RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

 
 

– Det handler om matglede!

Kari Jaquesson var i høst aktuell med boken "Ketsjup er ålreit". Nå er boken hennes nominert i Gourmand world cookbook awards 2009.

LAMBERTSETER: Det er mange gode tips å hente fra trimdronning og kostholdsekspert Kari Jaquessons nye bok, "Ketsjup er ålreit". Boken består av 128 sider med matglede og oppskrifter - både på deilig mat og på hvordan du kan "utdanne" deg selv og eventuelt barn og familie på hva smart og sunn mat er.

– Det er en herlig guide til et smartere, sunnere hverdagskosthold for barn og voksne! Ikke minst lærer du å sjefe litt med ungene (og deg selv - det er jo mange som føler at de trenger det!), sier Jaquesson kvikt.

Stolt av boken

Hun traff åpenbart planken da hun skrev boken. I tillegg til å falle i god smak hos det norske folk, har den nå også slått an internasjonalt.

Se flere av Jaquessons MENYFORSLAG. Bon apetit!

Nylig fikk hun vite at Ketsjup er ålreit er nominert i priskategorien "best food litterature" i den franske prisutdelingen ved navn Gourmand world cookbook awards. Hun har vunnet prisen i Norge og er derfor med i verdensfinalen.

I februar krysser hun fingrene og drar til Paris sammen med tre andre forfattere. Forlaget hennes, Cappelen Damm, kan nemlig også skilte med tre andre nominasjoner i Gourmand utdelingen.

– Det er morsomt! Jeg er stolt av boken, det kan jeg si. Poenget med boken er å vise at det ikke er så vanskelig å lage sunn og god mat. Det er faktisk veldig enkelt, men man må ha redskapene.

Motivasjon

Jaquesson beskriver boken som en skikkelig bruksbok der du blir presentert for de faste råvarene du får kjøpt i en vanlig matbutikk. Hun sier at det som står i boken ikke er noe hokus pokus. I følge henne er det ingen banebrytende vitenskap hun kommer med. Mesteparten av innholdet i boken har hun holdt foredrag om i flere år.

– Jeg elsker å undervise. Under foredragene sier folk "vent, vent, stopp, hva sa du nå... jeg må skrive...", forteller hun og gestikulerer med armene.

– Det var kanskje et behov for Ketsjup er ålreit?

– Den selger bra. Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger og positiv feedback på oppskriftene fra foreldre og besteforeldre. Folk sier "wow, var det ikke verre?", sier Jaquesson og smiler.

Hun mener at det ikke bare er trim og mosjon man trenger motivasjon til, men også sunn mat som smaker godt – og gjør godt, både for kroppen og toppen.

– Konsentrasjonen, humøret, yteevne og psyke - alt blir i PLUSS når maten er satt sammen riktig! sier hun.

I følge Sosial- og helsedirektoratet er ikke nordmenn flinke nok til å spise grønnsaker. Vi spiser bare i snitt litt over to frukt og/eller grønnsaker om dagen, mens minimumsanbefalingen er fem.

– Det norske kostholdet er ganske skralt på grønnsaker. Folk innbiller seg at grønnsaker er dyrt, og de vet kanskje ikke helt hvordan de skal tilberede dem, sier hun.

– Gevinsten ved å spise mye mer grønnsaker er kjempestor både for helse og velvære!

Matglede

I boken hennes inspireres det til å spise variert og sunt, og det skorter ikke på oppskrifter med bilder. Hun har også lagt ved forslag til handlelister og liste over basisvarer som alltid burde befinne seg på kjøkkenet.

– Mat trenger ikke å være komplisert. Man trenger heller ikke å være redd for mat - det er ikke farlig. Matglede er viktig. Mye av matgleden kommer av hvordan man er oppdratt, og at man blir gjort oppmerksom på maten man spiser, sier hun og smiler. Hun er engasjert.

– Jeg elsker å holde på med dette. Tenk å være så heldig å få jobbe med hobbyen sin!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere