RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Byråd Bjercke er på grensen arrogant


SKOLE UTEN MOBILMAST: Bydelsutvalgets leder Carl Oscar Pedersen (H) vil ikke fire på bydelens krav om at det ikke skal settes opp mobilmast på Skøyen skole i strid med foreldrenes ønsker.
SKOLE UTEN MOBILMAST: Bydelsutvalgets leder Carl Oscar Pedersen (H) vil ikke fire på bydelens krav om at det ikke skal settes opp mobilmast på Skøyen skole i strid med foreldrenes ønsker. Foto: Foto: Vidar Bakken
Bydelsleder Carl Oscar Pedersen (H) reagerer sterkt på at Byråd Hallstein Bjercke (V) sier «fritt fram» for mobilmaster på skolene.

SKØYEN: – Venstre ser ut til å møte seg selv i døren. Venstre prosederer på at de lyttet til lokaldemokratiet. Det gjør de ikke i denne saken. Byråden er på grensen arrogant, sier leder av bydelsutvalget (BU) i Bydel Ullern, Carl Oscar Pedersen.

Hva synes du om mobilmaster og stråling? Fortell oss her!

Ekspertgruppe vurderer

BU har tidligere vedtatt at «Skøyen skole anmodes om å ikke øke elevenes eksponering for elektromagnetisk stråling gjennom nyetablering av mobilmaster og basestasjoner.»

Vedtaket gjelder også samtlige skoler og barnehager i bydelen. BU vil avvente en ekspertgruppes uttalelse som er nedsatt av Helse- og omsorgsdepartementet og som ledes av Folkehelseinstituttet. BU ber også Oslo kommune avvente denne uttalelsen.

Ekspertgruppen skal gjøre en risikovurdering av elektromagnetisk stråling og se på forvaltningspraksis knyttet til plassering av mobilmaster, basestasjoner, trådløse nettverk med mer.

– Med bakgrunn i at det skal komme en rapport som nettopp ta for seg eventuell strålingsfare fra denne type installasjoner og hva dette vil bety for blant annet plassering av mobilmaster, så er det uforståelig at Bjercke påtar seg et slikt ansvar og er så kategorisk. Jeg begriper ikke at han tar denne sjansen. Det eneste fornuftige er å bruke føre var-prinsippet inntil det kommer en avklaring.

– Frykt gjør noe...

Flere andre bydelsutvalg har inntatt samme standpunkt som BU i Bydel Ullern.

– Det Bjercke også burde forholde seg til, er at mange foreldre og barn frykter strålingen fra blant annet mobilmaster. Frykt gjør noe med mennesker. Så lenge det er uavklarte spørsmål knyttet til virkningene av elektromagnetisk stråling, så må vi ta hensyn til det, sier Pedersen.

– Folk har jo fått med seg at en rekke land i Europa opererer med langt lavere toleransegrense for elektromagnetisk stråling enn det for eksempel Statens strålevern anbefaler, sier han.

– Det er grunn til å minne om hvor «ufarlig» strålingen fra høyspentledninger var i sin tid. Nå vet man bedre og resultatet er at denne type ledninger over blant annet skoler og barnehager blir fjernet og gravd ned i bakken.

Andre alternativer

– Bjercke sier at nyere forskning gir grunnlag for at man kan tillate mobilmast på blant annet Skøyen skole.

– Tvert imot viser forskning og mer kunnskap rundt temaet at det er grunn til å være forsiktig med trekke bastante konklusjoner. Det som skjer ute i Europa er et eksempel på det. Det all grunn til å være forsiktig særlig når det ikke absolutt nødvendig å plassere en mobilmast på selve skolen for å få mobildekning. Det finnes helt klart andre alternativer, sier Pedersen.

Rapporten fra Folkehelseinstituttet er ventet i slutten av februar.

LES OGSÅ:

Mobilmast - et spørsmål om pris

- Sett opp mobilmastene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere