– De minste blir straffet fordi fagutdannet personale er dyrt

FRYKTER USIKKERHET: Mamma Guro Sandes og Emma (2) frykter fremtiden når Ospa barnehage skal settes ut på anbud.

FRYKTER USIKKERHET: Mamma Guro Sandes og Emma (2) frykter fremtiden når Ospa barnehage skal settes ut på anbud. Foto: Foto: Julie Messel

Foreldre i Ospa barnehage fortviler og raser om hverandre etter at det ble kjent at høyrebyrådet i Oslo kommune vil konkurranseutsette syv kommunale barnehager i Oslo.

  Foto: Illustrasjonsfoto: Julie Messel

LINDEBERGÅSEN: – På spørsmål om hvorfor får vi ikke annet svar enn at det er fordi barnehagen er for dyr, sier foreldrerepresentant Guro.

Hun er mor til 2-årige Emma.

Emma er en av 12 barn i småbarnsavdelingen i Ospa barnehage, som ligger i Lindebergåsen.

Svært gode skussmål


Barnehagen har totalt 70 barn, og høy andel fagutdannet personale, som får svært gode skussmål av både foreldre og barn.

Les også: Ingen støtter byrådets forslag om konkurranseutsetting på Holmlia

Les også: Fortvilelse på Lucia-festen etter nyhet om konkurranseutsetting i bydel Vestre Aker

I tillegg er barnehagen HMS-godkjent.

Den unisone følelsen blant ansatte og foreldre er at dette er skummelt, usikkert og trygt, sier Guro.


Hun holder rundt flere av småtassene i barnehagen og gir Emma en lang klem.

Det er klart de ansatte blir følelsesmessig preget av dette. De har opplevd Oslo kommune som en trygg og god arbeidsplass, og nå vet de ikke hva fremtiden bringer. Dette er en usikker periode, og det påvirker hele barnehagen, sier Guro.

– Det har vært forferdelig lite og dårlig informasjon. Bydelen henviser oss bare videre til byråden, som ikke er lett å få tak på, sier hun.

Ingen vil høre vår mening

Både i Bydel Søndre Nordstrand og i Bydel Vestre Aker har foreldre manet til opprør etter at det ble kjent at deres barnehage skulle konkurranseutsettes. 


Tilsammen skal altså syv barnehager i bydelene Nordstrand, Vestre Aker og Alna ut på anbud i løpet av 2014.– Prosessen går sin gang uten at det virker som om noen vil høre på oss, sier en fortvilt Guro, omgitt av ungene på småbarnsavdelingen i Lindebergåsen 58 D.

Det ekstra vonde synes jeg er det at når barnehagen er god og de ansatte har jobbet godt med vedlikehold og utdanning for at Ospa skal være et godt sted for de minste av oss, så blir man altså straffet ved å bli satt ut på anbud, sier Guro.


– Som fagansatt får du ikke afp i privat sektor. Det er selvfølgelig med å påvirke de ansatte i denne situasjonen. Her er det godt voksne damer. I vår avdeling hadde ikke personalet én sykedag ifjor høst. Det sier noe om hvor godt Ospa fungerer. Dette står nå på spill, det frykter jeg, sier Guro.

Hun er fortvilt og hun vet at hun snakker på vegne av alle foreldre i Ospa.


– Det virker ikke som om konsekvensene for barna er det i alle fall ikke tatt hensyn til. På toppen av det hele har de satt overtakelse for nye drivere 1. september 2014. Vet de ikke en gang at det er midt i innkjøringsperioden for nye barn, når de er på sitt mest sårbare, spør Guro.


Hun kommer til å kjempe mot dette.

Og hun er ikke alene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.