– Det blir nok en sånn en på meg, ja!

Stortingsrepresentant Nikolai Astrup (til venstre) og ordfører Fabian Stang trivdes i elbilen.

Stortingsrepresentant Nikolai Astrup (til venstre) og ordfører Fabian Stang trivdes i elbilen. Foto: FOTO: ALEXANDER SYNSTAD

Oslo er verdens største elbil-by. Ordfører Fabian Stang har lyst på en selv. Og det er ikke noe valgløfte.

El-bilene paraderte på paradegaten.

Bilene ble linet opp på Youngstorget.

SENTRUM: Etter paradeturen i Oslos gater i en Fiat cabriolet, måtte Stang understreke at han ikke kom med miljørelatert valgflesk.

– Nei, det er et privat løfte. Denne bilen var helt prima å kjøre. Det blir nok en sånn en på meg snart. Jeg har også prøvekjørt flere av kommunens elbiler, sier Stang.

Sammen med miljøpolitisk talsmann for Høyre, Nikolai Astrup, kjørte Stang i front for elbilparaden torsdag. Det vil si, Høyre-duoen kjørte i front for elbilene.

Helt foran ledet elektriske mopeder an paraden. De eneste kjøretøyene som gikk på fossilt drivstoff var politimotorsyklene. Men alle fikk lov til å kjøre på rødt lys.

Les også: Styr elbilen med mobilen

Stor kortesje

Paraden med de utslippsfrie bilene startet i Borggården. Og via Karl Johan, fikk kortesjen førsterett i trafikken før den endte på Youngstorget. Og det var antakeligvis den lengste kortesjen med elbiler i Norge noensinne.

Og en av bilene har kjørt på veiene i 17 år. Med kun ett batteriskifte.

På topp i verden

Det ruller 4200 elbiler på norske veier. I forhold til folketallet har vi nest beste dekningen på biler per innbygger. Og det plasserer Oslo som hovedstad nr. 1 i verden for elbiler.

– Vi har verdens beste rammevilkår for elbiler. Men med tanke på at vi har over to millioner biler i Norge, har vi fortsatt en vei å gå, sa Rune Haaland i Norsk Elbilforening.

– Ikke bare storbyfenomen

– At vi har kommet såpass langt på elbilfronten skyldes tverrpoltisk enighet. Og elbilen er heller ikke bare et storbyfenomen, sa Astrup.

Ladestasjoner og bedre tilrettelegging for bruk av elbil, kommer sannsynligvis til å bli et valgløfte for de fleste partiene i høstens Oslo-valgkamp.

Og ordførerkandidat for Arbeiderpartiet, Rune Gerhardsen kom med et lettere humoristisk krav.

– Vårt neste mål bør bli at elbilene får lov til å kjøre på rødt lys, sa han.

Og i en mer alvorlig tone:

– Vi trenger ikke stanse bilen. Vi trenger å forandre den.

Del på Facebook

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Nyheter

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag