RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Det er på linje med drapsforsøk


Arild Knutsen, leder i "Foreningen for human narkotikapolitikk" og Marit frykter krokodille-dopet nå finnes i Oslos narkotikamiljø.
Arild Knutsen, leder i "Foreningen for human narkotikapolitikk" og Marit frykter krokodille-dopet nå finnes i Oslos narkotikamiljø. Foto: Foto: Pål Magnus Tømmervold
Kyniske narkoselgere og kjøttetende «krokodille-dop» er blitt de narkomanes store frykt i Oslo.

OSLO SENTRUM: Hovedstadens rusmiljø har slått alarm etter at det livsfarlige, heroin-lignende stoffet «krokodil» ble påvist i Tromsø på sensommeren.

Narkomane, som dittOslo har snakket med på gaten, forteller om flere lokale skrekkhistorier knyttet til dopet.

Derfor er det ikke usannsynlig at «krokodil» - bestående av smertestillende tabletter, bensin, rød fosfor, maursyre, saltsyre og kaustisk soda – nå også  injiseres av rusmisbrukere i Oslo.

– Jeg har hørt snakk om at det er kommet hit, og at det er skikkelig farlig. Bakmennene burde bli dømt hardt, det er på linje med drapsforsøk, sier Marius.

Desomorfin

«Krokodil» er gatenavnet for desomorfin.  Stoffet har inntil nylig vært utbredt kun i Russland, hvor det er vanskelig å få tak i «vanlig» heroin.  

Skadene, som dopet kan påføre brukeren, er omfattende.  «Krokodil», derav navnet, er kjøttetende og gjør at huden sprekker og faller av. Stoffet gjør at forventet levetid for brukere er ett til to år.

– Fy f… Jeg har sett klipp på youtube av folk som har brukt det. Det hjelper ikke akkurat med krokodilletårer om du får det i deg, det spiser opp kroppen din. Skulle dopet spre seg i Oslo er det forferdelig, sier Marius.

– Miljøet er blitt så råttent at selv om jeg har handlet av samme personen i en årrekke, kan jeg risikere å få det i meg, sier en annen.

– Ekstremt kraftig

Arild Knutsen, leder i «Foreningen for human narkotikapolitikk» kjenner godt til den fryktede billigvarianten av heroin.

Han forteller at rusen er ekstremt kraftig, men at den varer bare halvparten så lenge som en normal heroinrus. Det gjør at brukerne må injisere oftere.

– Stoffet inneholder desomorfin, som enkelt kan lages av kodein. Det er et legemiddel som blant annet brukes i smertestillende tabletter og er en tiendedel så sterkt som morfin.  Desomorfin er på sin side ti ganger så sterkt som morfin.

– Tar du med deg «krokodil» til steder med dårlig dop, som for eksempel Stavanger, tjener du rått, sier Knutsen – og legger til at det er lett å fremstille om man har  grunnleggende kjemikunnskaper.

– Blir veldig syk

Da dittOslo ble med Knutsen og møtte narkomane i Oslos rusmiljø, var det flere, som uavhengig av hverandre, nevnte at et rusbelastet kjærestepar skal ha fått i seg det fryktede stoffet.

– Selgerne forteller ikke det er krokodil, og du forstår det ikke før du blir veldig syk. Folk sier så mye og det er mange rykter. Jeg har venner som har endt opp med krykker og armen i bind, som en følge av å ha fått i seg det de tror er krokodil. Jeg har også sett klipp på Youtube, men det var ikke lenge jeg klarte å se på, sier Marit.

– Jeg tar mine forholdsregler og lukter og smaker på dopet for at jeg skal føle meg trygg. Samtidig kan jeg ikke bruke tid på å bekymre meg. Jeg bor i et rottehøl og har mitt å tenke på, sier Marit.

LES OGSÅ: Stoltenberg hedret for sin innsats for narkomane

Ved 24sju, et døgnåpent senter for rusmisbrukere og lavterskeltiltaket til Kirkens Bymisjon , er de ansatte tydelig på vakt for «krokodil», samtidig som de også kan vise til konkrete eksempler.

– Det er så sykt at du aner det ikke. En lege fortalte hun aldri hadde sett noe så jævlig. Det var slik at hun kunne se inn på beinet på en pasient og mistenkte det kunne være på grunn av krokodil, sier Vegard Fiskerstrand, miljøterapeut ved 24sju.

LES OGSÅ: Samlet seg for å vise avsky mot politiet

LES OGSÅ: Slik skal Oslos åpne rusmiljøer fjernes

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere