RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Marianne Sunde og Kari Jaquesson vil kjempe for Ekebergskogen til siste slutt.
Marianne Sunde og Kari Jaquesson vil kjempe for Ekebergskogen til siste slutt. Foto: Vemund Finstad Sveen

– De vet at vi er her, så kanskje de ikke kommer

50 demonstranter har tatt plass i Ekebergskogen. De vil gjøre alt de kan for å hindre skulpturpark i Ekebergskogen.

EKEBERG: Arkeologiske utgravinger i Ekebergskogen var planlagt å starte i dag. Dette blir starten på anleggelsen av skulpturparken. Men de arbeiderne skal ikke få en lett start.

Demonstrantene har vært på plass siden klokken 7 i morges. Omlag 50 demonstranter har holdt hender og ropt " Ja til skog, nei til park!". De vil gjøre alt for å hindre skulpturparken Christian Ringnes skal etablere.

– Ulovlig felling

Motstanden mot planene har vært hard og motstanderne av parken har blant annet hevdet at Skulpturparken vil rasere den siste sentrumsnære skogen, og ødelegge for artsmangfoldet i Ekebergskogen.

– De vet at vi er her i dag og demonstrerer, så det kan hende at de ikke kommer, sier leder for Folkeaskjonen for bevaring av Ekebergskogen, Marianne Sunde.

Hun forteller at politiet også er klar over aksjonen, men at de har uttrykt at de ikke vil hindre den, med tanke på ytringsfriheten.

– Fra 18.-24. april har det blitt fellt 200 trær her, ulovlig felling, mener Sunde.

Demonstrantene vet ikke hvor lenge de blir i Ekebergskogen i dag, men planen er at de skal demonstrere i puljer utover dagen.

LES OGSÅ: Politiet måtte tilkalles da skulpturparken ble vedtatt

Tror at parken kan stoppes

Kari Jaquesson er en av dem som kjemper mot skulpturparken. Hun har tro på at anleggelsen kan stoppes, til tross for at parken er bestemt og vedtatt. Jaquesson mener at klagene som ligger hos Fylkesmannen er blitt trenert og oversett av plan- og bygningestaten.

– Det er mange klager, veldokumenterte og tunge klager, både fra oss og andre. Det udemokratiske er at de er blitt trenert av plan- og bygningsetaten. Alt har vært problemet i denne saken, sier hun.

– Heldigvis har vi kommet som en kjelke i ryggen. Dette er veldig provoserende, sier Jaquesson, som selv bruker skogen veldig mye.

– Alt er holdt hemmelig

Jaquesson mener at all behandling av saken er foregått i det lukkede rom, og at folket i Oslo ikke har fått komme til ordet i denne saken.

– Dette er en naturlig skog, den eneste sentrumsnære. Og vi trenger en slik skog i Oslo. I tillegg ble det avdekket historiske funn her. Men de ble holdt hemmelig, slik at Ringnes sin visjon kunne gjennomføres. Det er allerede igangsatt irreversible tiltak her, alt styrt og betalt av Ringnes, påstår hun.

LES OGSÅ: Silje Nergaard synger ut mot utgraving

En pusteperle

– Jeg har brukt skogen siste 10 årene og synes det er veldig viktig å ha et sted å gå hvor jeg kan nullstille meg helt. Et sted som er uberørt av mennesker, med bare lyden av fugl og ekorn, sier musiker Silje Nergaard.

For henne er det en unik og viktig del av hverdagen. Nergaard kaller Ekebergskogen for en pusteperle.

– Jeg kan ikke forstå at det er kommet så langt at man får gå inn i en skog som tilhører osloborgerne, sier Nergård med henvisning til skulpturparken.

Hvor langt er du villig til å gå for å hindre bygging av skulpturparken?

– Det har jeg ikke tenkt så mye på. Jeg synes det er fint å bruke min stemme på noe viktig og jeg synes det er merkelig at vi i 2012 velger å gå løs på en skog. Det er veldig hyggelig å lage park, men det er så mange steder man kan lage park, og det å la det gå på bekostning av en skog synes jeg er veldig feil.
 

Vil stå i veien for arbeiderne

Unni Karlsen (69) bor i områdt og bruker Ekebergskogen. Hun synes det er leit at skogen skal gjøres om til en skulpturpark.

Karlsen

– Jeg kommer til å være her så lenge det er nødvendig. Jeg kommer til å hjelpe til å få stoppet anleggsarbeiderne om det er mulig, sier Karlsen.

– Jeg ville stått i veien for å stoppe anleggsarbeiderne. Men jeg vil ikke begå sivil ulydighet, så jeg hadde nok fjernet meg om politiet ba meg gå, sier Karlsen.

Likevel tror Karlsen at sivil ulydighet kanskje må til.

– Men da må nok noen som er litt yngre og modigere enn meg stå foran arbeidene, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere