RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Det er utrolig givende


MED VEST: Både hjelpetrener og fører har refleksvest under trening som gjør dem mye mer synlig i byen. (F.v.) Elisabeth Ness, Unni Fauskrud og David Hole. FOTO: Anita Bakk Henriksen
MED VEST: Både hjelpetrener og fører har refleksvest under trening som gjør dem mye mer synlig i byen. (F.v.) Elisabeth Ness, Unni Fauskrud og David Hole. FOTO: Anita Bakk Henriksen
Elisabeth Ness har vært hjelpetrener for Oslo førerhundklubb i over et tiår og oppfordrer flere til å gjøre det samme.

OSLO: – Jeg trives veldig godt med å være hjelpetrener og det er veldig hyggelig å bli kjent med nye mennesker, sier Elisabeth.

Oslo Førerhundklubb har nå behov for flere hjelpetrenere. Hovedoppgaven til førerhundklubben er å organisere aktiviteter som kan bidra til vedlikehold av ferdighetene for førerhundekvipasjene, altså den synshemmede og førerhunden.

Klubben arrangerer for tiden trening ulike steder i Oslo, og onsdag hadde de trening på McDonalds i Thorvalds Meyersgate.

– Hos McDonalds pleier det ikke være noe vanskelig å få komme inn, selv om vi har med førerhund. Vi er avhengig av å ha en base, helst et sted å sitte ned, siden en hjelpetrener går med en ekvipasje om gangen, sier leder i Oslo Førerhundklubb, Unni Fauskrud.

Viktig med ros

– Vi hadde såkalt bytrening på onsdag. Hjelpetrenerne hadde tatt en rask runde rundt i strøket for å ta rede på eventuelle vanskeligheter det kunne være læring i å trene på, for eksempel avsperret fortau. Hjelpetreneren følger med på om hunden arbeider konsentrert, altså ikke lar seg distrahere av andre hunder, mennesker vi møter eller passerer, eller gir seg til å snuse eller plukke opp ting fra fortauet, sier Fauskrud.

– Dette er ingen fulltidsjobb så det er fullt mulig å gjøre dette med fast arbeid. Det er kun annenhver onsdags kveld, og i tillegg trener vi enkelte lørdager, samt en helg hver høst, sier Ness.

Hjelpetreners oppgave blir bistå ekvipasjen i å løse vanskelige situasjoner en kan komme opp i når en går med førerhund. Hjelpetrener kan også gjøre førerhundbrukeren oppmerksom på situasjoner som hunden løser forskriftsmessig.

– For eksempel når hjelptreneren ser at hunden gjør noe bra, som å geleide oss trygt rundt et hinder, kan de si ifra slik at vi kan rose hunden vår. Det er veldig viktig, sier David Hole.

Hjelpe mennesket, ikke hund

– Mange tror at det jobben går ut på handler mye om stell og hold av hund, men det stemmer ikke. Jobben handler om å hjelpe føreren, sier Fauskrud, som allikevel presiserer at det kan være en fordel med litt hundeerfaring.

– Det har noe å gjøre med at det er positivt å kunne lese signalene til hundene, legger Ness til.

Det møtes fra 4 til 10 førerhundbrukere på hver trening. Ideelt sett ønsker vi å ha med tre hjelpetrenere hver gang, slik at ventetiden for den enkelte ekvipasje ikke skal bli altfor lang, samt i tilfellet en av hjelpetrenerne skulle bli forhindret fra å møte, så nå håper vi å få flere med på laget, avslutter Fauskrud.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere