RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nufri Lekaj ble satt i fengsel i tidligere Jugoslavia og torturert i fem år. Han sliter fortsatt med fysiske skader fra oppholdet i fengslet.
Nufri Lekaj ble satt i fengsel i tidligere Jugoslavia og torturert i fem år. Han sliter fortsatt med fysiske skader fra oppholdet i fengslet. Foto: Foto: Mimoza Haklaj

– Den verste natten i mitt liv

Nufri Lekaj (52) ble satt i fengsel og torturert i fem år i tidligere Jugoslavia. Nå jobber han som tolk i norske fengsler.

AMMERUD: – Jeg ble slått og sparket til jeg mistet bevisstheten, sier Nufri Lekaj.

Han sitter på den lange, svarte sofaen i leiligheten med beina i kryss. De brune øynene lyser gjennom et par tynne briller. Kragen til den hvite skjorta henger ut fra den lilla genseren og hans blikk retter seg mot den hvite veggen bestående av gamle fotografier.

På veggen henger en ramme med bilder av en gullmedalje. Nufri Lekaj har tidligere vært en politisk fange i tidligere Jugoslavia hvor han ble torturert.Fem år som politisk fange

Nufri Lekaj har etter mange år endelig klart å bli sterkere psykisk etter fem år som politisk fange. Han kom til Norge i 1987, da han flyktet fra myndigheten.

LES OGSÅ: Torpedoen som ble frelst av Jesus

Nå bor han på Ammerud med en familie på tre barn og hans kone. I dag jobber han som tolk, hvor han oversetter for fangere i Norge på ulike fengsler, som verken snakker norsk eller engelsk, men bare albansk. På grunn av jobben reiser han ofte rundt om i Norge.

– Det er rart å besøke fengsler, for da tenker jeg på den tiden jeg satt i fengsel. Fengslene i dag er ingenting i forhold til da, sier Lekaj.

Fra 1987 og frem til 2008 var han politisk engasjert, hvor han var en del av kampen om frigjøring i Kosovo.

– De sa jeg var en terrorist

I en ung alder ble Lekaj utsatt for vilkårlig arrestasjon. Han var under etterforskning av den gang, gamle Jugoslavias militærretning. Grunnen til arrestasjonen var på grunnlag av falske anklager, forteller Lekaj.

– Som student, deltok jeg i demonstrasjon. Demonstrasjonen oppstod fordi vi albanere ville ha flere rettigheter, vi ville likestilles med alle republikker i tidligere Jugoslavia. Fordi jeg deltok i den demonstrasjonen, kastet jugoslaverne meg ut av universitetet og tvangsinnkalte de meg til militæret. Deretter ble jeg fengslet, de sa jeg var en terrorist, sier Lekaj.

LES OGSÅ: Heidi gikk fra himmel til helvete på tre måneder

Lekaj hadde ikke en politisk stilling den gang, men ble kalt for politisk fange av jugoslaverne.

Noe av det vanskeligste Lekaj opplevde, var da han var under etterforskning som varte i syv måneder. Jugoslaverne ville fengsle en mann, som var fra samme by som Lekaj, Peja. Lekaj kjente ikke denne mannen. Jugoslaverne mente han var lederen for demonstrasjonen.

– De ville at jeg skulle innrømme at det var han som fikk meg med på demonstrasjonen. Jeg hadde aldri truffet denne mannen før. Deretter skulle de friste meg ved å si at, hvis jeg vedkjente dette, vil jeg slippe straffeforfølgelse og jeg vil få hjelp med utdanning, at jeg vil få et godt liv. Jeg fikk en frist på et døgn, jeg fikk et døgn på å tenke gjennom avgjørelsen min. Da tenkte jeg, skal jeg lyve og si det de vil at jeg skal si, eller skal jeg stå for det som er rett.

En uforglemmelig natt

Det var den verste natten for Lekaj. Den natten ønsket han å være dø, han tenkte aldri å begå selvmord, men tanken på å dø var bedre enn det han opplevde da, forteller han.

– Sent på kvelden husket jeg min far, han har også hatt et tøft liv, han satt i fengsel under andre verdenskrig. Jeg husket at han pleide å si «Folk kommer ut av fengselet en dag, men da må du huske hvilket menneske du kommer ut som». Da tenkte jeg til slutt at jeg skal holde meg til det som er rett og riktig.

Neste dag ble Lekaj innkalt til avhør. Han våknet tidlig på morgenen og gikk til avhøret lettet. Han visste hva han hadde i vente, forteller han.

LES OGSÅ: Celina ble alvorlig syk, men fant selvtillit gjennom YouTube

– Jeg visste at det kommer slag og spark, men jeg sa bestemt «Nei, jeg husker ikke han, jeg har aldri truffet denne mannen før», sier Lekaj og vender ned blikket idet han rører på haka med en skjelvende hånd.

– Det var et torturkammer

Han forteller at politiske fangene fikk lite mat og mange regler de måtte forholde seg til. De hadde blant annet begrenset bevegelse og fikk ikke noe lufting. Det var også forbudt å se på soldatene. 

– Jeg husker det var nyttår, da skulle vi få litt ekstra mat. Jeg endte opp med å få bank fordi jeg ba om litt mer mat. De sa til meg «Å, du vil ha litt mer mat, vi skal gi deg mer mat», da begynte de å slå, sparke og jeg mistet bevisstheten. De fikk meg til å føle at jeg ikke var verdt noe. Det var et torturkammer i sin helhet. Den type behandling som var gjort mot meg, trengte langt tid å komme over. Hvis jeg kunne gjort noe i verden, så ville jeg avskaffet politisk fangenskap.

LES OGSÅ: Don Martin misfornøyd med norsk hip hop: En mann for sin hatt

Etter fem år som politisk fange, ble Nufri satt fri, men fikk en ny anklage mot han. Etter et par måneder, flyktet han fra Kosovo og kom seg over grensen illegalt. Slik kom han til Norge i mai 1987. Han fikk en dom på ti år, uten hans tilstedeværelse.

– Lidelsen var for en rettferdig sak

Lekaj slet mye med fysiske skader etter at han kom til Norge. Han hadde blant annet ødelagt begge tåa og knust brystkasse. Han har fortsatt problemer med blodsirkulasjonen i benet og problemer med nyrene på grunn av lite mat under oppholdet i fengslet.

LES OGSÅ: På flukt som seksåring

– Jeg fikk god hjelp etter at jeg kom til Norge. All den lidelsen var for en rettferdig sak, det er en slags selvhelbredelse å tenke slikt, det er det som har styrket meg i dag. Jeg husker at jeg tenkte, jeg skal ta imot hva enn som kommer, som en del av kampen, saken jeg kjemper for, sier Lekaj.

Nå har Lekaj tatt seg fri fra politiske engasjementer og vil fokusere mer på jobben som tolk og bruke tid sammen med familien sin. 

Å jobbe som tolk er noe han liker godt, for da kan han ta oppdrag når det passer han og da får mer tid til å skrive litt om seg selv. Han stortrives på Ammerud. Han forteller at det beste med å bo der er på grunn av at det er masse grønt og nærbutikkene Ammerud tilbyr.

Les mer fra dittOslos ungdomsredaksjon!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere