*Nettavisen* Nyheter.

– Det er viktig å ha et uskyldig blikk

Sølvguttene Timian Tøstie (t.v) og Marcus Dawson synes stykket de spiller i er både mørkt og morsomt. Foto: ALLE FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD

Marcus og Timian spiller uskylden selv i nytt stykke på Nationaltheatret.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pia Tjelta, Henrik Sabado og Marte Engebrigtsen er blant skuespillerne i «Uslyd» avden tyske dramatikeren Dea Loher.

Klikk på bildet for å forstørre.

I stykket skildres elleve tragikomiske skikkelser på jakt etter sin uskyld.

NATIONALTHEATRET: – Jeg synes det er et veldig spennende stykke. Litt begravelsesaktig, samtidig som det er mye morsomme kommentarer og svart humor, sier Marcus Dawson fra Kringsjå.

Sammen med Timian Tøstie fra Bolteløkka spiller han rollen som det uskyldsrene barnet i stykket «Uskyld» av Dea Loher.

– Det er viktig å ha et uskyldig blikk. Ellers gjør vi i grunn bare det vi blir bedt om, forklarer Timian.

Jakter på tapt uskyld

I stykket, som har premiere på Nationaltheatret 21. januar, møter vi et persongalleri av ulike tragiske skikkelser. De har alle gjort ting som har tynget dem i livet og er nå på jakt etter sin tapte uskyld.

Marcus og Timian bytter på rollen som personifiserer uskylden. Begge er sølvgutter, og i stykket dukker de opp med jevnlige mellomrom for å presentere aktene og synge utdrag fra Arvo Pärts Kyrie.

– Vi spiller en slags konferansier. Til å begynne med var det vanskelig å huske alle scenene vi skulle presentere, men med øving mellom fem og seks ganger i uka, begynner det å bli lettere, sier Marcus.

Love Actually

Skuespillerne Hermann Sabado, Marte Engebrigtsen, Anneke von der Lippe, Anne Marie Ottersen, Erland Bakker, Pia Tjelta, David Allen, Biniam Yhidego, Trond Brænne, Ulrikke Hansen Døvigen og Liv Bernhoft Osa skildrer alle bisarre og lattervekkende skjebner som sirkler rundt temaet uskyld.

– Det er mange forskjellige handlinger, så alle spiller på en måte hovedroller. Du kan si at det blir litt som i Love Actually, forklarer Timian.

Mørkt, men morsomt

Med skildringer av likvaskeren som ikke orker å sette barn på sin kone, en blind stripper og en kvinne som må amputre benet, er handlingen likevel langt unna betegnelsen romantisk komedie.

– Det er mye mørkere, men morsomt på en merkelig måte. Det er heller ikke sikkert man skjønner alt med en gang, sier Marcus.

Også regissør Victoria H. Meirik snakker om tragikomikken i «Uskyld»

– Loher skal selv ha uttalt at hun ikke kjenner mange lykkelige mennseker. Gjennom dette stykket setter hun moralske problemer på prøve foran en publikum som skal være dommere. Tragedien og komikken er nært knyttet til hverandre, forklarer hun.

Stykket vises på Nationaltheatrets amfiscene ut april.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag