– Dårlig tid gir stress og utroskap

Eva Tryti driver parterapi og har skrevet bok om hvordan bevare parforholdet. Hun vil gjerne ha i gang en debatt om arbeidsgivernes smidighet.

Eva Tryti driver parterapi og har skrevet bok om hvordan bevare parforholdet. Hun vil gjerne ha i gang en debatt om arbeidsgivernes smidighet. Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup$PHOTOHEADER_ON$$PHOTOHEADER_OFF$

Alle samliv opplever kriser. Forventningene i det «vellykkede Oslo vest» kan sette parforholdet på prøve. Eva Tryti gir jobben skylden.

Eva Tryti driver parterapi og har skrevet bok om hvordan bevare parforholdet. Hun vil gjerne ha i gang en debatt om arbeidsgivernes smidighet. Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup

MAJORSTUEN: «Bli med på en annerledes og nytenkende reise gjennom parforholdets gleder og fallgruver» står det på vaskeseddelen til boka «Evig din? Sex, plikt og kjærlighet».

Selvhjelp og debatt

Forfatter og psykolog Eva Tryti fra Nordberg kikker over kanten på en stor tekopp. Hun har drevet par- og individuell terapi i egen praksis på Majorstuen siden 1995. Nå har erfaringene resultert i en bok.

– Har du oppskriften på det perfekte parforhold?

– Nei, men boka gir råd. Det er en selvhjelps- og debattbok. Den er ikke bare nærsynt på «du og jeg»-nivå, men er satt i et samfunnsperspektiv, svarer hun fra andre siden av kafébordet. I vår del av byen er utdanningsnivået høyt. Karriere er viktig. Hus, båt og en fin hage skal man ha. Vi eier mye.

– Tidspresset, sier Tryti og utdyper:

– Samlede antall arbeidstimer i familiene er høyt. Vi er veldig engasjerte i barna, følger opp skole og fritidsaktiviteter. Naboforhold og slekt skal ha sitt.

LES OGSÅ: Alle trenger å bli sett, særlig små barn

Tryti setter ned tekoppen. Midt i dette må noe lide.

– Vi tar lett partneren for gitt. Mange føler seg oversett i parforholdet. Jeg ser mye skuffelse, sier Tryti. Grunnen er lite tid og høye forventninger.

Redningen

Ett mulig klokt grep, mener hun, er å ha felles prosjekter.

– Det være seg trening eller andre ting. Den største vrangforestillingen er kjærligheten. Forelskelsen og begjæret varer ikke evig, sier Tryti, og avliver myten én gang for alle.

– Det gode paret er likestilt og er gode venner. Gi hverandre frihet. Ta vare på vennskapet, på sexen, på dere, sier hun.

Opp mot halvparten av alle samliv i dag havarerer, viser statistikken.

– Så det er et paradoks at mørketallene for utroskap er høye i miljøer som våre, med høyt utdannede, aktive mennesker, sier Tryti, som mener anledning gir tyv.

Går det trådt hjemme, kan «det ene lede til det andre» en fuktig kveld borte fra det daglige maset.

– Mye utroskap er ikke planlagt, sier Tryti. Det meste er enkelttilfeller som aldri blir avslørt.

Enkelte undersøkelser viser at i snitt 40 prosent av oss har vært utro. I boka referer Tryti professor Frode Thuen, som hevder at i 70 prosent av alle langvarige samliv har en eller begge vært utro.

Brannfakkel

– Det må tenkes forebyggende for å stanse den økende trenden med samlivsbrudd, mer utroskap og lystproblemer i varige samliv. Det er noe av det jeg prøver å bidra til, sier Tryti.

– Gjennomsnittsfamilien jobber 68 timer lønnet i uka. Likevel er det også i vår bydel fortsatt vanlig at kvinner med barn velger yrker med mulighet til å jobbe redusert. Menn gjør ikke det i samme grad. Det skaper ubalanse, forklarer hun.

– Så hvordan ser framtiden ut, hvis du kan bestemme?

– Da er det større smidighet i arbeidslivet. Mulighet til lang deltid for både kvinner og menn bør være en selvfølge i alle bransjer, enten man har omsorgsforpliktelser for småbarn, eldre eller syke partnere. Arbeidsgivere og vanlige menn må utfordres. Det er en debatt svært få tør å ta tak i, men som komme.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.