RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Den groveste trakasseringssaken i Oslo kommune


RÅSKAP: Erling Folkvord (t.h.) har skrevet bok om behandlingen av hjelpepleier Stig Berntsen i Lindeberg-saken.
RÅSKAP: Erling Folkvord (t.h.) har skrevet bok om behandlingen av hjelpepleier Stig Berntsen i Lindeberg-saken. Foto: Foto: Øystein Dahl Johansen
Rødt-poltiker og tidligere bystyremedlem Erling Folkvord er skremt over Oslo kommunes håndtering av den såkalte Lindeberg-saken.

OSLO: – Dette er en rystende historie om synder i rikt monn, fra avdelingslederen og opp gjennom etasjene i systemet, sier Birger Thurn-Paulsen i Forlaget Rødt som har gitt ut Erling Folkvords siste bok, «Byråden mot hjelpepleieren».

Boken handler om Lindeberg-saken, hvor hjelpepleier Stig Berntsen ble anklaget og suspendert for voldtekt av to eldre kvinner på demensavdelingen på Lindeberg omsorgssenter 11. november 2011.

Fått tilbake autorisasjon

I forkant av voldtektsanklagene hadde Berntsen kritisert avdelingssykepleieren for uforsvarlig pleieforhold og uriktig medisinering, han hadde med støtte fra fagforeningen anført ulovligheter rundt en ny turnus og stilt spørsmål om hvorfor avdelingssykepleier hadde ført opp hans navn ved siden av sitt eget på et medisinuttak som krevde to underskrifter.

Avdelingsykepleieren ble senere anmeldt til politiet av Oslo kommune, på bakgrunn av rutinesvikt og et unormalt høyt antall dødsfall ved en post på Lindeberg Omsorgssenter.

Voldtektssaken mot Stig Bernsen ble senere henlagt av politiet og Berntsen har fått tilbake autorisasjonen som hjelpepleier. Han får imidlertid ikke tilbake jobben på Lindeberg Omsorgssenter.

– Etter 20 år i bystyret kjenner jeg ikke til noen grovere trakasseringssak i Oslo kommune, sier forfatter Erling Folkvord, som ble kjent med saken rundt årsskiftet 2011-2012.

Saksøker Oslo kommune

Stig Berntsen valgte å stå fram med saken i media i januar 2012 fordi han allerede følte seg identifisert og ikke ønsket mistanke mot sine kolleger.

Fagforbundet har nå saksøkt Oslo kommune på vegne av Berntsen på grunn av ulovlig endringsoppsigelse. Stevningen ble levert torsdag i forrige uke og kommunen må svare på denne innen tre uker.

Boken åpnes med et sitat av Jens Bjørneboe: «Kan du fatte og begripe hvor de har sin raaskap fra», et spørsmål forfatteren stiller videre til Aud Kvalbein.

– Jeg har aldri opplevd en slik råskap og trodde ikke mine egne ører da jeg hørte om dette, sier Folkvord.

– Naken eldrebyråd

Folkvord, som har samarbeidet med eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) i mange år er kritisk til hvordan hun og andre ledere i Oslo kommune har håndtert saken.

Som eksempel på håndtering av saken viser Folkvord blant annet til at Byråden omtaler Stig Berntsen som tiltalt fire måneder etter at politiet har droppet siktelsen og henlagt saken.

– Aud Kvalbein har vært naken i ett og et halvt år, men hele tiden hevdet at hun er anstendig kledd, sier Folkvord om eldrebyråden som har forsikret at hun følger saken nøye.

Oslo kommunes kontrollkomite ble av et enstemmig bystyret satt til å granske saken. Rapporten legges fram om kort tid.

I boken fremsettes det en rekke påstander om ledere, fra den nå avgåtte avdelingssykepleieren, helt opp til den ansvarlige byråden. Blant annet om feil ved medisinhåndtering som ikke ble varslet sykehjemsetaten og kan ha medført flere dødsfall på sykehjemmet.

– Tråkket ned i søla

Stig Berntsen som fikk vite om anklagene mot han på en fredag, for så å bli sendt hjem med beskjed om at dette tar vi på mandag.

– Stig ble sendt hjem med overgrepsbeskyldningene, ledelsen ga blanke faen og lot Stig seile sin egen sjø. Alle feil som er blitt avdekket i denne saken er på ledernivå, sier Erling Folkvord.

Saken har preget Berntsen sterkt og han håper nå å kunne komme tilbake til jobben på Lindeberg omsorgssenter.

– Hvis jeg blir nekta å gå tilbake på jobb vil dette henge med meg til evig tid. Saken er knusende og ødeleggende, men jeg er privilegert og har hatt et godt apparat rundt meg, det er ikke arbeidsgivers fortjeneste at jeg sitter her i dag, sier Stig Berntsen.

Å få alle fakta på bordet og få renvasket navnet sitt har vært motivasjonen for å bidra til boken.

– Jeg har interesse av at alle sider av saken kommer fram, jeg er glad for oppmerksomheten saken har fått. Jeg har blitt tråkket så langt ned i søla og vet ikke om jeg klarer å komme tilbake i arbeidslivet igjen. På Lindeberg har jeg et arbeidsmiljø og kolleger som støtter meg, sier Stig Berntsen som kort tid etter siktelsen ble valgt som tillitsmann av sine kolleger.

Bystyret bestemmer

Berntsen vil nå bare ha tilbake et normalt liv og er ikke så opptatt av om og eventuelt hvilke hoder som bør rulle.

– Jeg ønsker bare kompetente politikere og ledere som ivaretar pasienter og ansatte, denne saken viser at vi ikke har det i dag. Jeg synes Kvalbein bør skamme seg dypt og inderlig, men om hun må gå det vil ikke jeg svar på, sier Stig Berntsen.

Erling Folkvord, som ikke lenger sitter i bystyret, mener det er opp til bystyret selv om avgjøre om noen må gå.

– Jeg har levert fakta som jeg mener bystyret bør vurdere, sier han diplomatisk.

Solide røtter i Rødt

– Du er selv medlem av Rødt, Stig Berntsen er medlem av Rødt og boken er gitt ut på Rødt forlag, hva gjør det med troverdigheten?

– Jeg tror dette er en bok jeg hadde fått utgitt på andre forlag også, den er basert på en faktagjennomgang av saken, den viktigste grunnen til at det ble Rødt forlag var den korte trykketiden, manuset var ferdig den 8. juni, sier Folkvord.

Regime

Dokumentene boken er basert på er delvis hentet ut gjennom offentlige postlister. Men det meste i denne saken er unntatt offentlighet.

– En del personer har levert informasjon til meg under vilkår av at jeg ikke sier hvem de er, noen ytterst få har sagt at de ikke vil bidra med informasjon. Jeg kan jo forstå dem, det er tøft å være underordnet et regime som Sykehjemsetaten, sier Folkvord.

Tause

Kommunikasjonsrådgiver Solveig M. S. Pettersen i Sykehjemsetaten skriver i en mail til dittOslo.no at de ikke har noen kommentar til Folkvords bok.

Eldrebyråd Aud Kvalbein (Krf) ønsker hverken å kommentere boken eller innholdet i denne artikkelen.
 

Les også:

Sjekk badetemperaturene i Oslo her!

Har laget hemmelig oase på Ammerud

– At det fortsatt er kø på Ring 3 er ingen overraskelse
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere