– De oppfører seg eksemplarisk

Justisminister Knut Storberget (Ap) fikk en omvisning av mottaksleder Marius Engh.

Justisminister Knut Storberget (Ap) fikk en omvisning av mottaksleder Marius Engh.

De unge, enslige asylsøkernes ve og vel var tema da justisminister Knut Storberget gjestet Torshov transittmottak på tirsdag.

Ida Børresen orienterte Knut Storberget.

TORSHOV: Ministeren er på Norges-turné for å besøke alle landets asylmottak, og tirsdag var turen kommet til østkanten. Torshov transittmottak er et unikt prosjekt. Her behandles asylsøknaden i løpet av 8-10 dager mens asylsøkerne holdes i aktivitet.

Storberget tror mange kan ha mye å lære av Torshov-suksessen.

Gode resultater

Torshov transittmottak ble opprettet høsten 2008 som egen innsatsenhet. Et team på 24 UDI-ansatte sørger for å ta unna sakene i rekordtempo. Behandlingstiden er på 8-10 dager. Gjennomsnittet er åtte måneder på landsbasis.

– Her utfører vi blant annet helsesjekk og aldersundersøkelse. 25 prosent av søknadene blir av ulike grunner ikke realitetsbehandlet. Av de resterende får halvparten avslag, sier direktør i UDI, Ida Børresen.

I fjor fikk 42 prosent av asylsøkerne i Norge innvilget opphold.

Ved oppstarten på Torshov var det irakiske unge gutter som kom. For tida er det unge gutter fra Afghanistan som fyller plassene.

– De afghanske blir stort sett innvilget, mens de som kom fra Nord-Irak fikk avslag, forteller Børresen.

Knut Storberget fikk høre endel om hvordan mottaket jobber. Mottaksleder Marius Engh fortalte at man har et sterkt fokus på å bygge tillit. Gruppen av unge, enslige asylsøkere har som regel vært på flyttefot i 2-4 år før de kommer til Norge, ble det fortalt.

– Disse har mistet tilliten til andre mennesker. Vi viser dem at vi ønsker dem vel. Det bidrar til at de forteller sin livshistorie. De heller mer over mot ærlighet, sa Engh for å avlive myten om at asylsøkere skjuler sin identitet.

– Dette er dysfunksjonelle barn. De har ingen grenser, sa han videre.

Inn i dusjen

Det første mottaket gjør er å dusje ungdommene, få på dem rene klær og lære dem å re opp senga hver morgen. De unge får blant annet norskopplæring og kursing i hvordan man styrer sin økonomi. De får også undervisning i seksualitet. På to år har rundt 5.000 unge vært innom mottaket, fortalte Engh. Og resultatene er forbausende gode.

– Jeg har enda til gode å finne igjen noen som vanker rundt i byen. De afghanske guttene oppfører seg veldig pent. Vi har fått telefoner fra Riverside, og de forteller om eksemplarisk oppførsel, skrøt mottakslederen.

– Vår erfaring er at de afghanske guttene er populære rundt om i kommunenene. De er lette å integrere, supplerte UDI-direktør Ida Børresen.

– Dette var jo et helt annet bilde enn det som tegnes i media, responderte justisministeren.

Satt ned utvalg

Tidligere oljeminister Gunnar Berge leder det nylig nedsatte regjeringsutvalget som skal vurdere tilbudet Norge gir asylsøkerne. Storberget tror Torshov-mottaket sitter med noe av nøkkelen til suksess på asylområdet. Han mener rask saksbehandling er god saksbehandling.

– Vi må sørge for å bedre folks liv mens de bor her, selv om det går mot retur. Når sakene blir liggende er det mye rart som skjer. Dette er noe man burde gjort over hele fjøla, sa justisministeren.

Mottaket fikk skryt av justisministeren for at de "kaster seg rundt" i takt med hvor det brenner hen i verden til enhver tid. Asyltilstrømningen fra Afghanistan er på retur. Fra 1. mars blir det unge eritreere som vil fylle plassene på Torshov.

– Der er det krise nå. Men de som kommer derfra er godt integrerte, sa mottaksleder Marius Engh.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.