*Nettavisen* Nyheter.

– Brakkebygrenda skader boligprisene

En utleier er skeptisk til Brakkebygrenda, som han mener ødelegger for boligprisene i området. Foto: Foto: Tarjei Kidd Olsen

Mange i Gamlebyen slår ring rundt Brakkebygrenda, men ikke alle er like fornøyde med okkupantene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nabo til Brakkebygrenda, Håvve Fjell, mener det er idiotisk å fjerne okkupantene. Han og flere andre støtter Brakkebygrenda. Foto: Foto: Tarjei Kidd Oslsen

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er en menneskerett å bo, mener okupant Andie Andersson, som mener en utkastelse fra St. Halvardsgate vil gjøre en rekke mennesker bostedsløse. Foto: Foto: Privat

GAMLEBYEN: – Den siste av de to leilighetene vi kjøpte fikk vi kjempebillig fordi den ikke ble solgt. Det påvirker boligprisene at det er en «romleir» rett ved siden av.

Det sier utleieren av to leiligheter i et nabobygg til dittOslo.no. Utleieren, som uttaler seg på betingelse av at han kan være anonym, sendte kommunen en av de to klagene som startet utkastelsesprosessen mot okkupantene i Brakkebygrenda, branntomten i St. Halvards gate 27.

Plan- og bygningsetaten: – Vi er ikke den store, stygge ulven

– Potensielle leietakere er skeptiske, fordi de lurer på hva konsekvensene av å være nabo med okkupanter er. Jeg vil heller ikke selge før Brakkebygrenda er fjernet, sier han.

SE VIDEO FRA DA DITTOSLO.NO BESØKTE BRAKKEBYGRENDA HØSTEN 2013 HER:

Video: Tarjei Kidd Olsen

LES OGSÅ: Brakkebygrenda nekter å gi seg

Tør ikke å stå frem

Utleieren mener at det er flere naboer som tenker som ham, men som ikke vil stå frem.

En anonym kilde hos Plan- og bygningsetaten (PBE) sier til dittOslo.no at etaten har fått «en god del» henvendelser fra folk i nærmiljøet som ønsker å bli kvitt okkupantene, «men de tør ikke å si det offentlig fordi de er redde for å få negativ oppmerksomhet».

– Det er derimot ikke vanskelig å samle masse folk til støtte for en sak, legger kilden til.

Da PBE mottok klagene i fjor, endte det først i et pålegg til tomteeieren om å kaste ut okkupantene og rydde på tomten allerede innen 15. januar, med trusler om dagbøter etter dette.

Begrunnelsen er blant annet at PBE synes Brakkebygrenda er skjemmende, og at reguleringen for tomten tilsier at det skal bygges barnehage og muligens boliger der. Det bør nevnes at disse planene har stått stille i mange år på grunn av krangling mellom tomteeieren og kommunen.

Tomteeieren har tidligere vært interessert i å etablere boliger der. DittOslo.no klarte ikke å komme i kontakt med tomteeieren, men i et brev som tomteeierens tidligere advokat sendte til PBE i oktober i fjor, skrev han at eieren var i dialog med boligbyggelaget USBL om et mulig samarbeid.

Den nye advokaten ville ikke bekrefte eller avkrefte dette overfor dittOslo.no.

LES OGSÅ: Okkupanter trues med utkastelse fra Brakkebygrenda

Ikke kastet ut foreløpig

Tomteeieren fikk utsatt fristen til 30. april, men ba okkupantene om å flytte frivillig innen 1. februar. Det aktet de ikke å gjøre, og de har foreløpig ikke forlatt tomta.

Okkupant Andie Andersson forteller at okkupantene har bedt om et møte med tomteeierens advokat.

– Vi ønsker å få til en dialog med advokaten og tomteeieren, sier hun.

– Vi føler at vi deler noen interesser med eieren. Det virker ikke som om eieren er så hypp på at vi skal bli kastet ut nå heller, selv om det kanskje handler mer om økonomi enn prosjektet Brakkebygrenda. Så håper vi på at vi kan bruke den tiden på å påvirke kommunen i vår favør, legger Andersson til.

SE STOR BILDESERIE FRA BRAKKEBYGRENDA HER

– Prinispielt mot okkupasjoner

Utleieren dittOslo.no snakket med, håper på sin side på at Brakkebygrenda blir en saga blott så snart som det lar seg gjøre.

– Jeg er prinsipielt imot okkupasjonen av tomter. Hvorfor skal jeg ta opp lån og kjøpe leilighet, når andre kan bo gratis? Jeg kan jo spare millioner på ikke å betale husleie hvis jeg drar inn en gammel campingvogn og tar meg til rette, sier utleieren.

– En annen ting som er et veldig argument, er at vi skuffer romfolk og narkomane rundt som om de ikke er ønsket noe sted, men Brakkebygrenda, hvor prinsippet er akkurat det samme, gjør de ikke noe med. Jeg er veldig for likhet og rettferdighet – at alle skal få hjelp – men det er et mål at de skal bli en integrert del av samfunnet, legger han til.

LES OGSÅ: Okkupanter trues med utkastelse fra Brakkebygrenda

Brakkebygrenda er som Alcatraz

– Okkupantene sier at de ser på seg selv som et byøkologisk og kulturelt alternativ til det kommersielle samfunnet, og et sted for folk som ikke kommer inn på det vanlige boligmarkedet?

– Det er nytt at de kjører en åpen, kulturell og mangfoldig linje. De har satt opp en fin port i tre og flotte bilder ved inngangen som støtter at de ikke skal kastes ut. Før var det piggtråd og kamuflasjenett rundt hele tomta. Det var ingen som kom inn der, litt som Alcatraz, sier han.

– Jeg liker egentlig ideen, og jeg har veldig respekt for at folk er forskjellige. Men det er et minste felles multiplum at bruken av en tomt ikke negativt skal påvirke andre tomter rundt, legger han til.

Når okkupant Andie Andersson får høre utleierens kommentarer, fremholder hun at okkupantene gjerne går i en dialog om hvordan man kan forbedre Brakkebygrenda, slik at folk ikke føler at de er til sjenanse.

Men hun understreker at flytting er noe de vil gjøre sitt ytterste for å unngå.

– Brakkebygrenda som prosjekt har jo vært i St. Halvards gate 27 i mange år, og har en veldig sterk tilknytning til Gamlebyen og kulturen her, sier hun.

– En menneskerett å ha et sted å bo

– Hvis vi må presses ut fra denne tomta, så kan de i hvert fall komme med et alternativ sted, så vi ikke ender opp med masse bostedsløse. De fleste som bor her bor selvfølgelig i sine biler og vogner. Men vi trenger et sted å ha de på. Alle vet hvor vanskelig det er å få et sted å bo med de høye leieprisene i Oslo, sier okkupanten.

– Utleieren peker på at han synes det er urettferdig at dere kan bo gratis, og dessuten så er det ikke uvanlig at man hører at det «ikke er en menneskerett å bo innenfor Ring 2»?

Selvfølgelig er det på en måte urettferdig – boligsituasjonen i Oslo er urettferdig. Men det er ikke vår skyld. Det er lett å si at det ikke er en rettighet å bo innenfor Ring 2 hvis man selv har økonomi til å bo der. Det er en menneskerett å ha et sted å bo, og jeg synes ikke at sentrum bare skal være for de med økonomiske midler. Det er usolidarisk at folk skal presses ut av sentrum, sier Andersson.

– Dessuten bor vi ikke gratis her. Alt kan ikke måles i penger. Mens andre jobber for å tjene penger, jobber vi for å skape et alternativt liv og for å vedlikeholde prosjektet vårt, sier hun.

– Korttenkt og idiotisk

Mens det altså er vanskelig å få oversikt over hvor mange som er mot Brakkebygrenda i Gamlebyen, har støttespillere i okkupantenes nærmiljø og Oslo ellers ikke vært redde for å si fra.

PBE har fått inn over hundre brev til støtte for Brakkebygrenda, mange har ringt direkte til saksbehandleren, okkupantene har samlet inn nesten 400 underskrifter, 80 folk gikk i protesttog til støtte for okkupantene, og bydelsutvalget i Bydel Gamle Oslo har vedtatt at okkupantene bør få bli inntil videre.

En av dem som støtter Brakkebygrenda er Håvve Fjell, styreleder i et borettslag i motsatt ende av St. Halvards gate, og sjef for fakirskolen Pain Solution. 43-åringen har to barn og har bodd i Gamlebyen i 22 år.

– Jeg synes at ønsket om å fjerne Brakkebygrenda er korttenkt og idiotisk. Det må være rom for annet enn nye glassfasader, sier Fjell til dittOslo.

– Punkere, hippier, junkier og familier

– En av de tingene som gjør Gamlebyen trivelig er at det er mange alternative steder her. Det er nettopp det som skaper trivsel – at mange forskjellige mennesker bor sammen. De som flytter hit må være innforstått med at dette er en bydel hvor det er et mangfold av brokete og fargerike mennesker – punkere, hippier, junkier og familier – som fungerer greit sammen, sier han.

– Så må man slutte å være redde for at det ikke finnes kjøpere på grunn av steder som Brakkebygrenda. Det er mange nok som er interessert i å kjøpe her til tross for, eller kanskje nettopp på grunn av slike steder, mener Fjell.

– Dessuten må man være innforstått med at dette kanskje ikke er de mest innbringende leilighetene – de er på Røa, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.