– Byen trenger en innsats

NY AVTALE I BOKS: Fra venstre: Eli Svardal, fungerende teamleder hos Kirkens Bymisjon, Ruskengeneral Jan Hauger og administrasjonsansvarlig på «Lønn som fortjent» hos Kirkens Bymisjon, Line Bakken, er alle glade for at den nye avtalen som skal holde Oslo ren med hjelp av rusmisbrukere, er i boks ut 2013. De håper folk fortsetter å gi gode tilbakemeldinger i år også.

NY AVTALE I BOKS: Fra venstre: Eli Svardal, fungerende teamleder hos Kirkens Bymisjon, Ruskengeneral Jan Hauger og administrasjonsansvarlig på «Lønn som fortjent» hos Kirkens Bymisjon, Line Bakken, er alle glade for at den nye avtalen som skal holde Oslo ren med hjelp av rusmisbrukere, er i boks ut 2013. De håper folk fortsetter å gi gode tilbakemeldinger i år også. Foto: Foto: Ine-Elise Høiby

Rusken og Kirkens Bymisjon skrev tirsdag 26. februar under på en ny avtale som skal holde prosjektet «GateRusken» i live. Målet er at prosjektet skal holde Oslo ren med rusmisbrukeres hjelp, for tredje året på rad.

OSLO: For det tredje året på rad har Kirkens Bymisjon og Rusken blitt enige om en avtale som skal holde «GateRusken» i live, med hjelp fra Oslo Kommune.

Det er Kirkens Bymisjon som styrer prosjektet under deres tiltak «Lønn som fortjent», hvor rusavhengige kan rydde ute fire timer på mandager, onsdager og fredager, og får lønn for strevet etter endt dagstjeneste.

LES OGSÅ: Plukker søppel for en verdig hverdag

Positive tilbakemeldinger

GateRusken går ut på at rusavhengige rydder søppel i Oslos gater, og det mangler ikke på positive tilbakemeldinger, både fra Oslobeboerne og arbeiderne.

– Vi ser at når arbeiderne går rundt med vestene for å rydde, blir de mer respektert enn ellers. De får for eksempel spørsmål fra turister om veien, og folk hilser på dem på bussen, forteller Eli Svardal, fungerende teamleder hos Kirkens Bymisjon.

– GateRusken er et flott tiltak som har hatt stor suksess i områdene vi har ansvaret for, og det er flott at vi har disse ressursene som hjelper til med å holde byen ren, sier Ruskengeneral Jan Hauger.

– I Oslo er ikke folk flinke til å bruke avfallsdunkene i byen, og det merker vi svært godt. Om nettene blir det vasket i gatene, men dessverre er det slik at når GateRusken går ut klokken ni om morgenen, ser vi at det er et stort behov for å rydde, forteller Ruskengeneralen.

LES OGSÅ: Låner ut ski og skøyter til hele by'n

Ett kriterie avgjør

For å få jobbe på GateRusken må man være rusavhengig, om ikke får man ikke jobb.

– Når det kommer noen nye som vil jobbe for oss under «Lønn som fortjent», må de inn til et inntaksmøte der spør vi om de er rusavhengige. Om de er det kan de komme til Bymisjonskirken i Tøyengata de dagene det skal ryddes, mellom klokken 08.20 og 08.40. Er man ett minutt for sent ute får man ikke jobbe, sier Svardal, og legger til at ingen krangler på dette om de kommer for sent.

Men selv om man møter opp tidsnok er det dessverre ikke sikkert at man alltid får jobbe, ettersom det er mange som kjemper om jobbene.

– Vi har tolv gruppeledere som fordeler ansvaret på de ti forskjellige stedene vi har ryddetjenester. Disse har fast jobb og må møte alle dager vi har åpent. Vi har 25 plasser ledige etter dette, som det blir fordelt etter trekning. Får man ikke jobb den ene dagen, så får man nok plass den andre dagen om man møter opp tidsnok, sier Svardal.

LES OGSÅ: Ungdom vant Rusken-pris

Må følge regler

Selv om de ansatte hos Kirkens Bymisjon vet at GateRusken-arbeiderne har et rusproblem, kan man ikke møte opp ruset på jobb av den grunn.

– På grunn av sikkerhet både for arbeiderne og andre, får de ikke jobbe dersom de kommer ruset på morgenen. Arbeiderne har blant annet ansvar for t-bane perronger, og det sier seg selv at det ikke er stedet å gå rundt om man er ruset, forteller Svardal, og legger til at arbeiderne heller ikke får gjøre private ærender under de fire timene de jobber.

– Ved brudd får man 14 dagers utestengelse herfra. Noen syntes det er strengt, men vi må ha noe kontroll, sier administrasjonsansvarlig på Lønn som fortjent, Line Bakken.

LES OGSÅ: – Stoffbrukere må avkriminaliseres

Verdig hverdag

De rusavhengige føler at de får en verdig hverdag når de er med på GateRusken. I tillegg ser de ansatte hos Kirkens Bymisjon store endringer hos brukerne.

– Vi ser at når de er med på GateRusken ruser de seg mindre i hverdagen, sier Line Bakken,

– Det fine her hos Kirkens Bymisjon med både GateRusken og de andre prosjektene, er at det er et samlingspunkt hvor ansatte skaper tillit. Om næringslivet bidrar og gir støtte til Kirkens Bymisjon kan de få inn flere ressurser enn de har nå, og fortsette det gode arbeidet, for eksempel ved å kjøpe tjenestene til GateRusken-prosjektet, sier Hauger.

LES OGSÅ: – Folk sover på varmerister i parkeringshus. Det er tøft nå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.