RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Det blir ikke utsettelse


Byrådssekretær Ann Kristin Jensen(Frp) ønsker ikke å utsette lovendringa. FOTO: ANITA BAKK HENRIKSEN
Byrådssekretær Ann Kristin Jensen(Frp) ønsker ikke å utsette lovendringa. FOTO: ANITA BAKK HENRIKSEN
Statssekretær i Kommunal-og regionaldepartementet, Hege Solbakken var klar i sin tale under torsdagens stormøte om opphevelse av husleiereguleringa.

OSLO øst: – Jeg har stor medfølelse for dem som nå går en usikker tid i møte, men vi vil ikke støtte en utsettelse av opphevelsen av husleieregulringen, sa Solbakken.

Lover at ingen blir husløse

Hun høstet stor misnøye blant forsamlinga som bestod blant annet av Aksjonsgruppa, Batteriet, Leieboreforeningen og mange beboere som er personlig berørte av det nye lovverket. Det var også de tre førstnevnte som arrangerte stormøtet.

Byrådssekretær Ann Kristin Jensen(Frp) er enig med Solbakken om at det ikke er nødvendig med en utsettelse, men presiserer at de forholder seg til det Stortinget eventuelt vedtar.

– Oslo kommune lover at ingen blir husløse, og vi mener at den støtteordningen vi har kommet opp med er mer enn generøs, sier hun.

Den ekstraordinære støtteordningen gjelder de som bor i husleieregulerte boliger og har bodd der mer enn tjue år, har en formue på under 250.000, eller er over 67 år.

– Og det er ikke slik at du må dekke alle kriteriene, går du under én av dem er du mer en godkjent for støtteordningen, sier Jensen, og forklarer at de i tillegg har ordinærer bostøtteordninger for dem som ikke dekker noen av disse kriteriene.

Redusert livskvalitet

Dersom myndighetene følger den planlagte tidsplanen vil husleiereguleringen oppheves ved midnatt 31. desember. Aksjonsgruppa og Leieboerforeningen har de siste månedene jobbet intenst overfor politikere og myndigheter for at dette ikke må skje. De mener at verken beboere eller Oslo kommune er klare for et system basert på markedsleie nå, og frykter blant annet at mange leieboere ikke vil ha råd til å bli boende i sine hjem. De frykter også at folk som tidligere har klart seg selv økonomisk, nå blir sosialklienter, og at mange vil få sterkt redusert livskvalitet.

Fly forbanna

Det ble etterhvert meget høy temperatur i salen da publikum fikk komme med sine egne spørsmål. Flere beboere delte sin historie og fortvilelse, og det var tydelig at flere følte seg helt rådville.

– Jeg er bare så forbanna! Det er satt alt for lite fokus på oss som nå blir presset ut av hjemmene våre, men når en tjueåring knuser et pepperkakehus i Bergen får han seks sider i VG! Det går ikke an, sa en opprørt beboer, Tito.

En etter en sto folk fram med sine bekymringer, og det virket som om frykten for å havne på gaten var reell for mange.

– Dette er blodig alvor. Det jeg tror mange reagerer på er at bolig har blitt gjort til en kommersiel vare, like vanlig som alt annet. Det er tross alt et hjem, sa Randi Reese i Fellesorganisasjonen.

Motstanderene av lovendringa har overraskende opplevd sin første delseier da en enstemmig helse- og sosailkomité vedtok å utsette opphevingen av husleireguleringen, og Reese hadde en klar oppfordring å komme med.

– Nå må vi fortsett å kjempe, og mobilisere. Vi ser at det nytter!Ann Kristin Jensen (Frp)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere