*Nettavisen* Nyheter.

– Deilig å digge damer

Henriette Steenstrup. Foto: FOTO: LISBETH MICHELSEN

Med boka «Bra Damer» vil Lisbeth Michelsen og Marie Laland Ekeli sette kvinners selvkritiske blikk på pause.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bokakuelle Lisbeth Michelsen (t.v) og Marie Laland Ekeli stiller ut bra damer på hele 700 kvadrat i Thorvald Meyersgate 72.

LØKKA: Linn Skåber med bind i trusa, Helle Vågland med hår under armen og en Henriette Steenstrup med et godt tak rundt den ene puppen. Bildene hentet fra boka «Bra Damer» slår mot deg idet du trår innenfor døra til Thorvald Meyersgate 72.

– Mens vi skrev boka tenkte vi at dette blir en bombe, sier Marie Laland Ekeli.

Likevel: Forlagene betakket seg.

Det stoppet uansett ikke fotograf Lisbeth Michelsen og journalist Marie Laland Ekeli. De hadde en plan; et mål om å gjøre noe meningsfylt. Begge tok opp lån i banken og startet Bandera forlag.

– Vi har begge jobbet i norsk presse i mange år. Med dette prosjektet hadde vi lyst til å gjøre meningsfylte intervjuer med personer som tiltalte oss. Vi vil løfte fram bra damer! Ikke minst ville vi ta andre bilder enn de som står på trykk i glansede magasiner, forteller Laland Ekeli.

Ekte hud

Fra å jobbe i et lite kott av et kontor på Blåkors står de to damene nå i et 700 kvadratmeters utstillingslokale i Thorvald Meyers gate. På veggene henger bilder av 25 kjente kvinner som avbildet både med og uten keiserens nye klær.

– Vi ønsket å definere skjønnheten på nytt. Skjønnhet i dag har ikke noe liv i seg lenger. Dagens portrettbilder er forferdelig kjedelige. Man har minst fem personer med på styling og tar vekk alt av personligheten til den man fotograferer. Da er det mer interessant med et bilde av Karoline Krüger med ekte hud, sier Michelsen.

90 prosent påkledd

Og interessen har ikke uteblitt fra hverken media eller publikum. Bra Damer har fått journalister, sexologer, og sosiologer til å skrive spaltemeter på spaltemeter i norske aviser. Men de to Bandera-kvinnen visste ikke om de skulle le eller gråte da de så førstesida i VG for noen uker siden.

– De hadde overskriften «Norske kvinner kler av seg» over hele forsiden med et bilde henta fra boka vår. I etterkant var vi opptatt av å understreke både i kommentarer og debattinnlegg at dette ikke handler om å kle av kjente kvinner for kvinnekampen, sier Laland Ekeli.

– På 90 prosent av bildene er damene faktisk påkledd, understreker Michelsen

Bra damer

Helt fra de første tankene om å lage bok var kvinnene enige om følgende dogme: én journalist, én fotograf, tre spørsmål og et kamera uten blitz. Med dette utgangspunktet Michelsen og Laland Ekeli skred til verket. Invitasjoner ble sendt ut til 25 damer. Ikke hvilke som helst damer.

– Hvorfor kjendiser?

– Dette er damer som først og fremst er anerkjente yrkesutøvere og dyktige formidlere. De tør å by på seg selv og har en egen trygghet som gjør dem interessante som kvinneforbilder. Dessuten har de bred appell. De når utover den smale kretsen med akademiske feminister, sier Laland Ekeli.

Uretusjert

I boka forteller de nevnte 25 damene om hvordan det er å være kvinne, om å eldes og om sine forbilder. I tillegg har de altså latt seg avbilde fullstendig uretusjert.

– Vi har tilbrakt masse tid sammen med disse damene. Både gjennom bildene og intervjuene har vi ønsket å utfordre forestillingen om kjente damer og kvinner generelt, forteller Laland Ekeli.

– Hvordan var den første responsen fra disse damene?

– Det var veldig gøy at de var så positive. Når det er sagt har vi hatt et veldig tillitsforhold hele veien. De har kunnet trekke seg når som underveis. Det handler om å vise at man tar dem på alvor, sier Michelsen mens Laland Ekeli nikker bekreftende.

– De er ikke med for å heve egen kjendisstatus, men for å si noe om det å være kvinne. For oss er det dét prosjektet handler om. Vi kvinner er forferdelig selvkritiske, men med denne boka håper jeg at vi kan sette det selvkritiske blikket på pause og løfte hverandre opp. Det er deilig å digge andre damer!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.