RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Det er en enorm forskjell å komme hit

Den nye Frydenberg ungdomsskole ble offisielt åpnet på skuddårsdagen. Det gamle industribygget på Hasle har blitt til et unikt og flott bygg som nå huser 420 elever fordelt på 16 klasser og 40 lærere.

FRYDENBERG: – Bygningsmessig er dette det flotteste skolenorge kan by på, sa Ronny Trogstad, stolt og lettet rektor i sin åpningstale.

– Nå er vi rustet for fremtiden; bygget fungerer, elevene trives og lærerne har store ambisjoner.

Dessuten har de fred med naboene, betror han dittOslo, som tidligere har skrevet om naboenes protester over byggeprosjektet på Frydenberg som gikk på helsa løs for enkelte, spesielt i periodene hvor Undervisningsbygg holdt det gående døgnet rundt for å bli ferdig i tide. Noe de ikke ble, men nå ser det ut som at konflikter og stress er tilbakelagt.

Direktør Rigmor Hansen i Undervisningsbygg kunne da også fortelle at dette byggeprosjektet er det mest kompliserte etaten noen ganger har hatt.

Stor takhøyde

Men denne onsdagen var alle fornøyde; det åpne, luftige huset som består av et midtskip og to sideskip og med en takhøyde på 17 meter fra gulvet i midtskipet har mange spennende og gode løsninger. Klasserommene har vegger av glass og er utstyrt med all mulig teknologi og hjelpemidler.

– Jeg kommer fra Lakkegata skole. Det var ikke hyggelig på Hovin, gammel og ødelagt skole med huller i veggene. Det er en enorm forskjell å komme hit. Jeg tror vi blir mer motiverte av denne skolen. Det er så fine klasserom, og vi har kantine med god mat, sier Danait Yonas Tresfay (13).

Frydenberg Danait Yonas Tresfay
Danait Yonas Tresfay (13) er fornøyd med å begynne på Frydenlund. Foto: Marion Juliussen

For på den nye skolen er det lagt stor vekt på kunst, farger og design, noe som tydelig frydet både fornøyde og ivrige ungdommer og de inviterte gjestene som vrimlet rundt i herligheten.

Elevene kommer fra skolene Hersleb, Sinsen, Lakkegata, Løren og Grünerløkka, og de la ikke skjul på hvor deilig det var å slippe unna de gamle, stygge og nedslitte klasserommene på Hovin som ble en halvårig nødløsning på veien mot den nye skolen.

– Jeg kommer fra Sinsen skole. Her er det fint. Vi har kantine med god mat, musikkrom og fin gymsal. Det er veldig hyggelig her, sier Klaudia Kowalewska (16).

Frydenberg Klaudia Kowalewska
Klaudia Kowalewska (16) kommer fra Sinsen skole, og er storfornøyd med sin nye skole. Foto: Marion Juliussen

Japanske Manga-tegneserier

Også skolebyråd Torgeir Ødegaard viste sin begeistring og sa rett ut at han trodde dette måtte være den fineste skolen han hadde vært på noen gang.

Ideen med å bruke gamle industribygg til å bygge nye skoler mente han hadde en viktig kulturell verdi.

– Vi får en stor befolkningsvekst, vi må bygge nye skoler i full fart, forklarte han, henvendt til alle elevene som satt tett i tett på de 17 trappetrinnene på amfiet med motiv som består av en collage av japanske Manga-tegneserier. Med tittelen Jeg er på din side, av kunstneren Per Jonas Lindstrøm.

Alle skal med

Frydenberg ungdomsskole skal være en internasjonal og spennende skole, fremhever rektor som har jobbet i Oslo-skolen siden 2001. Han har vært lærer på Haugerud og rektor på Midtstuen.

Vår jobb er å utvikle barn og skape vekst for fremtiden. Vi skal forsterke det positive i hver eneste elev og vi skal ha med oss alle fremover, sier han bestemt.

– Jeg kommer fra Hersleb skole, og jeg syns Frydenberg er en veldig, veldig fin skole. Her har vi alt vi trenger, og vi kan kjøpe god og billig mat i kantina, sier Ali Alsawafi (15).

Frydenberg Ali Alsawafi
Ali Alsawafi (15) er spesielt fornøyd med kantina på Frydenberg. Foto: Marion Juliussen

Rektor på broa

Hva slags skolemann er du?

– Det er viktig at lærerne har kontroll. Orden og ro er grunnlaget for læring. Det finnes to typer støy; den kreative og gode støyen som kommer fra elever som jobber og den negative som bare ødelegger.

Sier rektoren som også kan fortelle at skolen har mange flinke lærere, en del av dem overført fra skolene Hersleb og Sinsen og en del nye. Og mens han står i midtskipet og tar et blikk over omgivelsene, peker han opp på den ene brua over sideskipet og sier:

Hver morgen, når elever og lærere er på plass, kan jeg stå der oppe og se inn i alle klasserommene!
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere