*Nettavisen* Nyheter.

– Byrådet må på banen og leiren avvikles i løpet av et par dager

RYSTET: Per Østvold er rystet over historiene han hørte da han i dag møtte romfolket. – Situajsonen er uholdbar og leiren må avvikles i løpet av et par dager, sier han.

BU-leder Per Østvold (SV) mener situasjonen for romfolket ved Sofienberg kirke er uholdbar og mener leiren må avvikles løpet av noen dager.

Klikk på bildet for å forstørre.

LEIR: Rundt 200 romfolk har slått seg ned rundt Sofienberg kirke, her e Surinel (t.h.) som har tre barn hjemme i Romania og sier de lever på samme måten der. Foto: Foto: Øystein Dahl Johansen

Klikk på bildet for å forstørre.

TØMMES: Det er dårlige sanitære og hygieniske forhold, men bydelen har satt i gang hyppigere tømming av toaletter og søppelkasser i området. Foto: FOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN

GRÜNERLØKKA: Lederen av bydelsutvalget (BU), bydelsdirektøren, representanter for kirken, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon møtte i dag med representanter for romfolket og organisasjonen Folk er Folk for å orientere seg om situasjonen som har oppstått utenfor Sofienberg kirke hvor rundt 200 romfolk har slått leir.

Vi hørte mange fortellinger om trakassering og opplevelser av at politiet prøver å skremme dem ut av Oslo. Jeg tror på dem og er rystet over det jeg hørte

Jages av politiet

– Vi hørte mange fortellinger om trakassering og opplevelser av at politiet prøver å skremme dem ut av Oslo. Jeg tror på dem og er rystet over det jeg hørte. En ting er at politiet håndhever forskrifter vi har her i Oslo, det er greit nok, men her virker det som om politiet har gjeninnført løsgjengerloven og tar seg til rette på en måte jeg ikke aksepterer, sier Per Østvold.

DELTA I DEBATTEM: DETTE MENER LESERNE – «Ingenting er verre enn å gå forbi en tigger hver tiende meter»

Byrådet har ansvaret

Østvold mener situasjonen ved Sofienberg kirke er uholdbar og ber nå byrådet ta ansvar.

– Leiren kan ikke fortsette og må avvikles før første gudstjeneste. Her må byrådet på banen for å finne løsninger, krever han.

Bydelen sørger for at toalettene i Sofienbergparken blir vasket og tømt oftere. Det samme gjelder for søppelkasser i området.

– Representantene for romfolket vi møtte i dag forsikret også om at de vil gjøre sitt til å holde orden rundt seg, sier Østvold.

TEMASIDE: ROMFOLKET I OSLO

Menneskelighet

Han forstår at beboere i området opplever situasjonen som ubehagelig.

– Det er en uvant og skremmende situasjon, av den grunn må den være midlertidig.

Østvold mener dette ikke er et oslofenomen, men noe som skjer over hele Europa.

– Løsningen er ikke å jage dem tilbake til Romania. Vi må finne en løsning som også er akseptabel for romfolket. De må tilbys et sted de kan oppholde seg med et minimum av sanitære forhold og kanskje en dusjmulighet når de kommer noen uker eller måneder for å søke arbeid eller tigge, sier Østvold.

Hvor et slikt sted skal være vet han ikke, men sender ballen videre til byrådet som han mener bør ha oversikt.

– Vi må vise litt menneskelighet og det gjør ikke byrådet i Oslo nå, sier han.

Løsningen er ikke å jage dem tilbake til Romania. Vi må finne en løsning som også er akseptabel for romfolket

Jobber for avvikling

Nå forsikrer han Grünerløkkas befolkning om at han skal gjøre det han kan for å få leiren avviklet.

– Leiren er ikke egnet til å bo i og det er ikke hyggelig for lokalbefolkningen. Nå må byrådet komme på banen slik at de kan anvises til et annen sted å bo slik at leiren kan avvikles i løpet av et par dager, sier Østvold til dittOslo.no.

Les også:

– Vi får heller godta en smekk på fingeren fra EU

– Vi bor på samme måte i Romania

Bekymret over manglende doer

Setter opp toaletter for romfolket

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.