RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Det blir nok en sånn en på meg, ja!


Stortingsrepresentant Nikolai Astrup (til venstre) og ordfører Fabian Stang trivdes i elbilen.
Stortingsrepresentant Nikolai Astrup (til venstre) og ordfører Fabian Stang trivdes i elbilen. Foto: FOTO: ALEXANDER SYNSTAD
Oslo er verdens største elbil-by. Ordfører Fabian Stang har lyst på en selv. Og det er ikke noe valgløfte.

SENTRUM: Etter paradeturen i Oslos gater i en Fiat cabriolet, måtte Stang understreke at han ikke kom med miljørelatert valgflesk.

– Nei, det er et privat løfte. Denne bilen var helt prima å kjøre. Det blir nok en sånn en på meg snart. Jeg har også prøvekjørt flere av kommunens elbiler, sier Stang.

Sammen med miljøpolitisk talsmann for Høyre, Nikolai Astrup, kjørte Stang i front for elbilparaden torsdag. Det vil si, Høyre-duoen kjørte i front for elbilene.

Helt foran ledet elektriske mopeder an paraden. De eneste kjøretøyene som gikk på fossilt drivstoff var politimotorsyklene. Men alle fikk lov til å kjøre på rødt lys.

 

Les også: Styr elbilen med mobilen

Stor kortesje

Paraden med de utslippsfrie bilene startet i Borggården. Og via Karl Johan, fikk kortesjen førsterett i trafikken før den endte på Youngstorget. Og det var antakeligvis den lengste kortesjen med elbiler i Norge noensinne.

Og en av bilene har kjørt på veiene i 17 år. Med kun ett batteriskifte.

På topp i verden

Det ruller 4200 elbiler på norske veier. I forhold til folketallet har vi nest beste dekningen på biler per innbygger. Og det plasserer Oslo som hovedstad nr. 1 i verden for elbiler.

– Vi har verdens beste rammevilkår for elbiler. Men med tanke på at vi har over to millioner biler i Norge, har vi fortsatt en vei å gå, sa Rune Haaland i Norsk Elbilforening.

– Ikke bare storbyfenomen

– At vi har kommet såpass langt på elbilfronten skyldes tverrpoltisk enighet. Og elbilen er heller ikke bare et storbyfenomen, sa Astrup.

Ladestasjoner og bedre tilrettelegging for bruk av elbil, kommer sannsynligvis til å bli et valgløfte for de fleste partiene i høstens Oslo-valgkamp.

Og ordførerkandidat for Arbeiderpartiet, Rune Gerhardsen kom med et lettere humoristisk krav.

– Vårt neste mål bør bli at elbilene får lov til å kjøre på rødt lys, sa han.

Og i en mer alvorlig tone:

– Vi trenger ikke stanse bilen. Vi trenger å forandre den.

Del på Facebook

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere