– Det handler om selvtillit

Siv Janna Glømmi har jobbet på Hamna fritidsklubb siden 1999.

Siv Janna Glømmi har jobbet på Hamna fritidsklubb siden 1999.

Klubbleder Siv Janna Glømmi er like gammel som Hamna Fritidsklubb(41), og den entusiastiske damen som er nominert til Årets Navn fortsetter å jobbe for at ungdom skal tro på seg selv.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

MAJORSTUA: – Her kan man komme på klubben å lese alt fra Donald Duck til Illustrert Vitenskap, sier den glade klubblederen Siv Janna Glømmi til Lokalavisens jourrnalist. foran klubbens boksamling. Hun er aktuell med å være nominert til den hederlige tittelen «Årets Navn», og er en mer enn verdig kandidat etter sin innsats på Hamna Fritidsklubb siden 1999. Tidligere jobbet hun på Urraklubben, og har over 20 års fartsgang innen kommunen.

Fargerikt

– Jeg smisker litt med de på Colosseum kino, sier hun og viser frem en stor filmplakat av Shrek som pryder en del av den fargerike veggen på klubben. Lokalene på baksiden av Majorstuen skole er geniale klubblokaler, og her finnes alt ungdommer kan trenge. Klubben har eksistert i ca. 40 år, og holdt tidligere til i et gammel trehus i Daas gate, før den flyttet til skolen i 1994.

– Vi har arvet tv`r fra Condio, og er veldig fornøyde med alt vi får fra næringslivet og andre, sier hun og viser stolt frem en filmprosjektor inne i spillrommet

– Vi har helt magiske filmkvelder her, sier hun med stjerner i øynene

Biljardbord, fotballspill, playstation, wii, x box, hobbyrom med nyervervet symaskin, og et fantastisk diskotek er noe klubben huser.

– Her er liksom stillerommet, sier hun og forteller at man gjerne blir litt bedre kjent når man er på hobbyrommet i en litt roligere atmosfære.

Er hun årets navn? : Stem på din kandidat her

Rihanna -fan

Hver fredag er det Hamnafjortis som gjelder, et rusfritt diskotek som trekker ungdom fra hele byen. Da er Siv Janna DJ.

– Det går mye i Michael Jackson her for tiden for å si det sånn, forteller hun og skryter av den store cd-samlinga som klubben besitter etter at en venninne som jobba i den nå nedlagte Radio Oslo donerte bort over 6000 cd`r til Hamna. Selv om Siv Janna er særlig opptatt av jazzmusikk har hun begynt å venne seg til mye av det ungdommene hører på.

– Jeg er ganskeglad i Rihanna og Lady Gaga, sier hun.

Aldri vært på bærtur

Frogner er en veldig variert bydel, med store sosiale forskjeller, kan Siv Janna fortelle. Det er derfor det er viktig at det ikke er foreldrenes lommebok som avgjør om man kan være på fritidsklubben eller ikke. Alt på klubben er gratis, uten om en symbolsk sum på 200 kroner som man må betale for å være medlem i Juniorklubben i året.

– Det finnes mange ungdommer som har vært i hele Asia, drar til Florida og gjør utrolige ting med familien, men som aldri har plukket blåbær på Sognsvann, sier hun. På fritidsklubben har hun flere ganger opplevd at ungdommer ikke eier tøy for å dra på aketur i korken, eller får undrende blikk fra unger som ikke helt skjønner vitsen med det å «bare gå på tur». Ting som ikke koster, men som er gøy, trekker fortsatt ungdommen til klubben. Siv Janna har også dratt med seg en gjeng fjortis-jenter på hytta til Drangedal.

– Vi har råd til å ta toget til Drangedal, men ikke dra til Florida, sier hun fleipende. Overraskende stor entusiasme opplevde ungommen da de kom til hytte uten strøm og innlagt vann, bodde i lavo og rodde i båt, noe som var helt nytt for de urbane sminkete, fjortisene.

Prate med en voksen

På klubben får ungdommene prate med en nøytral voksen person, teste litt grenser (når ungdommer kommer pussa til klubben får de høre det, nemlig) og bli oppfordret til å bruke egne ferdigheter.

– Vi er ikke så opptatt av hvilke karakterer de får på skolen, men ser vi jenter som er flinke til å danse, eller ungdommer som vil spille i band, guider vi dem videre, sier Siv Janna. Mange en gang har de ansatte motivert ungdommene, lært danseglade en koreografi, oppfordret til å delta på UKM, og i det heletatt tro på seg selv.

– Det handler om å ha selvtillit, sier Siv Janna som mener det viktigste er å motivere ungdommen til å tro på seg selv.

– Man kan snakke med en voksen om det man vil her, sier Siv Janna som har hatt mange samtaler med ungdommene om litt vanskelige ting som sex, fester og rus.

– Det er ofte rart å se hvor lite 14 år gamle ungdommer faktisk vet om en del ting, sier hun og lover direkte svar på vanskelige spørmål. Forutsigbarhet og oppfølging er vesentlig for Siv Janna som vil at ungdommene skal føle seg trygge på klubben, å tro på seg selv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.