RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Det er viktig å få sagt farvel på en god måte


BARNEVENNLIG: – Det er bra at også barn får ta del i situasjonen når noen skal dø, sier eldrebyråd Aud Kvalbein. Hun roste Lillohjemmet for å gjort den lindrende enheten barnevennlig med en egen lekekrok for de minste.
BARNEVENNLIG: – Det er bra at også barn får ta del i situasjonen når noen skal dø, sier eldrebyråd Aud Kvalbein. Hun roste Lillohjemmet for å gjort den lindrende enheten barnevennlig med en egen lekekrok for de minste. Foto: Foto: Gunn Benjaminsen
Det sa eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) da hun besøkte Lillohjemmets lindrende enhet for døende.

GREFSEN: Eldrebyråd Aud Kvalbein har som mål å besøke alle byens sykehjem, og 2. desember besøkte hun Lillohjemmet ved Grefsen kirke.

På Lillohjemmet fikk eldrebyråden blant annet besøke sykehjemmets smertelindrende enhet for pasienter i livets aller siste fase. Pasientene, som ofte har kreft, bor på avdelingen fra noen timer til flere måneder før livet tar slutt.

Nødvendig tilbud

– Det er mange som trenger denne typen tilbud på slutten, og det gjelder også de pårørende, sier Kvalbein, som mener døden ofte blir gjemt bort i samfunnet vårt.

På den smertelindrende enheten, med plass til åtte døende, har sykepleierne spesialkunnskap om terminalpleie, de pårørende har mulighet til å overnatte og å lage mat, og det er en egen lekekrok for barn.

– Det er bra at også barn får ta del i situasjonen når noen skal dø, sier Kvalbein.

Sprer erfaringer

Lillohjemmet og Akerselva sykehjem har hatt smertelindrende avdelinger med til sammen 16 plasser siden september 2009, men omtrent førti prosent av dødsfallene i Norge skjer på vanlige avdelinger på sykehjem.

Gjennom prosjektet «Som ringer i vann» ønsker Sykehjemsetaten å spre kunnskap og erfaringer fra de lindrende enhetene ved Lillohjemmet og Akerselva sykehjem.

Prosjektet fokuserer blant annet på å heve kompetanse innen smertelindring, terminalpleie og sorgarbeid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere