– Dammen bør renskes

Stiftelsen Norsk Naturarv har kartlagt nesten alle dammer med amfibier i Oslo. De mener at den tette vegetasjonen i Andersendammen kan by på problemer.

NORDSTRAND: – Jeg har ikke sett dammen på noen år, men om vannspeilet er i ferd med å forsvinne er det et problem for spissnutefrosken, sier leder av stiftelsen, Torbjørn Røberg, til Nordstrands Blad.

Kan ikke overleve

Det var han som kartla forholdene i Andersendammen i 2006.

– Når vannspeilet forsvinner i en dam, endrer hele miljøet seg og det blir bare en sump. Da kan ikke spissnutefrosken legge egg og det vil være innskrenket hvor mange som kan være der og overleve, forklarer Røberg.

LES OGSÅ: ANDERSENDAMMEN GROR IGJEN

– Velkjent problem

Han legger til at han ikke har sett Andersendammen nylig og ikke vet hva slags planter det er som ligger der.

– Stor andemat, som er en flyteplante på noen få millimeter, pleier ikke å være noe stort problem, for den fører ikke til at vannvolumet synker. Alle dammer gror igjen, men andemat har ikke noe å si for amfibiene. Men om det er en annen type planter kan det være et stort problem. At dammer gror igjen er en velkjent problematikk. Enn dam får helt andre verdier når den gror igjen. Da blir det en sump, med nok av interessante insekter, men som amfibielokalitet og yngledam blir den helt verdiløs.

Røberg sier det ikke er noe problem å renske opp i dammer som begynner å bli gjengrodd.

– Det er begrenset når amfibiene er der. De er der fra isen går og ut i oktober. Da har rumpetrollene utviklet seg til yngel. Fra senhøstes og til mars har man mulighet til å renske opp uten at man ødelegger for spissnutefrosken. Det er selvfølgelig en prioritering om kommunen ønsker å gjøre dette arbeidet.

– I vår kartlegging av amfibiedammer i Oslo ser vi dessverre at det verste som kan skje en dam er om den ligger på offentlig område. Da blir den gjerne ikke prioritert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag