– Dagens ungdom fortjener OL i Oslo

OSLO-STEMNING: Fra ski-VM i Holmenkollen 2011.

OSLO-STEMNING: Fra ski-VM i Holmenkollen 2011. Foto: Arkivfoto

Mandag blir det folkemøte om OL på Hemings klubblokaler. Før valget 9. september skal Idrettsforbundet ha totalt seks folkemøter i Oslo.

OSLO: Mandag 9. september skal innbyggerne i Oslo stemme på hvilke partier de vil ha inn på Stortinget. Samtidig skal Oslos befolkning stemme ja eller nei til et OL i hovedstaden 2022.

Frem mot valget blir det massemønstring fra ja-siden for å informere om hva et OL i Oslo vil bety både for byen og idretten, og i den forbindelse arrangeres fem folkemøter. Første møtet holdes allerede mandag på Hemings klubblokaler i Gulleråsveien 5.

– Først og fremst ønsker vi å få gjort flest mulig oppmerksom på at det er folkeavstemning. Så vil vi begrunne hvorfor vi mener det er rett å arrangere OL i Oslo, sier Idrettspresident Børre Rognlien til dittOslo.no.

Kjempeløft for idretten

Idrettspresidenten mener at et OL i 2022 vil løfte idretten på mange møter.

– Et OL i Oslo betyr enormt mye. Alle som opplevde OL i 1994 har et minne for livet og det samlet nasjonen. I tillegg fikk bredde og toppidretten et kjempeløft.

Han påpeker også at idretten er helt avhengig av frivillig arbeid, og at et OL er med på å skape enda bedre dugnadsånd i Norge.

– 28.000 jobber gratis innen idretten i året. Dette tilsvarer 12,5 milliarder kroner i året. Under OL i Oslo er vi avhengig av 20.000 frivillige. Vi trenger en ny generasjon frivillige og vi tror at et OL vil gjøre at neste generasjon fortsatt vil jobbe frivillig for 12,5 milliarder kroner i året. I tillegg vil de få en kjempeopplevelse, kompetanse og erfaring, sier Rognlien.

LES OGSÅ: Therese Johaug: – Blir det Oslo-OL i 2022, stiller jeg til start

Ikke bekymret for pengebruken

Kritikerne mener et OL er unødvendig bruk av penger, penger som de kunne brukt til andre formål. Dette er ikke Rognlien enig i.

– Vi vil få flere nye anlegg i Oslo og staten tar en stor del av regningen. Med et OL betaler kommunen 22 prosent på de nye anleggene som bygges, mens kommunen til vanlig betaler 70-80 prosent når man bygger anlegg til vanlig.

Rognlien mener også at et OL i Oslo ikke vil ta penger fra andre formål i budsjettene frem mot 2022.

– Vi merker når vi står på stand at mange sier at OL vil koste så mye at det går ut over andre tilbud. Det er feil. Et OL krever ikke penger før i 2015, og da har man åtte budsjettår. De som tror at de skal få penger til andre formål om de stemmer nei blir lurt, sier Idrettspresidenten.

LES OGSÅ: Bjørnar Moxnes: – Vi kan ikke betale milliarder for at Therese Johaug skal få gå på ski

Nei til OL også velkommen

Førstkommende mandag skal både politikere og idrettspersoner informere om hvorfor man bør stemme ja til et OL, og på talerstolen står blant andre ordfører Fabian Stang og den tidligere olympiske mesteren Kjetil André Aamodt (se program og hvor folkemøtene er i faktaboksen)

Hvis du skal oppsummere med en setning, hvorfor bør man stemme ja 9. september?

– Hvis du stemmer nei så hindrer du dagens ungdom med å oppleve det du selv har opplevd, de fortjener den muligheten de også, sier Børre Rognlien, som likevel ønsker motstanderne velkommen til folkemøtene.

LES OGSÅ: «Så tynt at det likner voodoo-økonomi»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.