*Nettavisen* Nyheter.

– De snikåpner Aker sykehus

AKSJON: Statssekretær Anne-Grethe Erlandsen (t.h.) tok imot brevet fra Helsetjenesteaksjonen og Lise Askvik som belyser bekymringen for den synkende sengekapasiteten. FOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN

Lise Askvik er svært kritisk til nedleggelsen av Aker sykehus. Nå mener hun det bør gjenåpnes for å gi flere sykesenger til folk i Groruddalen.

GRORUDDALEN/SENTRUM: Torsdag i forrige uke aksjonerte Askvik, Helsetjenesteaksjonen og Aker sykehus venner på plass foran Helsedepartementet.

Budskapet var at halveringen av antall sykehussenger de siste årene er en katastrofe og fører til et dårligere helsevesen hvor pasientene blir utskrevet før de er klare for det.

– Jeg har hatt brystkreft og for ti år siden lå brystkreftpasienter på sykehus en uke etter operasjonen for sårstell og oppfølging. En venninne ble nylig skrevet ut etter fire timer etter å ha fått fjernet begge brystene. Folk sparkes ut så snart det har våknet fra narkosen for at sykehusene skal spare penger, sier Lise Askvik.

Les også: Stum­per røy­ken for bed­re jobb-hel­se

– Elendig grunnlag

Hun er svært kritisk til nedleggelsen av Aker sykehus og mener beslutningen ble fattet på feil grunnlag. At det fortsatt er sykehusdrift på Aker synes hun er bra, selv om hun ønsker at noen vil ta ansvar for det hun kaller en avgjørelse som har hatt følger for liv og død.

– Stadig snikåpnes deler av Aker sykehus. Det er bra, men dette burde gjøres offentlig og gjerne med en berettiget beklagelse overfor alle som det elendige politiske arbeidet har gått ut over, sier Askvik.

Les også: Holder fast på Israel-boikott

– Galimatias

En som kjenner prosessen rundt Aker bedre enn de fleste er tidligere tillitsvalgt ved Oslo universitetssykehus (OUS), Are Saastad, som også har skrevet boken «Feil medisin» om nedleggelsen av Aker.

– Dette var galimatias og sløsing med milliarder. Alle forsto at dette var et tullete vedtak og noe som ikke OUS klarte å gjennomføre, sier han.

Aker sykehus er ikke med i OUS sine planer om ny sykehusstruktur i Oslo, som blant annet omfatter bygging av et nytt gigantsykehus på Gaustad. Byrådet i Oslo har tydelig kommenterte dette i sin høringsuttalelse ved å si at utviklingen i Oslo ikke går uten at Aker tas tilbake som et fullverdig lokalsykehus.

Les også: Vil løfte nytt område i Groruddalen

Ny tone fra Byråden

Kronargumentet er at det er i Groruddalen den store befolkningsutviklingen vil skje, blant annet med bygging av 30.000 boliger i Hovinbyen.

– Dette er en ny tone fra byråden og noe som gjør at Aker sykehus venner er mer optimistisk på denne sakens vegne enn vi har vært på lenge. Aker peker seg ut som et sykehus for fremtiden og helseminister Høie (H) må høre på sine partikolleger i Oslo og skrinlegge planene om Campus Oslo en gang for alle, sier Saastad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag