RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Bra at de markerer standpunkt!


Håkon Haugli, stortingspolitiker fra Ap.
Håkon Haugli, stortingspolitiker fra Ap.
Stortingsrepresentant Håkon Haugli mener Filadelfia holder seg innenfor den nye loven.

STORTINGET: De rødgrønne partiene vedtok 9. mars å fjerne unntaket i arbeidsmiljøloven som frem til nå har gitt trossamfunn blankofullmakt til å diskriminere homofile. Loven setter et klart skille på hva som er lovlig og ulovlig forskjellsbehandling. Et trossamfunn kan nekte homofile å bli ansatt i en lærende stilling, men unntaket må begrunnes saklig. Dette innebærer at homofile som arbeider som eksempelvis kontoransatt, vaskehjelp eller innenfor rusomsorgen får samme stillingsvern som alle andre arbeidstakere.

– Dette gir et bedre diskrimineringsvern for homofile, sier den åpent homofile Ap-politikeren.

– Gjør ikke noe ulovlig

Haugli mener Filadelfia holder seg innenfor lovverket så lenge homonekten begrenser seg til forkynnende stillinger. Han viser til at den katolske kirke fortsatt kan nekte å ansette kvinnelige prester med den nye loven i hånd.

– Både trosfriheten og retten til ikke-diskriminering er grunnleggende menneskerettigheter. Regjeringens lovforslag ivaretar balansen mellom disse viktige hensyn. Forskjellsbehandlingen skal ha et saklig formål, være nødvendig og ikke være uforholdsmessig inngripende overfor den som rammes. Det er rimelige krav, mener han.

De borgerlige partiene gikk imot innskjerpingene i loven, noe Haugli er overrasket over.

– Det er bred enighet om at det kan stilles krav til personer i lærerstillinger, dvs prester og andre som driver forkynnelse. Men er det rimelig at en vaktmester eller en person som gir omsorg til rusavhengige, skal kunne diskrimineres, spør han seg i et leserbrev i Klassekampen.

Selv om Filadelfia holder seg innenfor loven, synes han det er greit at bydelsutvalget gjør som de gjør.

– Det er bra at bydelsutvalget markerer standpunkt men for meg virker det som Filadelfia holder seg innenfor den nye loven. De har riktignok en diskriminerende praksis, men den er lovlig. Filadelfia gjør ikke noe som er ulovlig, og de skal fortsatt få ha trosfrihet. Det er likevel et paradoks at de mener at det er greit at du jobber frivillig, men ikke i betalte stillinger, sier han til Østkantavisa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere