– Det er ikke sånn at vi bare vil komme oss til Holmenkollen og rane ungdom

SAME, SAME, BUT DIFFERENT: Burhan Ahmed (15) fra Veitvet og Aksel Kolstad (16) fra Holmenkollen møtes til debatt: – Bare tilfeldig at han ikke har på seg slips, gliser Burhan. (Foto: Julie Messel)

SAME, SAME, BUT DIFFERENT: Burhan Ahmed (15) fra Veitvet og Aksel Kolstad (16) fra Holmenkollen møtes til debatt: – Bare tilfeldig at han ikke har på seg slips, gliser Burhan. (Foto: Julie Messel)

– Ifølge mediene kommer alle barneranerne fra østkanten. Det blir litt for enkelt, sier Aksel Kolstad (16), fra Holmenkollen.

OSLO: – Det er jo ikke sånn at vi fra østkanten ønsker oss utbedring av t-banenettet og bygging av ny sentrumstunnel mellom Nationaltheatret og Majorstuen for at vi raskere kan komme oss opp i Holmenkollen og rane ungdommene der, sier Burhan Ahemd (15) fra Veitvet med et smil.

DittOslo.no møter ham og Aksel Kolstad (16) fra Holmenkollen under ungdommens bystyremøte tirsdag.

LES OGSÅ: Hanna (16): – Abort handler tross alt om kvinnens kropp!

Selvopptatt ungdom

De to er på mange måter kolleger, de representerer hvert sitt ungdomsråd i Oslo, Kolstad fra vest i byen, i Bydel Vestre Aker og Burhan fra øst i byen, fra Bjerke ungdomsråd.

– Vi har kanskje ulike politiske ståsted, men jeg tror osloungdom generelt engasjerer seg i det samme, sier Aksel, og støtter Burhan i at mediene nok har skapt en skjev fremstilling av øst/vest-skillet i byen.

– Samtidig engasjerer kanskje prisen på månedskortet ungdom i Groruddalen fordi man ikke har foreldre som kan punge ut 700 kroner i måneden mens i Holmenkollen er det kanskje ikke et problem, sier Burhan.

Så forskjeller er det definitivt likevel.

– På samme tid er ungdom selvopptatt. Vi bryr oss ikke så veldig om eldreomsorg. Vi bryr oss om ungdomspolitikk, sier den munnrappe 15-åringen.

LES OGSÅ: – Jeg følte en trygghet i at mamma og pappa visste hva jeg drakk

Er ikke snyltere

Han gliser av den skarpe skillene og stereotypiene mellom øst og vest.

– T-banetunnel er ungdom opptatt av fordi de vet at Oslo er Europas raskest voksende by, og det t-banesystemet vi har i dag holder ikke om 30 år, sier han.

Men Burhan mener feilaktige stereotypier om øst og vest regjerer.

– Jeg tror nok at mange fra vest-vest har en opplevelse av at unge fra Groruddalen snylter eller snor seg unna, eller i så fall har foreldre som gjør det, sier han og legger til:

– Dessverre.

LES OGSÅ: «Kjære foreldre, våg å være kjip»

Vil redde liv

Under ungdommens bystyremøte har han selv sendt inn sak om at skolefrokost bør bli prioritert for norsk ungdom, av den enkle årsak at med inntak av frokost øker konsentrasjon og læring.

– Jeg vil ikke si det er en typisk østkantsak, sier han.

I fjor var han opptatt av svømmeopplæring.

– Fordi jeg synes det er vanvittig at noe som faktisk kan redde livet ditt, er så lite prioritert i norsk skole, slår han fast.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Nyheter

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag