– Det har jo staten tall på

Spesialkonsulent i NAV Angelika Von Waechter sammen med Krf- politiker Hans Olav Syversen og varaordfører Aud Kvalbein.(Krf) Foto: Anne Marie Huck Quaye

Spesialkonsulent i NAV Angelika Von Waechter sammen med Krf- politiker Hans Olav Syversen og varaordfører Aud Kvalbein.(Krf) Foto: Anne Marie Huck Quaye

Da Krf-politikerne Aud Kvalbein og Hans Olav Syversen inntok NAV-kontoret på Frogner forrige fredag var det lite som tydet på at de statlige og kommunalt ansatte er helt lykkelig forent.

SOLLI PLASS: – Vi liker å komme til et kontor å se hvordan hverdagen faktisk utspiller seg, sier Aud Kvalbein som sitter i Helse- og sosialkomiteen på rådhuset. Lokalavisen møter henne og partifelle Hans Olav Syversen på NAV-kontoret på Solli plass. Noen få personer sitter og søker jobblykken, trykkende på datamaskiner mens det ellers ser tomt og stille ut på kontoret.

Stortingspolitiker Hans Olav Syversen har nylig stilt spørsmål til arbeidsminister Hanne Bjurstrøm angående den nye ordningen med Arbeidsavklaringspenger og den fastsatte meldeplikten hver fjortende dag for alle uføre- trygdede.

– Vi vil gjerne høre hvordan dere opplever den nye ordningen, sier Syversen blidt til spesialkonsulent Angelika Von Waechter. Det er klart for guidet tur i NAVs kontorer på Solli.

Forskjellige etasjer

De fleste har vel fått med seg at det har rådet og fortsatt mange steder råder kaos på NAV `s kontorer, og på Frogner er det fremdeles tydelige forskjeller mellom de statlige og de kommunalt ansatte som nå lever side om side. Selv om det står på NAV sine hjemmesider at i "Arbeids- og velferdsforvaltningen (NAV) samarbeider kommunene og staten om den største velferdsordningen i nyere tid, er det svært tydelig at samarbeidet ikke alltid er helt perfekt.

– Jeg ser hele tiden kommunalt ansatte, sier Anne Insulan, avdelingsleder for oppfølgingsavdelingen. Hun forteller at "staten" sitter i tredje etasje, mens "kommunen" er i fjerde etasje.

Politikerne tar en prat med en mottakskonsulent, og også her får man følelsen av at forskjellene eksisterer.

– Det har jo staten tall på, sier Gunbjørg Areklett til politikerne. Det er rett og slett altfor vanskelig å være helt forente enda, forteller de.

– Vi innrømmer gjerne det at vi ofte snakker om "kommunen" og staten, sier Insulan.

Mer arbeid

Det blir mye mer arbeid for oss nå, sier Insulan siden alle på tidsbegrenset uføretrygd og rehabiliteringspenger fra 1.mars blir nødt til å melde fra om egen helsetilstand hver 14. dag.

– Vi har sendt ut 650 invitasjoner til orienteringsmøter, hvor cirka halvparten møtte opp, forteller Insulan. Det kan bli masse ekstraarbeid og slit for de ansatte på NAV å vurdere hvorvidt for sent sendte meldekort skal føre til mindre penger for den enkelte.

– Det virker som dette kompliserer hverdagen for mange trygdede. Vi vil se nærmere på kriteriene for fritak her, sier Syversen. Kvalbein konkluderte med at det fremdeles er stor forskjell på "staten" og "kommunen" innen NAV, men at dette trolig går seg til etterhvert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.