– Det norske folk er stolte av samene

Kjøttgryte, bløtekake og samisk magedans var noe av det kulturminister Anniken Huitfeldt fikk med seg, da hun feiret Samefolkets dag i Oslos eneste samiske barnehage, Cizàs.

TØYEN: – Jeg har gått forbi her tidligere og sett, så jeg har vært veldig nysgjerrig på denne barnehagen. Da jeg fikk invitasjonen så jeg det derfor som en glimrende anledning til å stikke innom, selv om dette er en veldig travel dag for meg, sa Huitfeldt.

Vil ha flere samiske barnehager

Kulturministeren tok seg tid til å spise både tradisjonell samisk kjøttgryte og et bløtkakestykke, samtidig som hun snakket med både ansatte, barn og foreldre.

Samefolkets dag

Kulturminister Anniken Huitfelt fikk se både allsang og dans, da hun feiret Samefolkets dag. FOTO: BJØRN-MARTIN NORDBY

Til dittOslo.no sa hun at det gjerne skulle vært flere samiske barnehager i Oslo enn kun den ene på Tøyen.

– Det er et fantastisk tilbud som gjør at mange samiske barn får anledning til å bevare språket og kulturen, som de ellers ikke ville fått muligheten til i en vanlig barnehage. Oslo er jo den byen med flest samer, så det skulle bare mangle at vi har en samisk barnehage her i byen også, sa hun.

Betyr mye for norsk kultur

Huitfeldt synes samfunnet er blitt bedre til å ta vare på samene nå enn tidligere, og understreker at folkegruppen betyr mye for norsk kultur. Hun mener at samene bidrar til å vise at vi har hatt et kulturelt mangfold i Norge gjennom mange år.

– Mine unger lærer for eksempel mer om samer og samisk kultur enn det jeg gjorde da jeg gikk på skolen. I dag er jo hele det norske folk stolt av samene, så det er en annen virkelighet nå enn for en del år tilbake, sa kulturministeren.

– Må bort fra offerrollen

Daglig leder Màre Helander var den som sendte invitasjonen til kulturministeren. Hun hadde også invitert barneombud Reidar Hjermann, som besøkte barnehagen tidligere på dagen.

Helander mener det er helt naturlig at høytstående personer i det norske samfunnet viser sin respekt for samene ved å avlegge Cizàs et besøk på en slik dag.

– Derfor var jeg ambisiøs da jeg sendte ut invitasjoner. Jeg sendte til og med en invitasjon til Kong Harald. Han hadde ikke anledning til å komme, men jeg satt pris på å få et hyggelig svar og en gratulasjon tilbake. Men det er veldig stas at kulturministeren er her, sa en svært fornøyd Helander.

I tillegg til det storfine besøket, ble dagen feiret med taler, konsert, samisk magedans og allsang av samiske sanger, med barna. Helander understreket hvor viktig markeringen er for det samiske miljøet i Oslo.

– Folk forbinder samer med reinsdyr, lavvoer og lasso. Men vi står for så mye mer enn det. Vi er et fargerikt folk som fortjener respekt. Det handler om likeverd. Samtidig må vi vekk fra offerrollen og tenke positivt fremover. Jeg tror det norske folk og samene har masse å lære av hverandre, sa hun.

Savner barnehagen

Cizàs består av 30 barn fordelt på to avdelinger. Svært mange av barna og de ansatte er i familie med hverandre. På fredag var det i tillegg søsken, foreldre og til og med flere besteforeldre på plass under markeringen.

Angelica Johnsen (9) og Sunniva Kielland Einejord (8) er to av barna som tidligere boltret seg på uteområdet til barnehagen på Tøyen.

– Det er kjempegøy å feire samenes nasjonaldag. Vi har spist is, lekt og sklidd i akebakken. Også har vi spist av den kjempestore kaken, forteller Sunniva.

Sunniva og Angelica

Angelica Johnsen (9) og Sunniva Kielland Einejord (8) savner barnehagen. FOTO: BJØRN-MARTIN NORDBY

– Det er noe helt annet å gå på skolen. Der er det bare oss to og en til som er samer. Vi savner barnehagen veldig, legger Angelica til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.