RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sokneprest Hans-Jacob Kinge (t.v) og organist Harald Herresthal sa søndag farvel til Majorstuen menighet etter henholdsvis 14 og 36 år. Foto: Fredrik Eckhoff
Sokneprest Hans-Jacob Kinge (t.v) og organist Harald Herresthal sa søndag farvel til Majorstuen menighet etter henholdsvis 14 og 36 år. Foto: Fredrik Eckhoff

– Det har vært utrolig

De kan se tilbake på til sammen 50 års innsats for Majorstuen menighet. Søndag tok de farvel.

MAJORSTUEN: Sokneprest Hans-Jacob Kinge (68) og organist Harald Herresthal (66) har valgt å gi seg på samme dag – etter henholdsvis 14 og 36 år i menigheten. At de velger å slå sammen disse to begivenhetene til en felles avskjedsmarkering, er ikke tilfeldig.

Helt siden Kinge kom til menigheten i 1996, har samarbeidet og samspillet de to imellom vært godt og viktig, ikke bare for dem selv, men for alle som har opplevd dem i gudstjeneste.

– Kjemi to mennesker imellom, kan den læres? Eller bare er den der? spør sokneprest Kinge seg, når vi møter de to til en prat på hans kontor. Det er bare noen dager igjen til deres avskjedsgudstjeneste, som er førstkommende søndag i Majorstuen kirke, og de ser tilbake på sin tid i menigheten.

Den tredje organisten

For Harald Herresthals del har denne perioden vært både lang og innholdsrik. Som bare den tredje i rekken av organister i menighetens historie har han holdt det gående nesten like lenge som sin forgjenger, Carsten Lund-Iversen, som ga seg etter 40 år i 1974.

Siden den gang har Herresthal kombinert organistgjerningen med jobben som professor ved Musikkhøgskolen like nede i gaten. Kombinasjonen av å bo et steinkast unna og jobbe på høgskolen og i kirken, har vært ideell, mener han.

– Jeg har også kunnet gi studentene mine mulighet til å spille på et stort og flott orgel, påpeker Herresthal, som er godt fornøyd med pipeorgelet som hans forgjenger fikk på plass i 1967.

Han har en teori om hvorfor det har vært så få organister i kirken siden starten på 1920-tallet: Majorstuen menighet er et godt sted å være. Han har fått være med på mye i disse årene, blant annet jobbing med barn og unge gjennom barnekor.

– Jeg har sett det som min oppgave å jobbe mye med barn og unge. Å få lov til å se og høre barna synge, gir meg langt mer enn det å få applaus. Menigheten har hatt mye glede av barnekorene, sier organisten, som selv opp gjennom årene jevnlig har tatt i bruk egen stemme der oppe fra sin plass ved orgelet.

Samarbeid med sokneprestene har naturligvis vært viktig, og Herresthal trekker blant annet frem kulturkveldene som tidligere sokneprest Vilhelm Trondsen arrangerte.

– Trondsen var veldig åpen for kultur, og disse kveldene var det spennende å være med og utvikle, sier Herresthal. Som den nærmeste menigheten til NRK, har han også hatt gleden av å samarbeide med barne-tv-gjengen, blant andre Vibeke Sæther på 70- og 80-tallet.

14 år med Kinge

I 1996 kom en ny sokneprest til Majorstuen. Hans-Jacob Kinge hadde da erfaring som feltprest i militæret, han hadde jobbet i Kirkenes, på Gjøvik, på Lambertseter og på Sinsen, der han ble sokneprest for første gang. Det skjedde i 1985.

– Si litt om tiden din som prest på Majorstuen!

– Det har vært utrolig å komme så nær mennesker og deres skjebner. Folk bruker jo presten til så mye forskjellig; dåp, bryllup, ved dødsfall, sier Kinge. Han forteller at det har vært mange sterke øyeblikk, der han har følt seg som en viktig representant for Guds velsignelse.

– Jeg har møtt mennesker i situasjoner der det har vært mye åpenhet og sårbarhet. Jeg har møtt folk i deres tyngste stunder, men også når det har vært glede. For eksempel når det bæres et barn frem. Det er fint å bety noe for noen, sier han.

Soknepresten forteller at de mange samtalene med folk i menigheten har gitt ham mye.

– Det å etablere denne kontakten er ofte veldig sterkt. Det en psykolog opplever, kan ikke måle seg, sier han. Kinge har for øvrig selv lang erfaring fra jobb som familierådgiver ved Volvat medisinske senter.

14 års samspill

Samspillet mellom sokneprest og organist er de to svært opptatt av.

– Vi har hatt et flott og spennende samarbeid. Kanskje fordi vi har noe av det samme engasjementet. Vi liker å styre og begeistre, med samme type temperament, sier organist Herresthal. Han får støtte av Kinge.

– Harald har erfaringen, han kan rutinene. Han holder riktig tempo og kjenner menigheten. Han skal ikke spille for lavt, ikke for høyt. Det er trygt å ha Harald ved orgelet, sier Kinge, som trekker frem organistens mange solosanger som flotte øyeblikk i gudstjenestene de har hatt sammen.

Når de to planlegger en gudstjeneste, gjelder det å få temaene og musikken til å matche.

– Jeg får assosiasjoner når Hans-Jacob snakker om tekstene sine, sier Herresthal.

– Gode melodier og sangtekster er viktig når jeg skal komme inn med mine tekster. En gudstjeneste skal ha en dramaturgi som skaper god utvikling og dynamikk, sier soknepresten. Han mener at folk fornemmer når dette samspillet fungerer.

– Men de er kanskje ikke helt bevisst på viktigheten av dette samspillet, sier Kinge. – Jeg har også opplevd å stå der oppe og tenke at dette blir helt feil. Men da er det for sent...

– Jeg har aldri opplevd en prest som jobber så mye med dagens tekst og som forbereder seg så lang tid i forveien, sier Herresthal. Han forteller at Kinges innsats som prest har vært en av de viktige grunnene til at han har vært organist i menigheten i så mange år.

– Jeg følger med på alt han sier! smiler han.

Savnet

– Kinge, hva vil du savne mest?

– Kontakten med menneskene, i glede, sorg eller konflikt. Å få dele disse stundene med dem, sier Kinge. Han er spent på hvordan tilværelsen vil bli som pensjonist, men han regner med at han kommer til å involvere seg i noe.

– Å snakke om været, og kun det, det er ikke noe for meg, smiler han.

– Herresthal, hva vil du savne mest?

– Å spille til gudstjeneste med en fulltonende menighet som synger, sier organisten.

Du er invitert

Søndag kan du altså ta farvel med duoen, når de nok en gang inviterer til gudstjeneste klokken 11. Etter gudstjenesten vandrer de ned til seniorsenteret, hvor det blir kirkekaffe og smørbrød.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere