RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Det blir ingen jul i år


Desember-utbetalingen kommer når jula er over, med full skatt. – Det blir ingen jul i år. Jeg skal liksom bare sitte her med ingenting, sier Per Erik Nystrøm.
Desember-utbetalingen kommer når jula er over, med full skatt. – Det blir ingen jul i år. Jeg skal liksom bare sitte her med ingenting, sier Per Erik Nystrøm.
Per Erik Nystrøm trodde han skulle feire jul i år også. Men det var før bydelen rotet til desemberlønna.

AMMERUD: – Dette er dårlig gjort overfor folk som vil opp og fram. Jeg har ikke engang fått noen god forklaring, sier Nystrøm.

Trekker full skatt

Siden 1. november har han deltatt i et kvalifiseringsprogram i regi av Nav. Kvalifiseringspengene utbetales den 28. hver måned. Nystrøm fikk ikke utbetaling 28. november fordi han ikke hadde vært med lenge nok. Men han ble forespeila en utbetaling rundt 20. desember i anledning jula.

– Jeg ble også fortalt at det ikke skulle trekkes skatt av utbetalingen i desember, sier Nystrøm.

Men den gang ei. Nå har han fått beskjed om at pengene ikke kommer før etter julaften, 28. desember. Av dette blir det trukket full skatt.

– Alle har rett til halv skatt i november/ desember. Det står i Skattebetalingsloven paragraf 10.2, sier Nystrøm.

Han har vært i kontakt med likningskontoret og advokat, som bekrefter at han har denne rettigheten

– Men de kunne ikke gjøre noe. Nå får jeg ikke halv skatt før i juni, sier Nystrøm.

– Ødelegger jula

Det betyr at Nystrøm kan se langt etter julefeiringen i år. Sosialkontoret har riktignok gitt ham en ekstrabevilgning på 500 kroner i anledning jula, men det rekker ikke langt.

– Dette ødelegger hele jula for meg. Jeg hadde tenkt å få klipt meg til jul, og kanskje kjøpt noen nye klær. Jeg har også et par graver jeg skulle besøkt, men det går ikke nå. Jeg har ikke engang råd å møte noen for å ta en kaffe. Julegaver kan jeg bare glemme, sier han.

Julematen må han skaffe hos Frelsesarmeen.

– Jeg skulle gjerne laget til julemiddag til mor, sier han.

Nystrøm mener det er uforståelig at Nav ikke har kunnet flytte utbetalingen til før jul.

– Det burde bare vært et tastetrykk. I stedet spurte de om jeg ikke hadde noen jeg kunne låne av, sier han.

Nystrøm lurer på hvor mange som er i samme situasjon som ham.

– Det er sikkert mange i samme, eller kanskje verre, situasjon enn meg, sier han.

Ville jobbe – ble glemt

Fram til mars i år jobbet han hos Fretex på arbeidsmarkedstiltak. Da han fikk avskjed, tok han selv initiativ til et møte med Nav og Fretex, for å finne videre løsninger. Han gjorde det klart at han ønsket en ny jobb så fort som mulig, og satt opp noen ønsker. Men så ble det stille fra Nav, og saksbehandleren ble utilgjengelig.

– Jeg hadde ikke krav på hverken attføringspenger eller dagpenger. Men jeg fikk 30 000 kroner i feriepenger fra Fretex, så disse levde jeg på i fire måneder før jeg måtte søke sosialhjelp, forteller Nystrøm.

Da tok Nav plutselig kontakt.

– Saksbehandleren sendte meg en e-mail og beklaga at de hadde glemt meg, sier Nystrøm.

Nå har han vært med i kvalifiseringsprogrammet i snart to måneder, og har på eget initiativ startet på IKT-kurs hvor han tar datakortet.

– Jeg har vært ufrivillig arbeidsledig i fem måneder. Sosialkontoret kaller meg nå «langtidsmottaker». Det er vanskelig, når man er i en situasjon hvor man skulle hjelpes ut i arbeid. Jeg har vært motivert hele veien, sier han oppgitt.

- Vi vil se på rutinene våre

Nav opplyser til Lokalavisen Groruddalen at det er de enkelte bydelene som har ansvar for lønnsutbetalingene til de som følger kvalifiseringsprogrammet.

Stedfortreder for bydelsdirektøren i Bydel Grorud, Sissel Krakli, opplyser at bydelen utbetaler lønn den 15. og 28.

- For desember er det gjort slik at de fastlønte får utbetaling den 15. desember, mens timelønte vikarer og overtidslister er lagt til 28. desember. Hvorfor de på kvalifisering har fått utbetaling den 28. desember, kjenner jeg ikke til. Man har vel funnet ut at dette var en grei måte å gjøre det på, sier hun.

– Har bydelen forståelse for at dette setter folk i en vanskelig situasjon?

- Jeg kan se at det kan ha uheldige konsekvenser, og vi vil se på rutinene våre. Men dette er ikke noe vi får gjort noe med nå. Sånn har det bare blitt i år. Det er en treghet i systemet på en uke, sier hun.

Krakli kan heller ikke love halv skatt ved neste utbetaling.
- Her kjenner jeg for lite til detaljene, sier hun.

Og Bydel Grorud er neppe alene. Dagbladet skriver tirsdag om en person bosatt i Bydel Østensjø som heller ikke får pengene sine til jul. Nav opplyser til Dagbladet at i overkant av 7000 nordmenn er tilknyttet Navs kvalifiseringskurs.

Mister motivasjonen

Da Per Erik Nystrøm mottok den endelige beskjeden tirsdag ettermiddag, var skuffelsen stor.

- Jeg skjønner ikke at dette skal være så problematisk. De motiverer ikke folk på denne måten, sier han.

Nystrøm oppfordrer folk i samme situasjon til å protestere. Selv vurderer han å trekke seg fra hele kvalifiseringsprogrammet.

- Jeg syns ikke de fortjener å få den responsen på kvalifiseringsprogrammet som de trenger. De må skjønne at det ikke går an å gjøre sånn mot folk! Dette gir ingen motivasjon. Jeg lurer på hvordan de selv hadde reagert, om de ikke hadde hatt penger til jul, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere