RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Det er her ting skjer


Den rødgrønne regjeringen satser stort på samferdsel, og bevilger én milliard kroner til Alnabruterminalen.
Den rødgrønne regjeringen satser stort på samferdsel, og bevilger én milliard kroner til Alnabruterminalen.
Én milliard kroner skal brukes til å doble kapasiteten og utvide Alnabru-terminalen i det nye statsbudsjettet.

ALNABRU: Alnabruterminalen var åsted da samferdselsminister Liv Signe Navarsete presenterte samferdselsbudsjettet for 2010 tirsdag ettermiddag. Regjeringen satser stort på miljø og klima, og kliner til med rekordstore bevilgninger til samferdsel.

– Vi har valgt å presentere budsjettet på Alnabru fordi det er her ting skjer. Alnabruterminalen er knutepunktet for godstransporten på jernbane, da omtrent 80 prosent av all slik transport er innom Alnabru, sa samferdselsministeren.

Hun understreket at budsjettet fortsetter den store satsingen på samferdsel, og skilter med rekordstore bevilgninger til vei og bane.

– Budsjettforslaget til vei og bane for 2010 er på hele 27 milliarder kroner, noe som tilsvarer en vekst på 21 prosent fra budsjettet for 2009, sa Navarsete.

Utvidelse av terminalen

Alnabru-milliarden kommer gjennom Nasjonal Transportplan, og Navarsete la stor vekt på utvidelse av terminaler med dobbeltspor og krysningsspor.

– Utvidelsen av terminalen er en viktig bit av regjeringens satsing på jernbane, slik at vi kan øke godskapasiteten.

Lokal dialog

I informasjonen fra Samferdselsdepartementet heter det at atkomstområdet til terminalen samt depoet for semihengere skal utvides i 2009/2010. Navarsete kan fortelle at arbeidet med å planlegge hovedombyggingen av Alnabruterminalen vil videreføres i 2010, og dersom planleggingen er i rute, vil første trinn i utvidelsen skje i 2011.

– Vi har en god dialog med lokale folkevalgte i Groruddalen i planleggingen av terminalen, og det vil vi styrke ytterligere frem mot utbyggingen begynner i 2011, sier Navarsete.

Mer over på tog

– Når det planlegges å utvide depoet for semihengere samt fordobling av kapasiteten på Alnabruterminalen, vil det si at det blir mer lastebiltrafikk til og fra terminalen?

– Vi er veldig opptatte av at de som bor i Groruddalen ikke skal forstyrres av mer eksos og store lastebiler. Derfor satser vi på fornying av tog, og skal få mer over på togene, både fordi det er miljøvennlig og enklere, sier Navarsete.

Samferdselsministeren legger til at regjeringen også håper å få på plass en direkte kobling fra terminalen til E6 for å avlaste området rundt for bråk og forurensning fra all tungtransporten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere