– Det er alltid grillvær!

Guttene i røyken: Brødrene Espen (t.v) og Petter Gullikstad bruker grillen til alt – hele året.

Guttene i røyken: Brødrene Espen (t.v) og Petter Gullikstad bruker grillen til alt – hele året. Foto: Foto: Cathrine Brynildsen

Når folk flest begynner å famle i garasjen etter grillen fra i fjor, har Grillsjefen Petter Gullikstad fortsatt varme kull etter forrige festmåltid.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fargerike fristelser: Grill er mer enn pølser.

Klikk på bildet for å forstørre.

Forbehandling: Kullene varmes før de slippes ned i grillen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Delikat: Etter røff behandling på grillen får laks og kylling et delikat uttrykk på bordet.

KAMPEN: – Det er en egen frihet i å stå ute og lage mat!


Petter Gullikstad står i en sky av grillos, og stråler om kapp med februarsolen. Over glødende kull ligger kylling i fire varianter, laks i form og saltbakte poteter. På kjøkkenet står tvillingbror Espen og hakker kål, gulrot og eple så flisene fyker. En helt allminnelig tirsdagslunsj i familien Gullikstad på Kampen.

Grill i blodet

– Det var fatter'n som begynte. Han laget alltid grillspyd i ovnen da vi var små, forteller Espen.

Sammen med matgleden fra bestemoren la det grunnlaget for en lidenskap som ble heltidsbeskjeftigelse. Fortsatt er hun brødrenes kulinariske ledestjerne:

– Hun laget alt fra grunnen av. Julematen var helt spesiell, sier Petter, og blir drømmende i blikket.

Fra gulvsliper til grill

Brødrene har vært sammen om det meste bestandig. Bortsett fra året i militæret har de gått sammen gjennom barnehagen, skolen og tømrerutdanningen. Men da de begge ble rammet av sykdom, ble det vanskelig å fortsette. En kokkekonkurranse skulle snu livet på hodet.

– Hjemmekokklauget virket som en drøm. Vi trodde ikke vi kunne melde oss på som et lag, men selv om Espen tvilte, måtte jeg bare prøve, sier Petter.

Håndplukket

Konkurransen fant brødrene på hjemmesiden til Jernia. Mesterkokk Eyvind Hellstrøm annonserte at han søkte etter amatørkokker som ville hjelpe ham å spre kunnskap og matglede. Over 400 meldte seg på, og etter måneder med matblogging og stemmesanking var Petter en av seks dyktige amatører håndplukket av Hellstrøm selv.

Ett år senere fylles avtaleboken i rekordfart, og avtaler med Salma og Stangekylling står på fremtidstapetet.

Vil inspirere

Hjemme på Kampen har fire griller stekt, dampet og røkt frem de deiligste dufter i hagen. Fra kjøkkenet kommer Espen med grønnsakene, som sammen med dressing har blitt en coleslaw av ypperste merke.

– Det er ikke så viktig med målene. Bland inn det du har lyst på. Men husk nykvernet pepper! formaner Grillsjefen.

Petter går ikke av veien for å bruk røft, senete kjøtt, og synes det er fint at ikke all mat trenger å være pyntet.

– Hjemmekokklauget skal inspirere. Men det er godt med bare kokte poteter iblant.

Grillsjefens tips

Det er ingen grenser for hva du kan legge på grillen. Grillsjefen deler gjerne sine beste tips:

– Alle grillsjefer må ha steketermometer. Det er første bud, formaner Petter Gullikstad.

Ulike kjøttsorter skal ha ulik kjernetemperatur, og steketiden varierer med størrelsen. Denne formiddagen står en oppreist kylling på glørne.

Begynn med å smøre en hel kylling med krydder. Åpne en ølboks, og tøm ut eller drikk opp halvparten. Hell resten i en kyllingholder, og træ kyllingen på stativet. En kyllingholder fåes i alle jernvarehandler, og koster knapt en hundrelapp. Settes på høykant på varm grill, og stekes til kjernetemperaturen har nådd 70 grader.

Grillsjefen foretrekker små poteter, gjerne Amadine. La dem ligge i saltet vann, variér saltstyrke og trekketid avhengig av hvor salt du vil ha dem. Legg dem så i en ildfast form, og sett den på grillen i noen minutter.

Et yndet grilltilbehør som setter en saftig prikk over i'en. Gulrot, kål og syrlig eple raspes til tynne strimler. Variér mengden av hver sort til du får en blanding du liker.
Til dressing bruker Grillsjefen crème fraîche, blandet med en dæsj majones, litt sitronsaft, HP-sauce og hakket sylteagurk. Dessuten et dryss cayenne, salt og pepper.

– Mengden av hver er ikke så nøye. Det viktigste er at den sitter, forsikrer han.

Grilltyper

Ølkylling grilles på Primo keramisk smoker og grill

Kyllinglår og saltbakte poteter grilles på Memphis pellets grill med pellets av mesquite tre

Grillrøkt laks grilles på Weber Smoky mountain grill med pellets av hickory tre

Hel kylling grilles på Weber 57 cm. kulegrill med rotissary (grillspyd)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.