– Det handler om å få en ny identitet

HOLDER UTSTILLING: - Man kan bruke mange ting for mestring. Det finnes en del verktøy du kan bruke selv, sier Brita Scheid Gundersen som selv tok opp malepenselen da hun ble ufør.

HOLDER UTSTILLING: - Man kan bruke mange ting for mestring. Det finnes en del verktøy du kan bruke selv, sier Brita Scheid Gundersen som selv tok opp malepenselen da hun ble ufør. Foto: Foto: Trine Solberg

Da Brita Scheid Gundersen ble ufør trengte hun nye mål og noe nytt å fylle en plutselig tom arena med. Nå holder hun sin første kunstutstilling på Sæter.

"FATIGUE": Maleriet "Fatigue" er kunstnerens mørkeste bilde og for henne beskriver det hvordan det kan føles når man er helt nede. (Foto: Trine Solberg)

UTSTILLING: Brita Scheid Gundersen holder i disse dager sin første utstilling på Kaffegalleriet på Sæter. (Foto: Trine Solberg)

KAFFEGALLERIET: Utstillingen står ut oktober. (Foto: Trine Solberg)

SÆTER: – Hva i all verden skal jeg gjøre nå?
Det var spørsmålet Brita Scheid Gundersen satt igjen med da hun i fjor ble ufør etter å ha levd med den kroniske sykdommen Ulcerøs kolitt i nesten 30 år.
Nå, ett år senere holder hun sin første utstilling på Kaffegalleriet på Sæter, har gått syv uker på kunstskolen i Nydalen og er snart klar for å henge opp seks malerier på Lions Nordstrands årlige kunstutstilling.
– Det er helt fantastisk, jeg har malt i ett år, og gått på skolen i 7 uker, og så har jeg blitt invitert av Nordstrand Lions til å være med på deres kunstutstilling, sier hun.

– Tid, sted og smerte forsvinner

Over brusskapet inne på Kaffegalleriet på Sæter henger det en fremoverbøyd, mørk skikkelse. «Fatigue» står det på tittellappen under maleriet. Bildet er den ferske kunstnerens mørkeste.
Det vil si at nå, noen dager senere er det mulig det er solgt og byttet ut, for utstillingen har gått over all forventning. Det er vanskelig å tro at kunstneren tok opp malesakene for ikke mer enn et år siden.
– Det bildet er veldig personlig og jeg tror det kan beskrive hvor tungt det kan være til tider, når man er helt knekt, sier Gundersen om maleriet av den mørke skikkelsen.
Utstillingen har temaet tro, håp og kjærlighet og består av vidt forskjellige bilder. De fleste mørke, men noen er muntre og lyse. Til felles har de at de er resultatet av både læreprosessen til en helt fersk kunstner, og Gundersens egen avspenning- og avledningsmetode for å håndtere sykdommen.
Hun har nemlig bestemt seg for å bruke malingen som et verktøy for å lindre smerten.
– Det som skjer når du finner en sånn lidenskap er at du kommer inn i en sone og da forsvinner tid og sted og også smerten. Så det å være inne i den maleprosessen det er faktisk smertelindrende for
– Når jeg har hatt denne utstillingen her har folk sagt at «jøss, så produktiv du har vært» men jeg tenker ikke sånn. Jeg har malt fordi det er godt for meg. Da er det kanskje heller et bevis på at jeg er flink til å bruke verktøyet mitt og det er jeg litt stolt over. Jeg kjenner at det har effekt.

Har hatt 15 mageoperasjoner

Gundersen har hatt sykdommen Ulcerøs Kolitt siden 9. klasse. Etter 11 år med sykdommen måtte hun som 25-åring fjerne hele tykktarmen, noe som blant annet fører til dårlig væskeopptak, lite energi og mye smerter. I tillegg har hun leddgikt og Bechtereves sykdom.
Til sammen har Gundersen hatt 15 mageoperasjoner, men frem til i fjor har hun alltid klart å kjempe seg tilbake til jobben i reklamebransjen. For litt over et år siden gikk ikke det lenger.
– Da detter jo verden litt sammen. Jeg hadde hatt en jobb jeg trivdes så godt med, jeg har hatt baller i lufta, utfordringer og mål og så ble det brått borte. Da tenkte jeg at hva i alle verden gjør jeg nå?
Det hun gjorde var å ta opp penselen Det var ikke noe som ga seg selv. Tegning og maling er ikke en hobby hun har gjort utprega mye av, men hun meldte seg til slutt opp til tre kurs hos Nordstrand kunstskole.
Der fikk hun det hun kaller en «Flying start», og snart ville hun ta hobbyen enda litt lenger.
– Det dreier seg nok om å få en ny identitet. Maling var en koselig hobby, men jeg kjente at jeg kanskje skulle ta det et skritt videre.
Etter flere runder med både seg selv og skolen, gjorde hun nettopp det, og begynte på Nydalen kunstskole. Å starte på en toårig utdanning når du de siste årene har ligget omtrent halve tiden på sykehus er ikke en enkel beslutning å ta.
– Det er kjempevanskelig. Du legger deg for hugg. Jeg kjenner det. Dette er toårig og det er ikke lett å skulle komme i mål da.
– Uansett om det kjipe skjer, at jeg må legges inn og föres opp – hva som helst, så prøver jeg å tenke at jeg lærte mye på den tiden jeg gikk der. Det kan jo hende at jeg faktisk kommer i mål, og da er det en bonus.

– Har noe jeg skulle ha sagt

Selv beskriver hun utstillingen som en samling kraftfulle bilder, noe de nok må være for at hun skal
kunne formidle det hun trenger å formidle, sier hun. På skolen fikk hun høre at det var uvanlig å lage så uttrykksfulle bilder som fersk kunstner.
– Når jeg ser at de henger her, så tenker jeg at «jeg tror jammen jeg har noe jeg skulle ha sagt»
Gundersen legger vekt på viktigheten av å ha arenaer å vise seg frem på, noe som viste seg og ikke være så lett å finne frem til. Hun savner også det lokale kunstmiljøet.
– Det er vanskelig å finne steder å stille ut. Arenaer der du kan få hjelp til å eksponere deg når du ikke er etablert kunstner.
Utstillingen på Kaffegalleriet har ifølge kunstneren selv gått over all forventning og står ut oktober, mens Nordstrand Lions holder sin utstilling med seks av Gundersens bilder på Nordseter skole den 15. og 16. november.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag