*Nettavisen* Nyheter.

– Det som kan brukes må brukes om igjen

Annett Rønning-Moe (f.v.), Tonje Kjos Gabrielsen, Maria Sagen Hannisdal og Sandra Nordengen la i forrige uke fram Duppex-ideen sin for miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Nordstrands Blad var med da Duppex-jentene endelig fikk møte miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

BJØRNHOLT/VIKTORIA TERRASSE: – Det er bra at han tar seg tid til å møte oss, sier jentene som egentlig skulle møtt Solheim i forbindelse med gründercampen på Bjørnholt skole i oktober. Men da avlyste ministeren fordi media ikke var til stede.

Etter at en av gründernes mødre tok kontakt med Solheim og fortalte om de skuffede jentene kom det en invitasjon til å møte Solheim på hans kontor i utenriksdepartementet.

– Beklager at jeg ikke kom på skolen, men det var mye som kom i veien, unnskyldte Erik Solheim seg med da han møtte Annett Rønning-Moe, Tonje Kjos Gabrielsen, Maria Sagen Hannisdal, Sandra Nordengen og lærer Elin Gabrielsen. Femte jente i Duppex-gjengen, Stine Hauge Danielsen, kunne ikke komme fordi hun måtte på jobb.

Videresalg på nettet

Uredd og full av engasjement la jentene fram ideen sin til miljø- og utviklingsministeren. I korthet går den ut på å samle inn brukt småelektronikk, sortere ut det som virker og videreselge dette på nettet.

– Vi synes at det som kan brukes må brukes om igjen. Nye mobiler kommer og går og mange får nye før den gamle er ødelagt.

– Det er mulig å sortere ut det som fortsatt fungerer og selge det videre, forteller Duppex-jentene som går i tredje klasse studiespesialisering (allmennfag) på Bjørnholt skole.

Samlet poser fulle

De har allerede dannet seg et inntrykk av hvor mye som finnes i de tusen hjem etter å ha vært en runde i forbindelse med Aksjon duppeditt.

– Bare i de få husene vi gikk til fikk vi inn poser med mobiltelefoner og ladere, sier jentene til bifallende nikk fra Erik Solheim.

– Det er jo ufattelige mengder man har liggende hjemme, sier han.

Det er ikke bare mobiltelefoner, men også ladere, mp3-spillere, discman'er og annen småelektronikk jentene tenker å samle inn.

– Vi vil prøve å få til et samarbeid med elektronikkjedene. De samler jo inn, men alt blir kastet, sier jentene.

London-tur

Det var med Fretex i bakhodet jentene fikk ideen til Duppex. På gründercampen på Bjørnholt ble de hedret med pris for beste idé og beste utviklingspotensial. Premien består blant annet av tusen kroner i kontanter og London-tur.

– Vi vil sikre miljøet slik at disse duppedittene blir brukt opp, sier jentene som gleder seg til London-turen i februar.

– Det viktigste er at det brukes på nytt eller gjenvinnes slik at man får utnyttet energien, sier Solheim.

Kunne ikke love penger

Med slagordet «Hvis ikke du har bruk for ex-en din, så kanskje andre har det», vil jentene prøve å utvikle den miljøvennlige forretningsideen, men Erik Solheim ville ikke love økonomisk støtte til utviklingen.

– Vi kan ikke love penger over bordet, men hvis dere har et forslag så er det bare å komme med en søknad, sa Solheim.

Etter møtet var jentene godt fornøyde.

– Det var ikke verst å bli vartet opp av miljøministeren. Han virket veldig interessert og mente at vi mangler noe slikt i Norge, sier jentene som nå er full av pågangsmot til å sette ideen ut i livet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag