– Det er vår skyld at folk klager så mye på været

For langtidsmeteorolog Per Egil Haga er det viktig å vite hvordan været er i øyeblikket, for å kunne melde været ti dager frem i tid. Derfor er han ofte oppe på taket til Meteorologisk Institutt.

For langtidsmeteorolog Per Egil Haga er det viktig å vite hvordan været er i øyeblikket, for å kunne melde været ti dager frem i tid. Derfor er han ofte oppe på taket til Meteorologisk Institutt. Foto: ALLE FOTO: Bjørn-Martin Bråten Nordby

Langtidsmeteorolog Per Egil Haga (53) ved Meteorologisk Institutt mener at årsaken til mange av klagene på været ligger hos instituttet selv.

Selv om det meste foregår digitalt på Meteorologisk Institutt, tar flymeteorolog Tor Ivar Mathisen også utskrift av føremeldinger for landets flyvere.

BLINDERN: I en tid der vær og værvarsel opptar de fleste, besøkte dittOslo.no de utskjelte meteorologene på Meteorologisk Institutt på Blindern onsdag.

Del på Facebook

– Dagen i dag er ganske rolig her ettersom det er klarvær på Østlandet i dag og i morgen. Men vi har slitt med varslene i sommer som følge av det ustabile været, sier korttidsmeteorolog Espen Biseth Granan (38).

LES OGSÅ: – Ingen grunn til å furte over været

Forstår frustrasjonen

Mens Granan har ansvaret for å lage varsler for inneværende og påfølgende dag, har kollega Per Egil Haga en antatt vanskeligere jobb med å varsle ti dager frem i tid.

– Får du mye kjeft?

– Jeg vil ikke kalle det kjeft, men det er en del som ringer og er misfornøyde de gangene vi har bommet litt på varselet, sier Haga, og legger til:

– Men jeg forstår frustrasjonen til de som stoler blindt på langtidsvarslene, for vi har et formidlingsproblem når det gjelder å gjøre folk oppmerksomme på sannsynligheten for at varselet vil stemme, sier Haga.

Korttidsmeteorolog Espen Biseth Granan forklarer hva de ulike modellene og grafene betyr. FOTO: BJØRN-MARTIN BRÅTEN NORDBY

DÅRLIG VÆR? Sjekk dittOslo.nos tips til gråværsdager her!

Har en utfordring

Mens man på yr.no, som er basert på data fra blant annet Meteorologisk Institutt, kan finne sannsynlighetsberegninger for langtidsvarselet, er dette fraværende på værmeldingene på TV og i avisene.

Her mener Haga at man har en utfordring.

– Jeg vet at man i Nederland gjør dette under værmeldingene på TV. Det har vært noen tanker rundt det her i landet også, men foreløpig har man ikke funnet en god nok presentasjonsform for det, forteller Haga.

Del på Facebook

53-åringen har jobbet som meteorolog i 20 år. Han mener kvaliteten på varslene i dag er noe helt annet enn da han begynte som meteorolog.

– Min personlige oppfatning er at et syvdagersvarsel i dag er like nøyaktig som et tredagersvarsel var for 20 år siden. I tillegg har nok også folks interesse for været økt betraktelig, sier langtidsmeteorologen.

met inst

De ulike meteorologene tipper på makstemperatur på målepunktet på Blindern. FOTO: BJØRN-MARTIN BRÅTEN NORDBY

Haga understreker at det er viktig for ham og de andre meteorologene å melde riktig, selv om det ikke alltid er like hyggelig å varsle dårlig vær.

– Jobben vår går egentlig ut på å gi folk et beslutningsgrunnlag på bakgrunn av været. På den måten tjener vi samfunnet, sier han.

SJEKK OPPDATERT VÆRVARSEL FOR OSLO HER

15-dagersvarsel vil komme

Meterologisk Institutt har et tett samarbeid med det europeiske værvarslingssenteret ECM/VF som er basert i England. Haga forteller at teknologien stadig er i utvikling og at man i større grad har begynt å ta i bruk satelittbilder.

– Problemet er imidlertid å se situasjonen i de ulike lagene i atmosfæren på satelittbilder. Dette er et område man jobber mye med å utvikle, sier han.

LESERNE MENER: – Dårlig vær betyr jo bare god shopping!

Haga forteller videre at det viktigste for en langtidsmeteorolog er å vite så mye som mulig om værsituasjonen i øyeblikket.

For å kompensere for manglende informasjon om de ulike lagene i atmosfæren, plottes 50 nærliggende verdier for blant annet vind, temperatur og skylag i øyeblikket, inn i en formel.

Dersom de små verdiengdringene gir store utslag, er varselet mer usikkert enn hvis formelen gir noenlunde de samme resultatene med ulike verdier.

– Grunnet stor usikkerhet begrenser vi oss til å varsle for ti dager frem i tid for offentligheten her i Norge. Men i England opererer de med 30-dagersvarsler. Jeg tipper at vi vil se 15-dagersvarsler i Norge innen noen få år, sier han.

Kråkeproblemer

For Haga er konsekvensene av et feilvarsel sjelden dramatiske, men for flymeteorolog Tor Ivar Mathisen (37), som også har base på Meteorologisk Institutt på Blindern, kan konsekvensene være fatale dersom han bommer på et varsel.

– Vi opplever nok færre klager enn langtidsmeteorologene, men så har vi også skarpere grenser og kortere varsler. En værrelatert flyulykke som kommer av at vi ikke har varslet godt nok, er særdeles uheldig. Men heldigvis skjer det svært sjelden, sier Mathisen.

Foran seg har han totalt åtte dataskjermer med blant annet ulike systemer og grafer. To av skjermene viser direktebilder fra Gardermoen og Rygge flyplass.

Flymeteorolog Tor Ivar Mathisen har et skjermeldorado på hele åtte dataskjermer foran seg for å overvåke forholdene for både private flyvere og flyvere i tjeneste. FOTO: BJØRN-MARTIN BRÅTEN NORDBY

For flymeteorologene er nemlig menneskelige observasjoner enda viktigere enn tekniske målinger.

– Her kan vi følge med på været i sanntid. Men det hender det er en kråke som finner ut at han skal slappe av litt midt foran kameraet på Gardermoen. Heldigvis baserer vi oss ikke bare på live-kameraene – vi har folk som jobber på flyplassene som sender inn værdata også, forteller Mathisen.

SJEKK OPPDATERT VÆRVARSEL FOR OSLO HER

Usikker værtype

Når det gjelder været i Oslo de kommende dagene, hadde meteorologene på Blindern dystre spådommer å komme med til dittOslo.no. Den usikre værtypen ser ut til å fortsette, med en del byger.

Mens solen ser ut til å ta seg en pause fredag, vil den igjen titte frem på lørdag. Søndag og mandag ventes å bli svært våte, og bygene fortsetter i hele neste uke, både i følge langtidsmeteorolog Haga og yr.no.

Del på Facebook

– Men les tekstvarselet i tillegg til å se på tegnene og legg merke til usikkerhetsgrafen på yr.no, oppfordrer Haga nok en gang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.