RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Torunn Kanutte Husvik (28) har bestemt seg for å delta på mandagens åpne fengslingsmøte.
Torunn Kanutte Husvik (28) har bestemt seg for å delta på mandagens åpne fengslingsmøte. Foto: ARKIVFOTO: DITTOSLO.NO

– Det kan bli en positiv opplevelse å se systemet ta seg av ham

Torunn Kanutte Husvik (28) skal på mandagens åpne fengslingsmøte.

ST. HANSHAUGEN: Torunn Kanutte Husvik (28) gjemte seg alene under to trær i tre og en halv time da skuddene falt på Utøya 22. juli, før hun ble funnet av politiet og fraktet i sikkerhet. Mandag er hun en av mange som tar turen til det første åpne fengslingsmøtet for terrorsiktede Anders Behring Breivik.

 
 

– Jeg vil dra på møtet fordi jeg vil se at gjerningsmannen er på riktig plass, sier Husvik, som er leder for bydelsutvalget i Bydel St. Hanshaugen.

Et lite steg mot rettsaken

For henne dreier det seg blant annet om å se at nå er det rettsvesenet som skal ta seg av gjerningsmannen, og å se at saken går videre – at systemet virker som det skal.

– Og at det nå ikke lenger er noe vi andre kan gjøre. På den måten tror jeg det vil bli en positiv opplevelse, sier 28-åringen.

LES OGSÅ: - Godt å vite at jeg har vært igjennom det verste jeg noensinne kommer til å oppleve

Det er vanskelig å spå sine egne reaksjoner, men Husvik tror det faktum at man allerede har vært såpass eksponert for både bilder av terrorsiktede og for hans meninger, vil være dempende for opplevelsen av å delta på fengslingsmøtet.

– Å se han i virkeligheten blir som et lite steg mot den ordentlige rettssaken, sier Husvik. I utgangspunktet skulle terrorsiktede delta på fengslingsmøtet via videolink, men fredag ettermiddag ble det åpnet for at Breivik skulle møte i egen person.

God bistandsadvokat

BU-lederen på St. Hanshaugen ønsker å understreke at hun kun snakker for seg selv.

– Det er jo like mange tanker og vurderinger som det er folk som er berørt, sier hun og legger til:

– Vi er alle bevisst på at vi ikke skal snakke på vegne av mange.

Å se han på videolink på møtet blir som et lite steg mot den ordentlige rettssaken

Husvik har en bistandsadvokat som hun kjenner godt, og i tillegg til denne, søker hun råd og samtale med gode venner i Arbeiderpartiet.

Husvik opplever også å få god faglig oppfølging fra Bydel St. Hanshaugen.

– Jeg har sånn sett ikke hatt en utfordring med tanke på å diskutere og få råd om hvorvidt jeg skal delta på fengslingsmøtet og slike ting, sier Husvik.

Mange ulike behov

Hun syns det er godt at rettssaken er lagt opp til at de berørte kan ha familie og andre rundt seg i rettssalen.

– Det viser at de tar hensyn til at det er veldig mange unge berørte, sier Husvik.

Hun peker også på at det er veldig mange ulike behov.

– Jeg syns det ser ut som at rettsvesenet har klart å finne en løsning som ivaretar at det er veldig mange ulike behov, sier Husvik.

Debatten i dag er i stor grad på premissene til de som har behov for mye og rask informasjon, men Husvik minner også om at det finnes mange som gjerne skulle vært mindre eksponert for den store informasjonsstrømmen.

LES OGSÅ: Mentale sår viktigst for kommunen etter 22. juli

Stoler på rettsvesenet

Torsdag redegjorde justisminister Knut Storberget for beredskapen 22. juli og for ulike sider av etterforskningen. Dagen etter gikk han av som minister.

– Jeg syns redegjørelsen var god. Det er viktig å vise forståelse for at det tar tid å få fram riktig og god informasjon, sier Husvik.

Om debatten rundt hvorvidt man skal etterforske alle drapsforsøkene i tillegg til drapene på Utøya 22. juli, sier Husvik følgende:

– Her er det rettsvesenet som er best egnet til å ta en avgjørelse. Jeg har forståelse for dem som føler at hver enkelt sak skal etterforskes for at de selv skal få den avslutning de trenger. Jeg har tro på at de finner en god løsning til slutt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere