– De sprengte opp jernporten!

Slik så det ut i huset i Jayyous etter at isrealske soldater hadde trengt seg inn.

Slik så det ut i huset i Jayyous etter at isrealske soldater hadde trengt seg inn. Foto: Privat

– Kniper meg i armen - er det jeg som er så heldig å få være her? Men det er mange opprivende hendelser, skriver Britt Hagen fra Jayyous.

Klikk på bildet for å forstørre.

I hele tre timer - midt på natten - romsterte israelske soldater i huset til familien som bor i Jayyous. Foto: Privat

Klikk på bildet for å forstørre.

Ledsager: Britt Hagen fra Grefsen/Lillo er glad for å være tilstede i Jayyous, men forteller om opprivende hendelser. Kristin Tufte Haga

GREFSEN: Britt Hagen fra Lillo er med i ledsagerprogrammet til Kirkens Verdensråd – gjennom Kirkens Nødhjelp. Programmet startet i 2001, etter at kirkeledere i Jerusalem ba om internasjonal tilstedeværelse og kirkelig solidaritet i det okkuperte palestinske området og Israel. Ledsagerprgrammet ønsker gjennom internasjonalt nærvær å dempe vold, gi håp om fred, og øke omverdenens bevissthet om hva som skjer i området.

Britt er plassert i Jayyous – et par timers kjøring nord for Jerusalem. Hun reiste i høst, og skal bli til over jul. Noen av oppgavene hennes er blant annet å observere at de palestinske arbeiderne hver morgen får adgang til sine marker, som ligger på andre siden av muren - på israelsk side, støtte og besøke familier og skoler i området, støtte de kristne palestinerne, og drive engelskundervisning.

Tøffe hendelser

Men det er flere tøffe hendelser i området - også natterstid. Her er utdrag fra hva Britt skriver til avisen.

”...Huset var nå ryddet av datteren Hind, etter at en stor styrke israelske soldater med finlandshetter og to hunder, sprengte opp jernporten og kom trampende inn i huset. Huset til familien ligger i en liten sidegate fra Jayyous sentrum ...som ligger i distriktet Qalqilya på Vestbredden….det var et antall på mellom 25 og 50 soldater. ...ganske truende å ha uinnbudte ”gjester” med gevær pekende på seg idet man lukker opp øynene. Kvinnens sønn Wajdi (27) ble arrestert uten forklaring, og mange av kvinnens og familiens eiendeler ble smadret, hundene bet hull i madrassene og computer utstyr ødelagt...To yngre brødre var også hjemme da det hendte, og fortalte at de hadde vært veldig redde. Far i huset er død, så Wajdi var den eldste hjemme nå. Soldatene romsterte i huset og gårdsrommet fra 2 til 5 om morgenen før de dro,...Det var ingen forklaring på hvorfor de tok med seg Wajdi eller de andre unge mennene, og ingen vet hvor eller hvor lenge de blir holdt under arrest eller når familiene får se dem igjen....”

Observerer og forteller

– Vi kan jo ikke forandre hverdagene til de som bor her, men en viktig oppgave er jo å være tilstede og fortelle om det til aviser, blader og på skoler i ledsagernes hjemland, skriver Britt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.