*Nettavisen* Nyheter.

– De undergraver småhusplanen

Stortingskandidat Ola Elvestuen (V) vil kjempe for at Oslo kommune skal ha full styringsrettover småhusplanen. Foto: Vidar Bakken

Miljøverndepartementet med Erik Solheim i spissen.

OSLO: Småhusplanen er en reguleringsplan som omfatter 28.000 eiendommer i småhusområdene i de ytre deler av Oslo. Etter at en revidert småhusplan med veileder ble vedtatt av bystyret, har Fylkesmannen ved en rekke anledninger satt plan- og bygningsetatens (PBE) avgjørelser i byggesaker til side. Dette har ført til en strid hvor byrådet og bystyret har bedt Miljøverndepartementet om en avklaring på hvordan reguleringsbestemmelsene skal håndteres. Svaret fra MD opprører leder av byutviklingskomiteen i rådhuset, Ola Elvestuen (V). Han står som nummer to på Venstres Oslo-liste til stortingsvalget.

Må rydde opp

– Miljøverndepartementet (MD) og den politiske ledelsen undergraver småhusplanen. Erik Solheim har ikke vært i stand til å rydde opp i konflikten som har oppstått og dermed redusert kommunens handlingsrom. MD mener at når det i reguleringsplanens reguleringsbestemmelser er definert en utnyttelsesgrad, så er denne endelig. og alle har rett til å få denne utnyttelsesgraden. Dette er slett ikke intensjonen ved å sette grenser for maksimal utnyttelse av en tomt.

Helt avgjørende

– Meningen er at det skal være mulig å balansere fortetting og vern av småhusområdene. Det vil si at kommunen kan bruke skjønn og sikre at flere betingelser må være til stede for å oppnå maks utnyttelsesgrad. Det dreier seg om alt fra tilpassing til omgivelsene til utforming av ny bebyggelse. Det er helt avgjørende for småhusplanens utvikling i Oslo. Dette må det ryddes opp i, ellers mister vi styringsretten lokalt. Det er bystyret som har vedtatt en ramme som PBE kan vurdere innenfor og dermed er det kommunen og ingen andre som skal styre dette. I neste stortingsperiode vil Venstre ta tak i denne saken umiddelbart fra start, sier Elvestuen.

Beskytte grøntområder

– Vi skal også jobbe for endringer i plan- og bygningsloven, som i mye større grad skal beskytte grøntområder. I dette inngår vern av trær og ikke minst bekjempe spekulativt forfall av bevaringsverdige bygg, sier Elvestuen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.