RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Det ble en katastrofe


Kjelsås-jentene Tonje Vaksvik (19) og Ingrid Rønning Strand (19) i Nordre Aker Natur og Ungdom er ikke fornøyd med resultatene fra København.
Kjelsås-jentene Tonje Vaksvik (19) og Ingrid Rønning Strand (19) i Nordre Aker Natur og Ungdom er ikke fornøyd med resultatene fra København.
Ingrid Rønning Strand (19) og Tonje Vaksvik (19) fra Nordre Aker Natur og Ungdom har fått julen til å fordøye inntrykkene fra klimamøtet i København.

NORDRE AKER: Likevel er de to 19-åringene klare i sin dom. Klimatoppmøtet ble ikke noe å rope hurra for.

Nab.no møtte Vaksvik og Strand før de reiste til København: DET ER JO SKREMMENDE VIKTIG

– Resultatet av forhandlingene er en katastrofe av et dokument. Vi er skuffet. 190 av verdens ledere var samlet for å løse vår tid største utfordring. Denne muligheten klarte de ikke å benytte. De hadde nøkkelen til løsningen, men kastet den vekk, sier Ingrid Rønning Strand.

Sammen med Tonje Vaksvik var jentene fra Nordre Aker Natur og Ungdom to av 100 NU-medlemmer som deltok i de fredelige aksjoner utenfor Bella Center i København hver dag i forhandlings siste uke.

Appell til Erik Solheim

Jentene møtte miljøvernminister Erik Solheim (SV) på toppmøtets siste dag. Da minnet de ham om ikke å legge klimaarbeidet til side, selv om København-møtet var slutt.

– Klimaproblemet er ikke over selv om det ikke ble en ambisiøs avtale. Derimot er arbeidet mot klimaendringene viktigere enn noen gang. Det er nå det må handles, verden har ikke råd til å mislykkes slik en gang til, sier Tonje Vaksvik.

Langt fra ord og handling

Kjelsås-jentene mener problemet med forhandlingene i første rekke lå hos de rike landene.

– Rike land sier de vil kutte, men gjør noe helt annet, sier Strand, som mener Norge bør gå foran som et godt eksempel.

Hun tror at dersom Norge kutter sine utslipp betydelig, vil det vise verden at det er mulig for rike land å gjøre det, noe som kan føre til en mer ambisiøs avtale neste gang verdenslederne møtes.

– Det hjelper ikke at rike land sier de vil kutte når utslippene fortsetter å øke. Vi må se handling nå, sier Strand.

Foreløpig ser det ut til at klimaforhandlingene tas opp igjen i Tyskland i løpet av året, før det blir et nytt stormøte i Mexico i slutten av 2010.

– Må handles lokalt

– For å kutte utslipp i Norge, må det gjøres kutt også i Oslo og Nordre Aker. Derfor vil vi fortsette å jobbe for at utslipp skal kuttes lokalt. For å få til dette må blant annet kollektivtrafikken bedres, oljefyrer fases ut og det må innføre bilfritt Oslo sentrum. Det haster, og det må gjøres tiltak nå, sier Vaksvik, med en klar appell til Oslos politikere:

– Dere har en viktig oppgave å gjøre for å få en nødvendig klimaavtale i havn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere