*Nettavisen* Nyheter.

– Deponeringen har vært vellykket

Knut Chr. Hallan i Folkeaksjonen mot giftdumping mener rapporten er et makkverk og et bestillingsverk hvor NGI frikjenner seg selv 14 dager før rettssaken starter.

NGIs sluttrapport fra overvåkingen av dypvannsdeponiet konkluderer med at prosjektet har vært vellykket.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vellykket: Konklusjonen er veldig klar på at deponeringen har gått som planlagt og vært vellykket, sier avdelingsleder Audun Hauge i Norges Geotekniske Institutt s (NGI.

Klikk på bildet for å forstørre.

NGIs sluttrapport fra overvåkingen av dypvannsdeponiet konkluderer med at deponeringen har vært en suksess. Arkivfoto: Øystein Dahl Johansen

MALMØYKALVEN: – Konklusjonen er veldig klar på at deponeringen har gått som planlagt og vært vellykket, sier avdelingsleder Audun Hauge i Norges Geotekniske Institutt s (NGI).

Sluttrapporten, som ble lagt fram denne uken, konkluderer med at nedføringen av mudrede masser i dypvannsdeponiet ved Malmøykalven kun har medført en begrenset spredning av forurensing i bunnvannet inn i Bekkelagsbassenget.

Sedimentkvaliteten rundt deponiet har ikke blitt endret, og vannkvaliteten i de øvre vannmassene har ikke blitt påvirket, heter det i rapporten fra NGI.

Miljøbudsjett

Rapporten er utarbeidet på bakgrunn av data fra NGI, Universitetet i Oslo, Norsk Institutt for vannforskning, Det Norske Veritas og Statens forurensningstilsyn. Rapporten er bestilt av Oslo havn og utført av NGI.

– Vi er godt innenfor miljøbudsjettet. Vi har brukt åtte til ti ulike metoder som utfyller hverandre og gir et godt grunnlag for å konkludere, sier Hauge.

Også Oslo Havn er svært godt fornøyde med konklusjonen i rapporten:

– Rapporten viser at deponeringen har vært en suksess, sier informasjonssjef Birgitte Frisch til Nordstrands Blad.

2. november skal saken mot Secora, Oslo Havn, NGI, samt fem enkeltpersoner opp i Oslo tingrett. Tiltalen lyder på medvirkning til forurensning med inntil 33.000 kubikk giftholdig slam som skal være dumpet i overflaten. NGI og Oslo Havn er også tiltalt for å ha avgitt falsk forklaring da måleutstyret som ble operert av Secora skal ha vært avslått i nær halvparten av deponeringene.

– Vi har ikke noe forhold til dette tallet (33.000 kubikk journ.anm.). Vi forholder oss til Veritas sitt tall på 1.500 kubikk, noe som er tatt med i miljøbudsjettet, sier Audun Hauge i NGI.

– Var det riktig at Secora satt med av og på bryteren på måleutstyret?

– Det skal ikke jeg uttale meg om. I entreprenørbransjen har egenkontroll vært en måte å utføre kontroll på. Men det har vist seg at det ikke har vært så vellykket, sier Audun Hauge som var svært overrasket over tiltalen og innholdet.

– Vi mener vi har en god sak og kjenner oss ikke igjen i tiltalen, sier Hauge som ser fram til å få saken fram for retten.

Oslo Havns informasjonssjef har ikke lyst til å kommentere den kommende rettssaken.

– Makkverk

Knut Chr. Hallan fra Ulvøya, som leder Folkeaksjonen mot giftdumping, er på ingen måte fornøyd med rapporten fra NGI.

– Dette er et makkverk og en ren bestillingsvare. NGI frikjenner seg selv fjorten dager før de skal i retten. Det er skremmende at vi kan ha slike tilstander, sier Hallan som nå krever at det gjennomføres en uavhengig undersøkelse av deponiet for en gang for alle å få svar i saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag