*Nettavisen* Nyheter.

– Det ble en spøkelsesgate over natten

TRIST OG ØDE: Fiolinmaker Jacob Von der Lippe ser aldri lenger forbipasserende i Thereses gate etter at parkeringsplassene ble erstattet med steinblokker. Foto: Foto: Anita Bakk Henriksen

Fiolinmaker Jacob Von der Lippe har holdt hus i Thereses gate i 16 år. Han har aldri sett gaten mer øde enn etter at kommunen fjernet 150 parkeringsplasser og erstattet dem med massive steinblokker.

BISLETT: – For meg personlig er ikke dette vedtaket avgjørende for min fremtid som næringsdrivende her, da 95 prosent av mine kunder ringer og avtaler tid på forhånd, men det er utrolig trist hvor øde denne gaten ble over natten. Rett og slett trist, sier fiolinmaker Jacob Von der Lippe.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at parkeringsplassene i Thereses gate ble fjernet som et av Ruter og Bymiljøetatens hundre tilltak for økte fremkommelighet for kollektivtrafikken.150 plasser er nå borte fra Thereses gate og Thorvald Meyers gate.

Ser ut som en beleiret gate

– Det går ikke an å hevde at feilparkerte biler er problemet for offentlig kommunikasjon i Oslo, uttalte en forbanna Frp-politiker Geir Karlsen til dittOslo.no i forrige uke.

Von der Lippe synes gaten nå ser ut som om den er beleiret.

– Vi er da ikke den amerikanske ambassaden heller, sier han oppgitt.

Fiolinmakeren forteller at han fikk besøk av en dame fra kommunen høsten 2013, med beskjed om noen planer som var lagt for Thereses gate.

– I utgangspunktet var jeg da ikke negativt innstilt, men det var på bakgrunn av at det aldri ble forespeilet for meg hva som egentlig skulle gjøres. Alt jeg hørte var oppgradering og grønne lunger, forklarer han.

Jacob Von der Lippe

LEIT FOR OMRÅDET: Fiolinmaker Jacob Von der Lippe er bekymret for de andre næringsdrivende i Thereses gate og håper nå kommunen tar til vett. Foto: Anita Bakk Henriksen

– Høyre har ikke råd til dette problemet

Allerede i går ble et par steder i veien åpnet for enkelte av- og pålessningsplasser i Thereses gate, etter at Oslo Høyre hadde årsmøte i helgen, og gikk inn for å oppheve det absolutte p-forbudet. Disse stedene er:

 • Ullevålsveien 89 –Thereses gate 3 C
 • Thereses gate 19
 • Thereses gate 11 A
 • Thereses gate 6 B

De berørte er allikevel ikke i nærheten av fornøyde, og leder for Facebook-siden «Stopp Prøveprosjektet i Thereses gate», Eivind Bergmann har ingen tro på at parkeringsforbudet vil bli permanent.

Bergmann er eier av Adamstuen Antikvariat, og har fulgt prosessen tett hele veien. Han har løpende kontakt med flere av politikerne i Rådhuset, og ser allerede klare indikasjoner på at steinblokkene vil bli fjernet om kort tid.

– Høyre har rett og slett ikke råd til at det ikke skal bli en tilfredstillende løsning på dette problemet, påpeker han.

Byråd for miljø og samferdsel, Guri Melby (V) forklarer at steinblokkene kun er midlertidig, men at parkeringsforbudet vil bli opprettholdt i minimum ett år fremover.

– Vi håper at vi sammen med næringsdrivende og beboere kan finne en god permanent løsning hvor vi kan utnytte arealene som nå blir frigjort som en konsekvens av forbudet, sier byråden.

Sendt over konkrete forslag

Bergmann har innsett at beboerne i gaten muligens mister noen av de opprinnelige parkeringsplassene, da et av forslagene på bordet er å lage noen færre, men større plasser slik at feilparkering ikke vil hindre trikkens fremkommelighet i fremtiden.

Sammen med de andre aktive beboerne og næringsdrivende har de kommet opp med en rekke konkrete forslag som skal bli sendt over til byråd for miljø og samferdsel, Guri Melby, og andre sentrale aktører:

 • Ta tak i «gjenganger»-stedene i gata hvor trikkestans oppstår. Forby parkering her eller finn andre løsninger. Utvidete p-forbudt-soner ved problempunktene.
 • Heftig bøtelegging av biler som hindrer trikken, ved nødvendig borttauing ytterligere bøter.
 • Markant skilting både ved parkeringsautomatene, ved alle parkeringsbrønnene, i alle butikker. Her kan man tenke seg flere løsninger, både bruk av tydelig symbolbruk og tekst.
 • Lag en informasjonsplakat: «Slipp trikken fram! Har du parkert riktig? …..» som henges godt synlig i butikkene i gata for å minne folk på at trikken må fram. Et informasjonsark med tilsvarende innhold kan i tillegg distribueres til kunder og andre som parkerer i Thereses gate.
 • Vurdere å erstatte trikk med trolleybuss
 • Evt noe dypere parkeringsbrønner/noe smalere fortau
 • Utvidet fortausbredde på begge sider av alle fotgjengeroverganger.

En fullstendig oversikt over alle forslagene kan du se på aksjonens Facebook-side

LES OGSÅ:

Full splid om parkeringsforbud i Thereses gate

Vil ha bilfri Thereses gate

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag