres, og jeg håper at det blir gjort, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag