*Nettavisen* Nyheter.

– Det går tikkende bomber rundt i Oslos gater

SLÅR ALARM: Johnny Brenna mener det kriminelle miljøet har vært gjennom en forslumming, og er skremt av en utvikling han frykter skal komme helt ut av kontroll.

Få har erfaring med hardkokte, kriminelle miljøer som Johnny Brenna. Nå er han skremt over hvordan voldsmenn fritt får herje i Oslos gater.

Klikk på bildet for å forstørre.

LYTTE: – Jeg tror vi skal lytte til mannskapene som er der ute og føler på kroppen hvilke miljøer de har å hanskes med, sier Brenna.

OSLO: Bokaktuelle Johnny Brenna (48) retter en innstendig oppfordring om at det tas omfattende, politiske grep for å møte den skremmende utviklingen med hyppigere og grovere voldskriminalitet i bybildet.

Han er redd utviklingen kommer ut av kontroll om ikke myndighetene tar på alvor de utviklingstrekkene som beskrives nær sagt daglig i mediene.

– Forslumming av ransmiljøene

Hovedstaden rystes av en serie drap og overfall (se faktaboks) som får flere til å spørre seg om det er trygt å ferdes gatelangs alene.

Brenna vil ta en velkjent oppskrift i bruk, i det han ber om flere uniformerte politifolk i gatene.

– Det har vært en forslumming av de kriminelle miljøene siden jeg jobbet i politiet. Gjengene, MC-bandene og det tunge ransmiljøet er satt ut av spill. Tilbake er et økende antall av en helt annen type kriminelle; mindre ressursterke og ofte psykisk syke mennesker som har helt andre mål for sine handlinger.

– Der ransmiljøene og de gjengkriminelle tidligere hadde større institusjoner som mål, går forbryterne nå løs på deg og meg. Vanlige folk som bruker byen sin, sier Brenna.

– Det går tikkende bomber rundt i Oslos gater, legger han til med en alvorlig mine.

Tveita-gjengen

Den tidligere politispaneren var selv med på å knuse den såkalte Tveita-gjengen, et kriminelt belastet miljø som hadde sitt utspring i Groruddalen, i sin tid i politiet.

Brenna mener at mange, store krimprosjekter i politiet har kostet så mye ressurser at innsatsen på gateplan har blitt skadelidende.

– Politiet har klart å knekke gjengene. Med unntak av noen tendenser i Groruddalen og på Søndre Nordstrand utgjør ikke disse per i dag noe problem. MC–bandene ser at heller ikke de er tjent med interne kriger, og de råeste ransmiljøene ble borte da Nokas-ranerne ble tatt.

– Men den jobben som er gjort blant annet her, har krevd ressurser også mannskapsmessig. For å møte de nye utfordringene gatekriminaliteten gir, må vi se flere politifolk i gatene.

– På Twitter har du argumentert for at politiet må bevæpnes. Det vil markere et markant skifte i den norske kriminalitetspolitikken?

– Jeg tror vi skal lytte til mannskapene som er der ute og føler på kroppen hvilke miljøer de har å hanskes med. Det er også nytt med det nye og forslummede krimmiljøet at de ikke lenger har respekt for politiet, svarer Brenna.

Mer vold mot politiet

I sommer offentliggjorde Politiforum en undersøkelse som viste en markant økning i antallet episoder der det ble brukt vold mot polititjenestemenn. Ifølge undersøkelsen opplevde hele 60 prosent av norske politifolk at det ble bruk vold mot dem i fjor.

20. mai var en av dittOslos journalister nærmeste øyenvitne til en svært grov voldsepisode mot en politimann i sivil.

Den 33 år gamle politimannen ble angrepet og sparket i hodet mens han lå nede, og de tilstedeværende var aldri i tvil om at episoden kunne fått et fatalt utfall.

Les mer: - Så nesten ut som et drapsforsøk

Politimannen overlevde den redsdelsfulle natten i Hegdehaugsveien i hjertet av hovedstaden.

Politiskilt gir ikke samme respekt

– Er politifolk blitt redde av hyppigere og grovere vold mot både sivile og politifolk?

– Jeg tror ikke de er redde. Men de er ikke upåvirket av hvor mye tøffere det har blitt, og de ser selv at en uniform og et politiskilt ikke gir den respekten vi fikk tidligere.

Etter at Brenna sluttet i politiet, har han vært en hyppig benyttet ekspertkommentator i media og konsulent i såvel næringsliv som offentlig forvaltning.

Trussel mot rike

En del av hans rolle som konsulent i eget foretak, er sikring av formuende personer som kan tenkes å være et mål for organiserte kriminelle.

– Er det rike mennesker i Norge som lever med beskyttelse fra sånne som deg?

– Det kan være enkeltstående oppdrag, men ikke permanent. Men jeg er mer engstelig for hvordan det vil se ut i fremtiden. Schjengen–avtalen og fri flyt av mennesker over nesten alle landegrenser i Europa, betyr også fri flyt av kriminelle som vi ikke er i nærheten av å ha kontroll på.

Da jeg var i politiet hadde vi full oversikt gjennom kildenettverket vi hadde i miljøene. Vi visste stort sett hva som var på gang, mens politiet i dag kan være helt uforberedt på anslag fra farlige kriminelle i utlandet, sier Brenna.

– Jeg mener derfor at norske myndigheter må være bevisst på å skille nordmenn og utlendinger som soner i norske fengsler. Hvis ikke får vi fort en situasjon der nordmenn knytter kontakter med utlendinger de kan fore med informasjon om store, private verdier, informasjon som i sin tur lett kan bli brukt av de samme utlendingene, ofte med en mye lavere tersker for å gjøre anslag mot verdiene.

Dette vil være informasjon det er nesten umulig for politiet å spore opp i forkant, resonnerer han.

Les mer: Drapssiktede fengslet i fire uker

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.