*Nettavisen* Nyheter.

– Bygg mur rundt hele Oslo

Hver innbygger i hovedstaden skaper nesten 700.000 kroner. Snittet for alle i Norge ligger på drøyt 480.000 kroner. Arkivfoto fra Bjørvika: Anne Marie Huck Quaye

Industrileder Bjørn Bjørkmo setter ting på spissen og ”foreslår” å bygge en 20 meter høy mur rundt Oslo.

OSLO: – Mitt forslag er at vi bygger en 20 meter høy mur rundt Oslo. Om ett år kan vi se om kloremerkene på muren er på innsiden eller utsiden, sier Bjørn Bjørkmo til RanaBlad.no.

Han er direktør i Mo industripark, og har lite til overs for SSB- forskerutspillet om at Oslo har dobbelt så stor verdiskapning per person som resten av landet.

Xiaoming Chen, rådgiver i seksjon for nasjonalregnskap i Statistisk Sentralbyrå (SSB), har sammenlignet verdiskapningen i norske fylker. Oslo troner suverent på toppen. Her skapte hver innbygger nesten 700.000 kroner i gjennomsnitt.

Nordland ligger på en 12. plass med 285.000 kroner per person, mens sisteplassen innehas av nordtrønderne. Der ligger verdiskapningen per innbygger på 250.000 kroner.

Denne sammenligningen har skapt reaksjoner i Distrikts-Norge. "Latterlig" og "bør forbigås i stillhet" er blant de lokale reaksjonene i RanaBlad.no.

– Regneøvelser

Advokater og de som jobber innen IT og finans leder statistikken.

– Dette er akademiske regneøvelser som ikke har rot i den virkelighet vi lever i, sier Helge Stanghelle, leder i Rana Utviklingsselskap.

Regionforhandler Ole Hjartøy i NHO Nordland mener verdiskapningen i Nordland er høyere enn man får kreditt for.

– Vi har i alle år slitt med å anskueliggjøre hvilken verdiskapning vi har i Nordland. Jeg kan ta et eksempel. Når kaviarfabrikken i Finneidfjord var i drift slet vi med å få vist verdiskapninga der. Den ble registrert på konsern-nivå med hovedkontoret i Oslo, sier Hjartøy.

– Oslo-arroganse

Stavanger Aftenblad skriver følgende i sin lederartikkel:

”Statistikken gir grunn til mange refleksjonar. (…) For å ta eit eksempel: Om to produksjonsbedrifter på Vestlandet kjem i konflikt, og to forretningsadvokatar i Oslo tener grovt på å representera partane, så vil desse advokatane dra verdiskapingsstatistikken opp, sjølv om samfunnet under eitt taper på saka.”

Aftenbladet.no avslutter med følgende kraftsalve:

”Me er slett ikkje sikre på om Oslo-folk skaper mest verdiar her i landet. Derimot er det altså liten tvil om at mange Oslo-folk har skaffa seg yrke der dei får svært godt betalt. Det gir grunnlag for ein Oslo-arroganse som dagleg provoserer folk rundt om i landet. Og det er neppe god samfunnsøkonomi.”

Hva synes du? Gi oss din kommentar i kommentarfeltet under saken!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.