RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Det ble et monsterbygg

Naboene trodde ikke sine egne øyne. Nybyggets grunn rant inn i hagen og byggeprosjektet ble mye høyere enn vist på tegningene.

RIS: Plan- og bygningsetaten har stoppet et byggeprosjekt i Ekelyveien etter protester fra naboer, som mener bygget bryter rammetillatelsen på flere punkter.

– Det ble som vi trodde. Det ble et monsterbygg, sier Liv Hanne Nilsson, som representerer naboene i Risalleen.

Tryglet etaten om hjelp

Naboene har lenge tryglet Plan- og bygningsetaten om å komme og se på byggeprosjektet på nabotomten. Selv om prosjektet nå er stoppet, er de redd det er for sent.

– Vi hadde jo ønsket at etaten hadde reagert tidligere. Nå står bygget der og jeg tviler på at det vil bli revet, sier Nilsson.

Plan- og bygningsetaten sier i sin stoppordre at arbeidet er ulovlig igangsatt og skriver følgende:

Under besiktigelsen ble konstatert svømmebasseng med støttemurer under oppføring på vestsiden av eksisterende bolig. På østsiden ble det konstatert terrengoppfylling nærmere enn 4 m fra nabogrense med fyllingsfot i nabogrense. I tillegg var arbeid med oppføre støttemur nærmere enn 4 m fra nabogrense i øst og terrengtrapp nord på eiendommen igangsatt.

Heving av terreng

Liv Hanne Nilsson påpeker at etaten foreløpig ikke har kommentert at terrenget er hevet med 2-2,5 meter mot hennes hage før byggets såle er lagt.

– Det betyr at dette bygget rager cirka 11 meter over vår hage. Make arkitekters tegninger viser at sålen skulle ligge i flukt med terrenget i hagen, sier Nilsson.

Hun mener det ikke er overensstemmelse mellom tegninger og det som er bygget – og at dette dermed er et klart brudd på rammetillatelsen.

– Som du også ser, renner terrengoppfyllingen inn i vår hage. Dessuten er det laget en forskaling mot vår grense, hvor de altså uten tillatelse har tenkt å bygge en mur. Hvis Plan- og bygningsetaten ikke slår ned på dette, er det fritt frem for alle utbyggere i fremtiden, sier Nilsson.

Les også: Naboer har klaget på støy siden 1998

Forholdet tatt opp

Tilbygget til hovedhuset på tomten i Ekelyveien oppføres av Hans Bernhard Biserød, som er søker av prosjektet. Han er igjen partner i Make arkitekter som er tiltakshaver for prosjektet. Tilbygget mot Risalleen 26 består av leiligheter/kunstneratelierer.

Plan- og bygningsetaten ved senior kommunikasjonsrådgiver, Atle Jan Larsen, opplyser at forholdet med heving av terrenget er ett av momentene som blir tatt opp med utbygger.

– Ingen ville høre på oss

Liv Hanne Nilsson skulle ønske noen hadde hørt på naboene tidligere.

– Vi ble veldig overrasket da Fylkesmannen blant annet mente at det ikke var nødvendig å overholde kravet om soldiagram da Fylkesmannen mente at dette var et beskjedent tilbygg, sier Nilsson.

– Her er altså resultatet med to tårn som får sjøutsikt, mens vi blir fratatt solen store deler av året. Det var som sagt ingen som ville høre på oss, selv om vi mener det er et voldsomt terrenginngrep, fortsetter hun.

I likhet med flere andre naboer er hun oppgitt over Plan- og bygningsetatens konklusjon at tilbygget gjennom volum, materialbruk og farger fremstår som underordnet eksisterende bebyggelse.

– Når du ser dette, er det vel ikke nødvendig å kommentere etatens konklusjon. Etaten har heller ikke tatt stilling til at utbygger vil få en stor terrasse/amfi mellom tårnene, med utsikt rett ned i vår hage, sier Nilsson.

Les også: Boligprisene på vei nedover

– Bygger på misforståelser

Hans Bernhard Biserød i Make arkitekter avviser at det er gjort noe galt i byggesaken.

– Plan- og bygningsetaten (PBE) har bedt oss kommentere stoppordren og det har vi gjort. Jeg forholder med til Plan- og bygningsetaten i denne saken. All informasjon rundt dette kan man få ved å gå inn på saksinnsyn hos etaten, sier Hans Bernhard Biserød.

Litt informasjon vil han likevel gi, og han gir etaten rett i et av forholdene som de peker på.

– En støttemur som var tenkt bygget var ikke søknadspliktig i henhold til den tidligere småhusplanen (gjeldende regulering for området – journ.anm.). Det har nylig vært en endring i forbindelse med revisjon av småhusplanen slik at dette er blitt søknadspliktig. Det hadde vi ikke fått med oss. De andre forholdene som er pekt på i stoppordren er redegjort for og bygger på misforståelser. Det gjelder blant annet terrengtrappen, som ikke er tenkt bygget, sier Biserød.

Han understreker at han tar stoppordren på fullt alvor og foretatt nødvendige avklaringer med PBE slik at forholdene rundt de ønskede terrengmurene blir søkt og brakt i orden .

– Tilbygget er veldig nøye prosjektert i henhold til gjeldende bestemmelser. Det som er påpekt i stoppordren er kun ting som gjelder utomhus, sier Biserød.

Bryter samtalen

– Naboer i Risalleen har klaget på at terrenget mot deres hage er hevet og at sålen på tilbygget er to til to og en halv meter høyere enn det som fremkommer på snittegningene fra Make arkitekter.

– Det er ikke riktig, tiltaket er bygget helt i samsvar med gjeldende rammetillatelse. Det har vært mange naboklager i forbindelse med rammesøknaden som ikke førte frem. Fylkesmannen har senere behandlet vedtatt rammetillatelse uten at naboene har fått medhold, hvor Fylkesmannens avgjørelse er endelig.

– Plan- og bygningsetaten sier at de vil følge opp denne delen av prosjektet og du har jo selv sagt at snittet det vises til er noe misvisende.

– Nei, det har jeg ikke sagt.

– I et brev til Plan- og bygningsetaten datert 01.09 skriver du at: «Når det kommer til snittet så erkjenner jeg at dette er noe misvisende i forhold til tydeliggjøring av eksisterende og planlagt justering av skrent i forkant av hus mot Risalleen 26A.»

Her blir samtalen brutt fra Biserøds side.

Presisering

Dagen etter intervjuet vil Biserød ha en presisering av punktet der han sier: «Nei, det har jeg ikke sagt».

– Det stemmer at jeg har innrømmet at et av snittene er noe misvisende, men at det i saken allikevel er fyldig dokumentert plassering i terreng, men hvor naboene kun velger å forholde seg til dette ene snittet, presiserer Biserød.

I sms og mail mener Biserød at journalisten har tatt stilling i saken. Han understreker at han og Make arkitekter har fulgt gjeldende lovverk med tanke på korrekt saksgang. Biserød har senere tilbudt journalisten befaring for å gå gjennom prosjektet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere