– Bydelsutvalgene feiltolker sin rolle

Aud Kvalbein, varaordfører i Oslo og gruppeleder for Oslo KrFs bystyregruppe. FOTO: Arkiv

Aud Kvalbein, varaordfører i Oslo og gruppeleder for Oslo KrFs bystyregruppe. FOTO: Arkiv

– Bydelsutvalgene skjønner ikke sin politiske rolle og oppgave når de vedtar boikott av Israel. Dette er direkte feilslått, sier varaordfører Aud Kvalbein.

OSLO: – Som land kan vi bare ha én utenrikspolitikk. Den må fattes av Stortinget. Norges holdning til Israel kan ikke vedtas verken av bydelsutvalg, kommuner eller private organisasjoner som Transportarbeiderforbundet, uttaler Aud Kvalbein, varaordfører i Oslo og gruppeleder for Oslo KrFs bystyregruppe.

Torsdag 10. juni gikk bydelsutvalget i Bydel Gamle Oslo inn for en boikott av Israel. Samtidig vedtok Bydel Grorud å oppfordre bydelsadministrasjonen til å unngå israelske varer.

LES SAKEN OM BYDEL GRORUD: Boikotter Israel

– En boikott vil hindre dialog. Det tjener ingenting. For å få til fred er man nødt til å inkludere begge parter. En boikott vil også ramme den palestinske sivilbefolkningen hardt siden de er avhengig av israelsk eksport for å få solgt varene sine. Alt i alt er konsekvensene av en boikott lite gjennomtenkt og alvorlige, påpeker Aud Kvalbein.

Hans Christian Lillehagen (A), leder av Gamle Oslo bydelsutvalg, mener vedtaket var på sin plass.

– Da vi for noen år siden gjorde vedtak om at vi skulle være en Fair Trade-bydel, så jeg ingen pressemelding fra Aud Kvalbein. Jeg tror ikke det er tilfeldig at en sånn reaksjon kommer fra KrF, sier han.

Han mener bydelsutvalgene må tas på alvor.

– Vi er folkevalgte vi også, og representerer mange mennesker. Det å fatte sånne vedtak er et uttrykk for noe viktig; en viktig føring i folket. Det må lyttes til, sier Hans Christian Lillehagen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.