*Nettavisen* Nyheter.

– Det blir tøft

FRYKTER KUTT: BU-leder Kristin Sandaker (Ap) frykter for det forebyggende arbeidet etter byrådets budsjettforslag. Foto: FOTO: NINA SCHYBERG OLSEN

BU-leder Kristin Sandaker mener Bydel Østensjø går en vanskelig fremtid i møte.

Klikk på bildet for å forstørre.

BYDELSDIREKTØR: Tove Stien.

ØSTENSJØ: Bydel Østensjø får det mest moderate kuttet av våre tre bydeler, med nesten sju millioner kroner sammenlikne med fjoråret.– Bydel Østensjø har en utfordring. Vi registrerer jo at eldreomsorgen ikke blir noe bedre med Venstre i byråd, selv om Østensjø kuttes 0,5 prosent blir det et press på sykehjemsplasser og barnehageplasser. Og ikke minst kvaliteten i barnehagene, hvor mange barn det er per voksen og arealnormen, sier BU-leder Kristin Sandaker (Ap).

Les også: Dette mener BU-lederne og Bydelsdirektørene i Nordstrand og Søndre Nordstrand om budsjettforslaget.

– Det forebyggende arbeidet blir skadelidende. Hvordan vi med dette skal kunne jobbe med samhandlingsreformen er for meg en gåte, sier Kristin Sandaker.

Fokus på de stemmeløse

For Kristin Sandaker er det viktig å ha fokus på dem som ikke har mulighet til å ytre sin misnøye i åpen halvtime eller gjennom media.

– Vi foreslår derfor å opprette en uavhengig sykehjemsnemnd fordi vi mistenker at mange blir overtalt til å bli boende hjemme, selv om de har krav på sykehjemsplass, sier hun.

20 millioner

Bydelsdirektør Tove Stien mener dette er et vesentlig strammere budsjett enn forventet og som i sum betyr kutt på rundt 20 millioner kroner.

–Vi kan trøste oss med at flere bydeler kommer verre ut enn oss, men 20 millioner er mye, sier Stien.

I tillegg til de sju millionene, får bydelen kun 80 prosent i såkalt demografikompensasjon. For Østensjø utgjør dette 10,6 millioner kroner. Bydelen får også en reduksjon i overføringene til sosialhjelp på nesten to millioner.

Bydel Østensjø har for 2012 kuttet 19,3 millioner kroner (betaling av gammel gjeld) og har dermed et aktivitetsnivå som er nogenlunde tilpasset neste års overføringer.

– Det blir tøft, men vi har et greit utgangspunkt for 2013. Vi vet samtidig at det kommer ytterligere kutt i årene fremover (29 millioner på tre år journ.anm.) og at vi må kutte, det er det ikke tvil om, sier Stien som tar et forbehold om uforutsette endringer, som nye brukere, kan dukke opp i løpet året og gi salderingsbehov også i 2013.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.